Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„ZIUA-n amiaza mare” Cum au reușit constănțenii să se autorecenzeze online (VIDEO)

ro

13 May, 2022 13:21 1914 Marime text
Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin, este invitată la „ZIUA-n amiaza mare”, vineri, 13 mai, ora 13.00.  
 
 
Recensământul populației și locuințelor din România 2021 se apropie de final. 
 


 
Monica Eliana Constantin va oferi detalii despre modul in care constănțenii au reușit să se autorecenzeze online.


Ținta propusă pentru această etapă a Recensământului era de 35%, dar se pare că pragul a fost depășit. Iar cei care nu au reușit să se autorecenzeze online se pot adresa recenzorilor din cele 12 centre de recenzare asistată din Constanța. Aceștia completează informațiile în doar câteva minute, potrivit directorului Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin.


Urmează ultima etapă a Recensământului populației și locuințelor din România. Este perioada în care datele sunt colectate de către recenzori, care vor bate la ușa celor ce nu s-au autorecenzat.



Interviurile se realizează față în față, cu ajutorul tabletelor.
 

Prima etapă a fost mai puțin vizibilă de către populație. Cine s-a autorecenzat a observat că există deja date preîncărcate de al instituțiile statului: de la ITM, de la ANAF. Au fost încărcate mai multe variabile în sistem. Când te autorecenzai, îți găseai ocupația, locul de naștere , dar și domeniul unde lucrează.
 
 
A început autorecenzarea, etapă în premieră pentru România. Colectarea durează mai mult, dar rezultatele finale vor veni foarte repede. Cele provizorii. Datele despre o populație rezidentă se vor obține acum, dar nu vor fi date finale., a spus Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin. 

 
 
Scopul Recensamântului

 

Este unul al popiulației și al locuințelor. Este calcul populației rezidente. Populația reziedentă la nivel de UAT nu mai este disponibilă acum. Recensământul are informația în premieră că se ia în calcul locuința unde locuiește omul efectiv. Recensământul nu este buletin, este despre reședință.
 
Acest recensământ trebuia să se desfășoare anul trecut , dar a fost amânat din cauza pandemiei., a mai adăugat Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin. 

 
Sunt aceleași întrebări despre locuințe

Vom afla date despre locuințe, despre nivelul de trai. Sunt aceleași întrebări despre locuințe. Acum s-au creat discuții pentru că a fost online. Informațiile pe care le aflăm sunt importante pentru comunitate. Oamenii sunt sfătuiți să își declare corect naționalitatea. spune Directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Constantin. 

 
 
Interviul integral îl puteți urmări aici


 

Datele din recensământ sunt date fără de care un stat nu poate merge mai departe
 

Datele din recensământ sunt date fără de care un stat nu poate merge mai departe. E foarte important. Administrațiile locale sunt primii interesați și primii care se folsoesc de ele.


Putem vedea evoluția la 10 ani a unui societăți și este și o obligație a statului român. Unele state au reușit să își facă recenzarea de anul trecut. Sunt state la care autocenzarea are o istorie lungă. ,  a mai precizat Monica Eliana Constantin. 


Cum stă Constanța la capitolul recensământ
 

Avem 214.000 de chestionare, ne apropiem aproximativ de 35%. Ca și număr de chestionare suntem pe locul 10 în România. La nivel de chestionare, nu suntem chiar așa fruntași. , spune Monica Eliana Constantin la ZIUA-n amiaza mare. 



Amintim că, în cadrul unei conferințe, președintele Institutului Național de Statistică, a anunțat  decizia Comisiei Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor de a prelungi perioada de autorecenzare până pe data de 27 mai, inclusiv.


În ultima săptămână, interesul pentru autorecenzare a crescut foarte mult, a explicat preşedintele INS Tudorel Andrei.

 „Am avut peste 450.000 de chestionare finalizate în fiecare zi, în condițiile în care media în perioada trecută era cuprinsă între 110.000-125.000 de chestionare pe zi. Practic, de peste 4 ori a fost traficul mai mare decât în condiții obișnuite”, a spus şeful INS.



Plata recenzorilor se face în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1071/2020 și se face în funcție de numărul de chestionare completate prin interviu față în față, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade diferite, la un tarif:7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” și 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”, inclusiv „Secțiunea pentru recenzarea spațiului de locuit”., precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii