ZIUA-n amiaza mare Dirijorul Cornel Ignat. „Marina mi-a oferit întotdeauna altă scenă, un alt tip de oameni”
ZIUA-n amiaza mare: Dirijorul Cornel Ignat. „Marina mi-a oferit întotdeauna altă scenă, un alt tip de oameni”- Invitații emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“ de astăzi sunt colonelul Cornel Ignat și mai mulți instrumentiști din Fanfara Marinei Militare. Realizatoarea Feri Predescu a stat de vorbă cu ei, pe faleza Cazinoului, în mijlocul turiștilor.
Cum s-a întâmplat, de altfel, de mai multe ori, în luna august, pe faleza Cazinoului din Constanța.
De altfel, acolo unde se desfășoară evenimente legate de mare, de marina militară, Fanfara Forțelor Navale nu poate lipsi. Instrumentiștii fanfarei, pe lângă faptul că își folosesc alămurile cu mare maiestrie și plăcere, fac un adevărat spectacol.
Mai cântă și cu vocea, dansează, Cornel Ignat oferă copiilor bagheta și îi lasă să dirijeze, tot el mai invită și câte o doamnă la dans.
Sunt multe situațiile în care, la final, spectatorii încing o horă săltăreață. Este o fanfară altfel. Fără atmosfera cazonă, cu cântece rigide și în poziție de drepți.
„Primele muzici militare în România au fost înființate în 1831, în România. În zona Dobrogei a fost consemnată în 1894, la regimentul de Mihail Kogălniceanu. Dar provocarea cea mare legată de muzica marinei, aceasta a fost consemnată într-un articol cu ocazia Marinei în 1909, unde familia regala a fost prezentă la bordul unei fregate.
Un document care să ateste exact înființarea muzicii militare la marină, nu există.
În 1992 am fost șef de promoție la Școala Militară de Ofițeri de muzică și a fost destul de greu la acel moment - șeful de promoție putea să își aleagă o funcție oriunde în țară. Eu vreau constanta. (...)”, spune acesta.
„Ceea ce fac, fac cu mare, mare plăcere. Marina mi-a oferit întotdeauna altă scenă, un alt tip de oameni...”
„Noi în luna februarie, martie a fiecărui an, trebuie să ne promovăm locația, să luăm contact cu cei de la școala de muzică. Avem un repertoriu aparte de celelalte muzici militare din țară.
Avem posibilitatea să ne plimbăm cu vaporul. Avem o echipă tânără, numeroasă de 10-12 tineri din ultimele două promoții”, mai spune Cornel Ignat.
„M-am hotărât că vreau să fac muzică, fiind și o tradiție de familie. Am absolvit admiterea, cursurile și am ales să vin la Constanța datorită mării.
Acesta este un instrument de suflat, este un saxofon.
Eu sunt pianistă la bază”, spune una dintre componentele Fanfarei Marinei Militar
„Am început să avem diferite concerte, diferite invitații. Și încetul cu încetul ne-am intrat în ritm. Avem activitate intensă”, mai spune şeful Muzicii Militare a Statului Major al Forţelor Navale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp