Ziua Pământului, marcată de Ministerul Educației
Ziua Pământului, marcată de Ministerul Educației
22 Apr, 2024 14:18
ZIUA de Constanta
731
Marime text
- Aproximativ 6 din 10 elevi români consideră că schimbările climatice reprezintă o amenințare de mediu la nivel global. În plus, 9 din 10 elevi vor să-și încurajeze colegii să depună eforturi pentru a proteja mediul înconjurător, conform studiului International Civic and Citizenship Education Study 2022.
În contextul în care Guvernul României a adoptat Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, fiind pentru prima dată când țara noastră adoptă o astfel de strategie, Ministerul Educației continuă efortul de a integra învățarea și conștientizarea privind problemele de mediu și schimbările climatice în sistemul educațional, luând o serie de măsuri. Astăzi, de Ziua Pământului, Ministerul Educației are organizate câteva proiecte în desfășurare, potrivit unui anunț al Ministerului Educației .
Programul Național „Săptămâna verde” - în anul școlar 2022-2023 s-au desfășurat peste 800.000 de activități vizând tematici legate de mediu. De anul școlar viitor, școlile pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea activităților din acest program (de exemplu, excursii ce vizează educația pentru mediu, amenajarea spațiului verde al școlii, acțiuni de ecologizare, achiziția de materiale didactice pentru organizarea de lecții demonstrative etc.).
Investiții de 225 de milioane de euro în construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi, cu finanțare europeană, prin PNRR.
De asemenea, investiții de peste 250 de milioane de euro în achiziționarea de microbuze școlare „verzi” (electrice), cu finanțare europeană, prin PNRR.
Lansarea platformei online (saptamanaverde.edu.ro/ro) dedicată susținerii elevilor, a cadrelor didactice și a școlilor în implementarea Programului „Săptămâna verde”, inclusiv prin oferirea de instrumente utile în acest sens.
Aprobarea programei școlare pentru disciplina opțională „Educație pentru schimbările climatice”, ce este adresată elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a.
Planurile-cadru de învățământ și programele școlare vor include, în mod obligatoriu, teme precum educație pentru mediu și schimbări climatice, conform Legii învățământului preuniversitar.
Citește și
Iată care pot fi cauzele comportamentului violent în rândul copiilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii