Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 09 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. „Un pios omagiu celor ce au avut de suferit și au murit din cauza apogeului urii“

ro

09 Oct, 2024 13:01 204 Marime text
Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei.

Cu această ocazie, mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu a fost transmis de secretarul de stat Dragoș Hotea, în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, 9 octombrie.

Redăm în rândurile de mai jos conținutul integral al mesajului:

Secretarul de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Dragoș Hotea, a susținut mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, în cadrul ceremoniei organizate pentru acest eveniment.

”În urmă cu 83 de ani, au început deportările masive ale evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Aceste manifestări tragice au survenit în urma numeroșilor ani în care sămânța antisemitismului fusese deja plantată prin propagandă și materializată prin politici și măsuri antievreiești.

Ce a urmat după ziua de 9 octombrie a reprezentat punctul culminant al intoxicării unui întreg aparat cu ură și inumanitate, care a torturat, deportat, batjocorit, vandalizat și masacrat evreii și proprietățile acestora. Cetățenii români de etnie romă au fost, de asemenea, victime ale tuturor acestor atrocități îndreptate împotriva populației, numărul pierderilor omenești ridicându-se la ordinul zecilor de mii în cazul acestora.

Copii, femei, bătrâni, toate aceste categorii au fost supuse tratamentului inuman; toți aceștia au fost nevoiți să-și ascundă identitatea pentru a putea trăi, oameni care nu aveau altă vină în afara faptului că erau evrei sau că erau romi. Iar aceste lucruri erau inadmisibile pentru călăii lor.

După acest episod de-a dreptul întunecat, a urmat tăcerea și mușamalizarea implicării autorităților române în Holocaust. Au fost negate toate acele vieți curmate, toate lacrimile vărsate și toți cei care au fost dezrădăcinați și care și-au pierdut familiile, prietenii, apropiații.

Doamnelor și domnilor,


Antisemitismul nu este un fenomen izolat al secolului trecut. Antisemitismul este, în mod tragic, o realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie și a viitorului. Acțiunile noastre trebuie să fie, în primul rând, izvorâte din datoria pe care o avem față de trecut și din responsabilitatea pe care o avem față de viitor, pentru a asigura echilibru și onestitate. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie centrate pe respectarea și promovarea demnității umane, a multiculturalismului și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, iar toleranța nu trebuie să reprezinte doar un element frumos al retoricii elitei politice, ci pilonul societății românești.

Adoptarea celei de-a doua Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură reprezintă o dovadă în plus a implicării susținute a României în lupta comună împotriva tuturor acestor flageluri.

Doresc, și cu acest prilej, să reiterez angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de antisemitism, xenofobie, rasism, populism, radicalizare și de discurs instigator la ură, precum și pentru promovarea cercetării și educației despre Holocaust.

În final, îmi doresc să aducem cu toții un pios omagiu celor ce au avut de suferit și celor care au murit din cauza apogeului urii, care acaparase mintea întregului aparat aflat la putere. Ne amintim astăzi, așadar, de toate viețile pierdute în Holocaust și pentru ele luptăm ca aceste evenimente să nu mai poată fi replicate vreodată. Vă mulțumesc!”




Citește și:

Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii