Ziua planetariilor Planetariul din Constanța, înființat în anul în care a fost făcut primul pas pe Lună!
Ziua planetariilor: Planetariul din Constanța, înființat în anul în care a fost făcut primul pas pe Lună!
24 Mar, 2021 09:25
ZIUA de Constanta
2095
Marime text
- În prezent, dată fiind situația epidemiologică, numărul de vizitatori admiși la o demonstrație, în Planetariul din Constanța, este de 20, cu respectarea măsurilor în vigoare pentru prevenția răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Astăzi, 24 martie 2021, este marcată Ziua Internațională a Planetariilor.
Sărbătoarea a pornit din Italia, exemplul acestei țări fiind urmat repede de altele, din comunitatea europeană și nu numai.
În prezent, Ziua Planetariilor este celebrată pe tot globul.
Constanța se mândrește cu un Planetariu deschis pe tot parcursul anului, atât pentru turiști, cât și pentru constănțeni.
Planetariul din Constanța a fost deschis în anul 1969, an semnificativ pentru istoria spațială a Pământului, fiind cel în care omul a pășit pentru prima dată pe Lună.
Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanţa este ca un far la malul Marii Negre, se arată în descrierea instituției.
Nu este de trecut cu vederea nici faptul că Planetariul din Constanța este primul obiectiv public de acest gen din ţară.
Demonstraţia de planetariu este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat.
Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8 m şi o capacitate de 80 de locuri. Aparatul de proiecţie cu care se realizează demonstraţiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena). În holul Planetariului poate fi vizitată o expoziţie cu tematică de astronomie.
În cupola Planetariului au loc demonstratii cu proiectorul ZKP-2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5000); planete; Luna; constelaţii (constelaţii zodiacale); comete; meteori; sateliţii galileeni ai lui Jupiter; sateliţi artificiali; Sistemul Solar-mişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar.
Pot fi determinate coordonate orizontale, ecuatoriale şi ecliptice. Sunt demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Luna.
În prezent, dată fiind situația epidemiologică, numărul de vizitatori admiși la o demonstrație este de 20, cu respectarea măsurilor în vigoare pentru prevenția răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Complexul Muzel de Științe ale Naturii Constanța, prețul unui bilet pentru adulți este de 8 lei, elevii și studenții plătesc 2 lei, iar copiii sub 7 ani nu au acces.
Sursa foto: Facebook.com / Planetariu Constanta
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii