Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Scafandrii de luptă, despre singurul exercițiu multinațional cu scafandri militari din Marea Neagră

ro

03 Sep, 2021 13:15 2316 Marime text

  Echipa de la „ZIUA-n amiaza mare” a filmat în largul mării, la 16 kilometri depărtare de țărm.

Nu puteam rata singurul exercițiu multinațional cu scafandri militari din Marea Neagră. S-a întâmplat în apele teritoriale ale României și alături de scafandrii români au participat și scafandri din Ucraina, Azerbaidjan, Georgia și SUA.
 
Am aflat astfel ce înseamnă să fii scafandru de luptă, antrenat să acționezi în apă, în aer și pe uscat. Sau ce înseamnă scafandru EOD (Explosive Ordnance Disposal), adică cei care dezamorsează mine subacvatice, sau scafandru de mare adâncime, care efectuează lucrări industriale în adâncuri.

„Exercițiul a cuprins activități specifice scafandrilor EOD, de căutare, identificare și distrugere a minelor din barajele istorice de mine, respectiv activități lucrative subacvatice cu instrumente hidraulice și executarea de scufundări cu alimentare de la suprafață pentru scafandrii de mare adâncime“, ne-au explicat gazdele.

Am văzut astfel cum geniștii subacvatici au coborât pe fundul apei, la 45 de metri adâncime, unde se afla o mină marină, din Al Doilea Război Mondial, care cântărea cel puțin 300 de kilograme. Scafandrii au pregătit explozia și au ieșit la suprafață. S-a auzit numărătoarea inversă, bubuitura și apoi s-a văzut uriașa tulumbă de apă. Scafandrii militari sunt folosiți nu doar la căutarea explozivilor istorici. Ei sunt trimiși și în controale pe navele de suprafață exact că-n Golful Persic, unde NATO inspectează navele străine cu încărcături suspecte.

Riscantă, datorită adâncimii la care se lucrează, este și activitatea scafandrilor de mare adâncime. La 45 de metri adâncime, corpul scafandrului suportă o presiune de 5 atmosfere. Ieșirea din adâncuri se desfășoară lent, întotdeauna. Treptat. Altfel, se pot produce accidente. Toți scafandrii de luptă se antrenează astfel în misiuni reale de război, în care, potrivit lor, „doar un singur pas greșit înseamnă o uriașă tragedie”.

La „ZIUA-n amiaza mare“ îi cunoașteți atât pe scafandrii militari, cât și pe cei care îi coordonează.

 Exercițiul are participanți din cinci stare riverane, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Ucraina,SUA, printre care și România. Principalul obiectiv al exercițiului este creșterea interoperaabilității între țările riverane ale Mării Negre, pe partea de scufundare.


Este cel mai mare exercițiu de acest gen în Marea Neagră și ne bucurăm să-l găzduim din anul 2011., a spus Cpt. cdor. Adrian Onţică, comandant Secţia Scafandrii de Luptă, la ZIUA-n amiaza mare. 

Adrian Onţică, despre meseria de scafandru militar

Am 48 de ani, și de 24 de ani  fac meseria asta, cam jumătate din viață mi-am petrecut-o aici. Au fost și momente grele , dar, știți cum sun oamenii, preferă să le uite, să le treacă, să le rețină numai pe cele bune, și să mergem înainte. Au fost mai multe momente plăcute în cariera de până acum, decât momente rele. Cele rele au survenit din nefuncționare unor echipamente cum ar fi trebuit, au mai fost și accidente pe la parașutare.

Însă au fost foarte puține astfel de momente. Pe lângă bucuriile pe care mi le-a oferit această meserie de-a lungul anilor, chiar nu mai țin minte momentele grele și vreau să le las în urmă.,a spus Onțică.  

Ce fac scafandrii la acest exercițiu

La acest exercițiu aveam scafandrii de mare adâncime care sunt specializați în executarea lucrărilor sub apă la mare adâncime și executarea salvării de nave, aeronave, submarine căzute în apă și staționate pe fundul mării. Lucrările pe care le execută sunt lucrări cu scule hidraulice, pot executa tăieri, sudură. Cu acești scafandrii au fost montate toate platformele în Marea Neagră.

La acești exercițiu avem 12 scafandrii participanți care au executat scufundări în echipe mixte.

Interviul integral îl puteți urmări aici
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii