ZIUA-n amiaza mare Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintele acesteia Nicolae Cușa, despre primele momente de libertate la Constanța
ZIUA-n amiaza mare: Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintelePreședintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu, și vicepreședintele acesteia, profesorul Nicolae Cușa, sunt invitații ediției de vineri, 24 decembrie, ora 13.00, ai emisiunii „ZIUA-n amiaza mare“.
Cei doi reprezentanți de marcă ai revoluționarilor vorbesc despre primele momente de libertate la Constanța, din 22 decembrie 1989, despre zilele fierbinți care au urmat.
„Atunci, în decembrie 1989, când 32 de persoane au murit și 105 au fost rănite, am reușit dărâmarea unei dictaturi și schimbarea unui sistem comunist din dorința de libertate, adevăr și democrație. Dumnezeu să ne ajute“, sunt cuvintele scrise de revoluționarii constănțeni pe o placa din marmură în fața Prefecturii.
Tocmai despre adevărul din zilele Revoluției de la Constanța vorbesc cei doi invitați, participanți activi la evenimentele din decembrie 1989. Aflăm și cum sunt priviți ei, astăzi, la 32 de ani de la Revoluție, de către autorități.
E suficient să spunem că în orașul martir Constanța Revoluția este pomenită de puțină lume. Doar de presa locală și de cei care au avut direct de pătimit în acele zile de la sfârșitul lui ’89. Aflăm de ce sunt marginalizați revoluționarii. Au voie să depună coroane de flori la monumentul din oraș doar în data de 22 decembrie. La celelalte sărbători naționale sunt uitați.
22 decembrie 1988-o zi frumoasă din punct de vedere meteorologic
A fost un semn,la Crăciun a început să ningă. , spune Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu.
Revolutia la Constanța
Pe 22 decembrie, înainte de fuga dictotorului cucateva zile inainte,e xistau grupuri care discutau despre ce se intampla la Timișoara, în țară. Un fost colonel de la Comisariatul mIlitar se afla in zona Capitol. Nu a fost dupa 0ra 13.00. La sala Fantasio era o intanire cu toti directorasii despre ce se intamnpla in tară. , a precizat Turcu.
La Constanța, spre deosebire de București, a fost o revoltă populară
Spre deosebire de București, a fost o revoltă populară, când cetațenii au ieșit pe străzile Constanței, nemuțumiți de dictattura ceaușistă, de nemulțumirile din timpul acestei dictaturi., a spus vicepreședintele acesteia, profesorul Nicolae Cușa.
Acesta a mai adăugat că a fost frapat de strigătele de pe bulevard.
Jos Ceaușescu! Jos dictatura! și Fără violență!
La ora 09.00 dimineața am fost frapați de strigăte pe bulevard. A fost o acțiunea spontană, nu era organizat. Colonelul nu era acolo. Se îndreptau de la Capitol spre Securitate, spre institutția cunoscută pentru faptul că era o instituție care urmărea manevrele. Rândurile s-au îngroșat. Cetățeni care erau pe drum au atacat.
Vis a vis de mine, la poarta mea era Casa Vapor, sediul lui Ciucur. Cetățneii au ajuns la securitate, unde se găsea un alt grup venit la Securitate. Toți voiau să nu lase să iasă în oraș cadrele militare. Am aflat că mulți erau pe străzi în misiune.
Toți scandau Jos Ceaușescu, Jos dictatura și Fără violență!, a spus profesorul Nicolae Cușa.
Acțiunile s-au amplificat, au ajuns la intrarea principală pe bulevard. S-a ajuns la concluzia că vor să intre acolo. Mulți aveau acolo soții, neamuri închise în beci. Grupul s-a dus sus și a discutat cu Simionescu., a mai adăugat Cușa.
Turcu, despre dimineața Revoluției a precizat la ZIUA LIVE că a trecut pe lângă acest grup, mai sus menționat, în drumul său către către Casa Albă.
Era o zi obișnuită, însă oamenii au început să se adune. Deznodământul a fost cu spargere de geamuri, a fost de ajuns să se dea tonul! , a adăugat Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu.
Profesorul Nicolae Cușa a menționat că Ceaușescu nu putea să facă totul singur. Erau si cetățenii. Ceaușescu era stăpân pe situație.
Marina a fost sechestrată
Am intrat în Casa Albă după ce s-au spart geamurile. Nu cunoșteam pe nimeni. Mulți vandalizau. Au încercat să facă un fel de disciplină, ne-am făcut câteva grupuri. S-au dat legitimații făcute de mână.
La toate intrările am pus pază. Legitimațiile s-au dat cu scopul, dacă ieși, să poți intra. Imediat, s-a înființat Telexul, comitetul de salvare.Au intrat după noi și foști activiști. Marina a fost sechestrată. , a spus Președintele Asociației „Revoluția din 1989” Constanța, Gheorghe Turcu.
Interviul integral îl puteți urmări aici.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp