Ziua Sufleului de Ciocolată. Cum se prepară acest desert delicios
Ziua Sufleului de Ciocolată. Cum se prepară acest desert delicios
28 Feb, 2022 11:27
ZIUA de Constanta
1358
Marime text
- Deşi sufleurile de brânză sunt cele mai cunoscute, persoanele care poftesc la ceva dulce sunt, poate, mai predispuse să prefere un sufleu de ciocolată.
Este timpul, deci, să sărbătorim şi să ne bucurăm de tot ceea ce are legătură cu acest desert delicios, este Ziua Sufleului de Ciocolată! #ChocolateSouffleDay.
Un sufleu este un preparat culinar alcătuit dintr-un aluat moale (graţie albuşurilor bătute spumă), la care se pot adăuga fructe, brânză şi, de ce nu, ciocolată. Nimeni nu cunoaşte istoria exactă a acestui fel de mâncare, deoarece există, probabil, de când există ouăle, făina şi laptele. Şi cu toate acestea, se crede că ideea şi reţeta originală pentru sufleu ar fi apărut într-o carte de reţete numită "Le Cuisinier Moderne" (1742), scrisă de francezul Vincent La Chappelle, un bucătar al celebrei Madame de Pompadour, una dintre amantele lui Ludovic al XV-lea.
A durat mai mulţi ani, însă sufleul a fost preluat în cele din urmă de un alt bucătar francez, Antoine Beauvilliers, la începutul anilor 1800. În cartea sa numită "L'Art du cuisinier" şi publicată în 1814, Beauvilliers a descris cum anume se realizează acest preparat delicios.
Cel mai faimos nume în ceea ce priveşte prepararea sufleului este însă bucătarul francez Marie-Antoine Careme, căruia i se atribuie nu doar perfecţionarea sufleului, ci şi crearea versiunii tradiţionale a bonetei de bucătar.
Probabil că, la origine, sufleurile nu erau atât de dulci precum se pregătesc în prezent, mai ales deoarece se preparau adesea cu ingrediente sărate, cum ar fi brânza, ierburile sau chiar rinichii de viţel. Este posibil ca unele versiuni de desert să fi inclus coaja de lămâie sau alte fructe, dar cu siguranţă ciocolata nu se afla printre ele.
Termenul de "soufflé" provine din cuvântul francez "souffler", care înseamnă literalmente "a sufla", "a umfla" sau "a se umfla", un mod încântător de a descrie ceea ce se întâmplă atunci când sufleul este pus la cuptor!
Potrivit Cărţii Recordurilor, cel mai mare sufleu preparat vreodată a fost la Nablus, în Palestina. Acesta măsura 243 de metri lungime şi cântărea peste 3.800 de kilograme. Cel mai scump sufleu vândut vreodată în comerţ a fost realizat la New York din ouă de prepeliţă şi caviar. În 2016, acest preparat, flambat cu coniac Hennessy şi decorat cu foiţă de aur, a fost vândut pentru suma de 2.500 de dolari.
Rețetă
Se pune la topit untul pe baie de aburi impreuna cu zaharul. Cand e gata, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste complet.
Se lasa sa se racoreasca putin.
Intre timp se bat ouale bine si apoi se adauga faina cernuta. Peste aceasta compozitie se toarna in fir subtire ciocolata topita si se amesteca bine.
Cu acest aluat lichid se umplu trei sfert fiecare forma care, in prealabil a fost unsa cu unt si tapetata cu zahar tos.
Proaspete se dau la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 12 minute, dar se pot tine si la congelator si prepara cand e nevoie. Se dau tot la cuptorul preincalzit la 200 grade, dar se vor tine inauntru pana se crapa la suprafata.
Sursa Agerpres
Foto Pixabay
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii