Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Porţilor Deschise, la Centul Enterprise Europe Network Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa - „Nu avem destule firme deschise către inovaţie, care să-şi internaţionalizeze afacerile“

ro

11 Dec, 2019 00:00 2314 Marime text
 
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a găzduit, ieri, Ziua Porţilor Deschise a Centului Enterprise Europe Network. La eveniment au participat directorul general al CCINA Constanţa, Dănuţ Jugănaru, Daniela Grămăticescu, Silviu Bădescu şi Irina Gaitanaru.
 
„Ne pregătim pentru un nou exerciţiu financiar. Îngrijorarea este că nu avem destule firme deschise către inovaţie, care să dorească să-şi internaţionalizeze afacerile. E păcat că avem aceste finanţe şi nu avem suficiente firme. Forţate de deficitul forţelor de muncă, firmele trebuie să mărească salariile. De aceea vom avea firme care vor revizui modul în care fac afaceri. În plus, trebuie mărit numărul claselor duale. În acest an de învăţământ, la Constanţa sunt şase clase de învăţământ dual. Ar trebui majorat numărul claselor duale, însă aceasta se face cu ajutorul agenţilor economici. Absolvenţii claselor de învăţământ dual ar trebui să lucreze la terminarea liceului la agentul economic care i-a plătit bursa. Fără forţă de muncă vom avea regrese economice. Judeţul Constanţa nu stă grozav nici la capitolul inovaţie. Sper că universităţile şi institutele de cercetare vor avea pe viitor o activitate mai laborioasă, cu rezultate mai bune, care ne vor ajuta să prosperăm“, a declarat directorul general al CCINA Constanţa, Dănuţ Jugănaru.
 
În cadrul acestui eveniment, a avut loc şi seminarul „Îmbunătăţirea relaţiei contribuabil-autoritate în disputele fiscale”, organizat în colaborare cu firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) – Centrul de Excelenţă în Litigii Fiscale. „Măsurile tot mai radicale ale autorităţilor fiscale atât la nivel mondial, cât şi în România, confirmă faptul că ne aflăm într-o schimbare a modelelor relaţiilor contribuabil - autoritate fiscală, iar contribuabilul român trebuie să se adapteze noilor condiţii.
 
Seminarul oferă idei de îmbunătăţire a relaţiei contribuabil-autoritate fiscală, creşterea gradului de predictibilitate pentru contribuabilii implicaţi într-o dispută fiscală, măsuri de mediere pentru reducerea numărului disputelor fiscale, fie că este vorba despre inspecţii fiscale, controale antifraudă sau de potenţiale ramificaţii în zona penală”, precizează CCINA.
 
În cadrul seminarului, Silviu Băîdescu a vorbit despre instrumente de procedură fiscală la îndemâna contribuabililor pentru soluţionarea litigiilor fiscale, iar Daniela Grămăticescu - despre regula „antiabuz“ şi aranjamentele artificiale, evoluţii recente la nivel naţional şi internaţional.
 

Reţea de centre care sprijină întreprinderile

 
Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, găzduit de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, este membru al celei mai vaste reţele la nivel mondial care sprijină întreprinderile - Enterprise Europe Network, reţea care reprezintă cel mai important instrument al Comisiei Europene ce are acest scop. Cu această ocazie, Centrul îşi propune să ofere informaţii şi soluţii menite a le facilita organizaţiilor participante susţinerea şi dezvoltarea afacerilor (acces la la baze date de cereri/oferte de produse/servicii/tehnologii), parteneriate de afaceri: misiuni economice şi evenimente de brokeraj, accesare de surse de finanţare, legislaţie, taxare, fiscalitate, standarde, servicii în sprijinul inovării, transmiterea de feedback către Comisia Europeană.
 
Enterprise Europe Network este o reţea de centre care sprijină întreprinderile să beneficieze de avantajele pieţei unice europene, pentru dezvoltarea propriei afaceri şi pentru identificarea celor mai potriviţi parteneri. Enterprise Europe Network este un instrument cheie în strategia Uniunii Europene pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, care aduce împreună aproape 600 de organizaţii din peste 60 ţări.
 

Aceste centre formează cea mai mare reţea de sprijin a IMM-urilor ambiţioase şi dornice să se extindă pe plan internaţional. Serviciile sunt adaptate pentru IMM-uri, dar sunt disponibile şi firmelor mai mari, universităţilor, centrelor de cercetare, asociaţiilor de afaceri şi profesionale etc.
 

Ghişee unice pentru micile afaceri

 
Centrele Enterprise Europe sunt găzduite de diferite organizaţii (camere de comerţ şi industrie, centre tehnologice, institute de cercetare, universităţi, agenţii de dezvoltare) şi oferă servicii pentru dezvoltarea de afaceri pe noi pieţe, identificarea de noi tehnologii, acces la finanţări UE. Centrele membre în reţeaua Enterprise Europe sunt interconectate prin baze de date puternice, colaborează pentru obţinerea de informaţii, identificarea de tehnologii şi parteneri de afaceri în toate cele 60 ţări. De asemenea, ele sunt în legătură strânsă cu Comisia Europeană, ceea ce le permite să fie la curent cu politicile Uniunii Europene şi să transmită punctul de vedere al micilor companii către Bruxelles. Centrele sunt adevărate “one-stop shop” (ghişee unice) pentru micile afaceri, centre în care peste 3,000 de experţi pot furniza răspunsuri practice la întrebări specifice, în limba naţională.
 

Servicii adaptate nevoilor firmelor mici

 
În România, Macroregiunea 2 (Regiunile Nord-Est şi Sud-Est), reţeaua Enterprise Europe Network, este reprezentată prin intermediul Consorţiului ERBSN (Eastern Romanian Business Support Network), format din şase centre partenere. Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, găzduit de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, este liderul acestui consorţiu.  
 
Centrul Enterprise Europe Network Constanţa oferă o gamă largă de servicii gratuite pentru clienţi din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Buzău: internaţionalizare - facilitarea accesului la baza de date Enterprise Europe Network, care conţine peste 10.000 de profiluri (cereri şi oferte de produse/tehnologii şi servicii) ale companiilor din aria de acoperire a Reţelei Enterprise Europe, prin care se pot promova produse şi servicii ale companiilor locale şi se pot găsi noi parteneri de afaceri în afara ţării; organizare de misiuni economice şi de brokeraje (parteneriate de afaceri); informaţii privind accesarea de fonduri europene - oferirea, în regim help-desk, de informaţii privind surse de finanţare disponibile la nivel regional, naţional sau european, de sprijin pentru identificarea  partenerilor pentru proiecte de inovare-cercetare-dezvoltare; informaţii despre legislaţia şi politicile europene, condiţii pentru implementarea corectă a legislaţiei privind Piaţa Unică Europeană, implicarea reprezentanţilor mediului de afaceri local în procesul de policy-making, prin transmiterea de feedback către Comisia Europeană cu ocazia consultărilor publice europene; servicii de informare şi sign-posting în sprijinul inovării.
 
Pe parcursul activităţii Enterprise Europe Network Constanţa, consultanţii centrului au susţinut următoarele activităţi: au informat sute de persoane despre activităţile şi serviciile reţelei EEN, au organizat întâlniri cu firme ce doresc să-şi internaţionalizeze afacerile, au acordat sprijin privind finanţarea afacerilor, au oferit servicii de consultanţă pentru clienţii care au dorit să se extindă pe pieţe noi, au organizat întâlniri la evenimente de brokeraj şi misiuni economice.

 
Misiunea Centrului Enterprise Europe Network Constanţa este de a ajuta firmele din regiune să-şi internaţionalizeze afacerile prin oferirea de servicii de consultanţă de comerţ exterior, să identifice noi pieţe de desfacere a produselor / serviciilor, să fixeze contacte cu potenţiali parteneri, pentru a dezvolta împreună noi afaceri sau tehnologii şi finanţatori pentru idei de afaceri, invenţii, inovaţii.
 
Citeşte şi:
 
Premiere Sterk Plast SRL, câştigătoarea Trofeului Creativităţii, oferit de CCINA şi OSIM Bucureşti (galerie foto)

Festivitatea „Trofeul creativităţii”, organizată de CCINA şi Centrul Enterprise Europe Network, la o nouă ediţie

Seară specială pentru oamenii de afaceri, program artistic şi tombolă „Topul firmelor din judeţul Constanţa 2018“, organizat de CCINA, o nouă ediţie memorabilă (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii