Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua NATO în România. Mesajul ministrului Apărării Naționale

ro

03 Apr, 2021 16:37 2328 Marime text
  • Ziua NATO în România.

Drapelul național al României și drapelul Alianței Nord-Atlantice vor fi înălțate pe catarg duminică, 4 aprilie, începând cu ora 9.00, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ocazia aniversării Zilei NATO în România.

De asemenea, activități similare dedicate aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord se vor desfășura și în unități din municipii reședință de județ și în garnizoane locale.

Ceremonia de la sediul Ministerului Apărării Naționale va fi organizată în format restrâns, cu respectarea normelor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a MApN.

România, parte din NATO din 2004

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

În baza Legii nr.390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic.


Mesajul ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă

„Aniversăm, astăzi, 17 ani de când România face parte din NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din lume. Alături de apartenența la Uniunea Europeană și de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, această alianță asigură cea mai solidă protecție de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în fața oricăror amenințări la adresa securității sale naționale.

Drumul de integrare în Alianța Nord-Atlantică nu a fost ușor pentru țara noastră și, cu siguranță, militarii Armatei României au avut un rol esențial în cadrul efortului național de aderare la NATO. Forțele românești se aflau în Afganistan și în Kosovo atunci când România era invitată să se alăture Alianței și, în momentul în care țara noastră devenea membră a NATO, militarii români se aflau și în Irak, într-o nouă misiune dificilă. Întregul demers de integrare a fost susținut de Armata României, eforturi care au întărit și consolidat demersurile politico-diplomatice din acea perioadă. Trupele noastre au dovedit atunci, ca și acum, prin dedicație și profesionalism, că aduc plus-valoare capacităților defensive, operaționale și de proiecție a misiunilor NATO.

Mulți dintre noi am asistat cu bucurie, pe 2 aprilie 2004, la ceremonia arborării oficiale a drapelului României la Cartierul General al NATO. Am simțit atunci mândrie, speranță și un suflu că totul va căpăta o noua traiectorie. Și așa a fost!
Pentru România, fie că vorbim despre societatea civilă sau autorități ale statului, pregătirea pentru aderare a reprezentat un proces îndelungat de reforme, nu doar în domeniul militar, dar și administrativ, organizațional, diplomatic, sau economico-politic. România a dat testul unei noi etape în istoria contemporană dar a făcut și pași importanți pentru ceea ce țara noastră este astăzi. O națiune liberă, democratică și puternică, prin și cu cetățenii săi, alături de NATO!

Dificultățile nu au fost puține, de-a lungul timpului, însă am demonstrat unitate, perseverență și mai ales capacitate de adaptare. Aceste atribute s-au consolidat și, în anul 2020, ne-au susținut într-un un nou test: pandemia COVID-19. Ministerul Apărării Naționale s-a alăturat autorităților române, oferind sprijin operațional, logistic și know-how care au susținut protejarea cetățenilor și îmbunătățirea într-un timp record a stocurilor naționale de echipamente medico-sanitare. Pandemia ne-a arătat că mecanismele aliate de protecție civilă funcționează, fiind și un test pentru Armată de a certifica în teren creșterea nivelului operațional al capabilităților pe palierul situațiilor de urgență. În acest efort, NATO ne-a fost alături, prin puterea aliaților, prin capacitățile de transport aerian puse la dispoziția noastră. Cu ajutorul aeronavelor Alianței, pe timpul stării de urgență au fost aduse în România materiale medico-sanitare extrem de importante pentru lupta cu pandemia COVID-19.


România se bucură în acest moment de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga istorie, dar a fi membru NATO înseamnă, în egală măsură, și obligații asumate în mod voluntar în ceea ce privește contribuțiile la eforturile globale de securitate. Dovadă stau misiunile internaționale asumate de statul român în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, unde Armata României este alături de aliați, dovedind profesionalism și unitate.

În momentul de față, aproape 850 de militari români participă la operații NATO, în cadrul cărora își îndeplinesc cu succes misiunile. Acest efort nu a fost, din păcate, fără pierderi, memoria celor 30 de militari români căzuți la datorie în Irak și Afganistan și cei peste 180 de militari răniți ne obligă să nu uităm sacrificiul lor, să le păstrăm vie amintirea și să fim alături de familiile lor.

În 2021, Armata României continuă înzestrarea cu echipamente performante, sub umbrela creșterii bugetului destinat apărării, conform algoritmilor stabiliți în cadrul Reuniunii NATO din Țara Galilor, din 2014. Cele două procente din PIB oferă posibilitatea de a dezvolta programele esențiale de înzestrare deja demarate, pe care Ministerul Apărării Naționale și le-a asumat.

La 17 ani de la integrare, România are o relevanță esențială în cadrul NATO. Pe teritoriul țării noastre avem în acest moment o Brigadă Multinațională, încadrată cu militari și tehnică, capabilă oricând de acțiune, avem un comandament NATO de nivel Divizie și un comandament terestru de Corp de Armată. La solicitarea României, Marea Neagră a fost evaluată drept una din regiunile de interes strategic ale Alianței și, drept consecință, beneficiem de o prezență cvasi-permanentă a navelor de luptă NATO în regiune. Toate aceste structuri militare defensive au rolul de a descuraja orice acțiune ostilă pe Flancul de Est al Alianței.

Nu închei înainte de a sublinia faptul că nicio măsură pe care o gândim la nivelul Ministerului Apărării Naționale nu poate fi realizată fără sprijinul oamenilor. Experiența lor este cea care conturează cel mai bine atingerea obiectivelor propuse dar și noi modalități de abordare a bunelor practici. Cred că același principiu se aplică în orice domeniu, cu credința că oricând poți da alt curs faptelor, fiind ghidat de speranță și viziune.

La cei 17 ani de când România face parte din Alianță doresc să le mulțumesc tuturor militarilor activi, în rezervă și retragere, celor care în această perioadă au participat la misiuni externe și la numeroasele exerciții, cu o contribuție esențială atât în demersurile de integrare cât și în definirea statutului Armatei României ca aliat relevant în NATO.
Acceptarea țării noastre ca membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în aprilie 2004, reprezintă borna istorică ce a consfințit, fără echivoc, integrarea României în rândul democrațiilor occidentale.
La mulți ani, României în NATO!
La mulți ani, Alianței Nord-Atlantice!”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii