ZIUA-n amiza mare Alexandru Manda. „Probabil voi activa pe zona de acces la drepturi a tinerilor în Consiliul Consultativ pentru Tineret“ (VIDEO)
ZIUA-n amiza mare: Alexandru Manda. „Probabil voi activa pe zona de acces la drepturi a tinerilor în ConsiliulPrin decizia Comitetului de Ministru al Consiliului Europei, Alexandru a fost ales, recent, membru în Consiliul Consultativ pentru Tineret (CCJ) până la sfârșitul anului 2023, alături de alți 29 de tineri plini de idei și rezultate frumoase în activitate din toată Europa.
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Încă nu plec nicăieri. O să merg destul de des la Strasbourg. Este o chestie onorifică, unde am fost numit la propunerea secretarului general al CE.
Am aplicat la această selecție în primăvara anului 2021. A fost un process de selecție care a implicta ctandidaturi a mii de tineri din Europa și am ajuns în septembrie să fiu informat că sunt printer cei selectați.
Eu probabil voi va activa pe zona de acces la drepturi a tinerilor.
Tinerii din România au nevoie de sprijin pentru a-și achiziționa o locuință. Mulți ajuns la 30 de ani să locuiască împreună cu părinții din lipsa veniturilor.
La 14-15 ani aveam emoții și depuneam o plângere penală la DNA împotriva fostuluyi primar radu Mazăre. Nu conștientizam atunci amploarea evenimentului. Momentul a fost transmis în direct la patru televiziuni.
Anul acesta termin facultatea. Pandemia a schimbat modul în care se face educația în România. Pichetările au trecut în modul digidal. Aucm avem proteste digitale. Lucrurile s-au schumbat extremn de lucru. Cel mai important acum este puterea de adaptare. Cred că școala ar trebui să meargă în această direcție. Pe posibilitatea de adaptare. Progrese s-au făcut. Uitându-mă în spate realizez asta. În 2015 acordau burse doar 3 localități din 70. Acum aproape toate acordă burse. În privința cuantumurilor e o problemă națională.
Problema transportului școlar nu s-a rezolvat.
Curtat să intru în politică am fost de când eram în Constanța. Din punctul meu de vedere, nu poți face politică până când tu ca om nu ai ajuns la o formare în viață. Altfel am ajunge la politicieni de carton, influențabili.
Personal susțin votul de la 16 ani. Argumentul principal al lui Mazăre atunci când ne ignora era că nu votăm. Pentru că nu reprezentam masă electorală nu prezentam interes. Mulți primari preferă să anvelopeze blocuri și să facă zilele orașului decât să bage bani în educație.
În ceea ce privește șpaga din școli, nu pot să nu amintesc cazul din Constanța. După ce am văzuyt comunicatul DNA și acordul de recunoaștere a vinovăției unde se menționează că școala nu are nicio implicare în caz, am investigat din punct de vedere juridic și am găsit că nu există în legislație o precizare referitoare la deciziile luiate de CA al școlii.
Niciun premiu nu poate înlătura corupția care atacă baza societății. Dă în temelia a ceea ce ne unește pe toți. Nimeni nu poate veni în față cu bani.
Pe 11 iunie AEC face nouă ani și voi veni la gala lor.
Pandemia în mod real a afectat calitatea învățământului. Îmi povestea un director al unei școli de lângă București că după on-line doar jumătate din elevi s-au reîntors la școală. Unde s-au dus ceilalți elevi? Dacă nu ai trecut printr-o educație care să te fotrmețe pentru lumea digitală nu vei avea succes.
Noi, când vorbim de calitatea educației, ne raportăm la vârstă. O școală care produce analfabeți funcționali nu este o școală performantă. Elevii nu pot înțelege un text.
Atunci când aceeași muncă este plătită mai bine la 1000 km spre vest ajungi să iei în calcul varianta de a pleca de acasă.
Nu știu din ce trăiesc elevii și studenții care rămân în Constanța. Din 35 de elevi din clasa mea 25 au plecat din Constanța. Aproximativ 10 au plecat și din țară. Cei care au rămas în Constanța s-au îndreptat spre Marină.
Alexandru este fellow al Salzburg Global Seminar și parte a rețelei Public Policy New Voices Europe.Oamenii din Constanța trăiesc mulți din turism. Nu pot numi trei chestii pe care Primăria Constanța le face pentru ca tinerii să rămână în Constanța. Nu văd ce a făcut concret Primăria în ultimii 10 ani pentru tineri.
Acest program este preponderent on-line. Avem lunar discuții cu diverse persoane.
Încerc să îmi gestionez cât pot de bine timpul și să își fac timp și pentru mine. Încerc să am timp și pentru viața personală.
Din cei care am fost la AEC în generațiile trecute nu mai este nimeni în Constanța. Toți au ajuns în București.
Îmi doresc să rămân în România. dacă va fi să plec nu va fi definitiv. Mi-aș dori să urmez cursuri de master în Occident. Nu exclud să stau câțiva ani în afară, dar îmi doresc să revin în România. Nu vreau să fiu ipocrit să spun că nu voi face politică. Nu iau în calcul politica până când nu voi realiza ceva personal. Actuala clasa politică nu îmi răspunde la nevoi: nu au o politică ideologică.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!