Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„ZIUA-n amiaza mare” Șeful Serviciului pentru Imigrări Constanța, despre lucrătorii străini admiși pe piața forței de muncă de pe litoral

ro

04 Feb, 2022 13:14 2177 Marime text
Problematica migrației, azilului și, nu în ultimul rând, modul în care este contorizară integrarea socială a străinilor în România sunt, printre altele, subiectele pe care comisarul șef Mircea Daniel Labeș, șeful Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța le lămurim astăzi, 4 februarie, la Ziua-n amiaza mare. 



Aflăm cu acest prilej despre acțiunile în care au fost implicați, în 2021, polițiștii de la Imigrări Constanța. Despre lucrătorii străini admiși pe piața forței de muncă de pe litoral. De interes sunt și misiunile de îndepărtare sub escortă a cetățenilor străini care nu iși justifică prezența în România. Serviciul pentru Imigrări Constanța este o structură județeană a Inspectoratului General pentru Imigrări, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.



Ca organizare, Inspectoratul este constituit la nivel central din direcții, servicii și alte structuri funcționale, iar la nivel teritorial din centre regionale de proceduri şi cazare a solicitanților de azil, centre de cazare a străinilor luați în custodie publică și structuri județene. 


Inspectoratul General pentru Imigrări este organizat și functionează ca structură de specialitate a administrației publice centrale, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Administrației și Internelor în bază Legii nr.118/2012 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.18/2012 pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Administrației și Internelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.461 din 9 iulie 2012. 




Comisarul șef Mircea Daniel Labeș, șeful Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța vorbește în debutul interviului la ZIUA-n amiaza mare despre munca sa în Imigrări. 

 
 

Conduc servciul de 5-6 ani. Lucrez de la începutul lui 1999. Am în continuare bucuria de a lucra alături de o echipă puternică și unită.

 
 
De ce a ales Mircea Daniel Labeș, șeful Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța domeniul Imigrări
 

E o poveste lungă. Am făcut liceul militar, am continuat cu școli militare. A devenit o pasiune. Cu sfaturile pe care le primești în școală, alegi să te duci într-o zonă.

 
Ca organizare, Inspectoratul General pentru Imigrări este constituit, la nivel central, din direcţii, servicii şi alte structuri funcţionale, iar, la nivel teritorial, din centre regionale de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, centre de cazare pentru străinii luaţi în custodie publică şi servicii/birouri în fiecare judeţ.
 

 
 

Situația operativă la Imigrări a evoluat. În momentul de față este aglomerat, avem un trend acscendent pe folosirea forței de muncă străină în România. Încercăm să identificăm un spațiu corespunzător. Avem și un sistem online. Ești planificat să depui actele la o anumită, oră sau zi.   

 
 
Importanța Inspectoratului pentru Imigrari

 
Facem parte din MAI. Acest inpsectorat crește pe zi ce trece, atât ca importanță, cât și ca forță. În cadrul Inspectoratului există: direcția migrației, pe care o și repzezint, dar și direcția de azil și integrare, pe raza României are 6 centre de azil.

 
 
Direcţia Azil şi Integrare este structura din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări care gestionează accesul solicitanților la procedura de azil, actualizează informațiile din ţările de origine, soluţionează cererile primite în cadrul procedurii de determinare a statului membru responsabil şi readmisia străinilor beneficiari ai unei forme de protecţie în România. 
 

 
Cei din Afganistan de anul trecut au fost direcționați în azile, în zonele centrelor regionale. Nu la Constanța. Este opțiunea lor, pot săși închirieze apartamente și să se integreze în societatea noastră. Este important să li se repescte valorile tărilor de unde provin, dar și legislația noastră. Ei trebuie să-și dorească integrarea. 



Interviul integral îl puteți urmări aici.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii