Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:42 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua universală a muzicii. Care sunt talentele aduse de briză pe scena muzicală românească (VIDEO)

ro

08 Oct, 2022 08:57 1950 Marime text
Imagine de la un concert, foto: Pexels  Data de 08 octombrie marchează Ziua universală a muzicii.

Talentele aduse de briză pe scena muzicală românească sunt multiple.

Printre aceștia se numără Inna, Andreea Bănică, Laurențiu Duță, și nu numai.

 Despre Laurențiu Duță 

Laurențiu Duță s-a născut la data  4 mai 1976, Năvodari, Județul Constanța și  este un cântăreț și compozitor român. După o carieră 11 ani, fiind principalul compozitor al celor 12 albume ca membru al trupei 3rei Sud Est, în decembrie 2008, Laurențiu s-a hotărât să se lanseze ca artist solo, după care în 2014 reface trupa 3rei Sud Est împreună cu Viorel Sipoș și Mihai Budeanu jurând că nu se vor mai despărți niciodată, o vor face însă și ca soliști dar separat pentru că trupa va rămâne. La Romanian Music Awards 2012 a fost nominalizat la categoria „Best Song”, alături de Andreea Bănică, pentru piesa „Shining Heart”.

 Despre constănțeanca Alexandra Stan  

Alexandra Stan s-a născut la data de 10 iunie 1989, Constanța, și este o solistă vocală și compozitoare din România. A lansat single-ul „Lollipop (Param Pam Pam)” spre finalul anului 2009. Melodia a avut un impact în România la începutul anului 2010, urcând în topurile radiourilor și ajungând până pe locul 18 în Romanian Top 100.
 
Al doilea single, „Mr. Saxobeat”, s-a bucurat de un succes internațional enorm, devenind un hit. S-a vândut în aproape 1.000.000 de exemplare în mai puțin de un an, ajungând în top 5 în peste 20 de țări, cum ar fi Noua Zeelandă, Marea Britanie și în top 30 în Australia, Canada și Statele Unite. Solista a lansat albumul de debut în august 2011, numit Saxobeats. Acesta a fost un succes comercial, clasându-se în Top 40 al albumelor în țări precum Germania, Finlanda sau Elveția, în Japonia ajungând în Top 20. Următoarele single-uri sunt „Get Back (ASAP)” și „1.000.000”.

 
Pe 4 iunie 2012 este lansată piesa „Lemonade”, înregistrând aproape 47.000.000 vizualizări pe Youtube în mai puțin de 10 luni. Single–ul ajunge numărul 1 în Bulgaria și intră în Top 50 în peste 8 țări fiind primul single de pe relansarea albumului de debut, Saxobeats. Următorul single, „Cliche (Hush Hush)” nu se bucură de același succes. Colaborarea cu Manilla Maniacs pentru All My People este cel de-al treilea single de pe relansare, însă nici acesta nu are un succes răsunător.


Despre Andreea Bănică 

Andreea Bănică s-a născut la data de 21 iunie 1978, la Eforie Sud, Județul Constanța.
 
A făcut parte din grupul Exotic, împreună cu Claudia Pătrășcanu și Julia Chelaru, după care a înființat trupa Blondy împreună cu Cristina Rus. După aceea a urmat o carieră solo, câștigând premii la festivaluri ca: Romanian Music Awards, Romanian Top Hits, Mtv European Music Awards sau Balkan Music Awards. Piesele ei Love In Brasil și Sexy au ajuns numărul unu în topurile din România, Bulgaria și Serbia.

 
În anul 2018 solista pop este ofertată de Disney Enterprises pentru a interpreta vocea provocatoarei Juarez din producția Disney G-Force Salvatorii Planetei.

Best Female - Romanian Music Awards 2007, 2008, 2009, Romanian Act - MTV EMA – Munich, 2007, Best Video – Romanian Music Awards 2010, Best Show - Romanian Music Awards 2011, Best Song – Romanian Music Awards 2011, Best Song – Romanian Music Awards 2012, Best Dance – Media Music Awards 2012, Best Pop – Romanian Music Awards 2013, Best Video – Romanian Music Awards 2013, Golden Disc for selling Official Sony Music Label 2010 și Golden Digital for selling Official Sony Music Label 2013 sunt doar câteva dintre recomandările care o clasează pe Andreea în topul celor mai apreciați artiști români.


Un alt solist constănțean, Bogdan Ioan 

Bogdan Ioan, este câștigătorul  unei  ediții a concursului Vocea României și, ca toți vecinii de mai sus, talentul lui s-a născut la malul mării. Arhitectul în vârstă de 28 de ani din Constanța a fost concurentul lui Smiley și a fost cel care a pus mâna pe trofeul Vocea României, intrând în posesia premiului în valoare de 100.000 de euro.
 
Arhitectul a cântat încă o piesă a lui Michael Jackson, „Billie Jean”, și a cucerit din nou publicul din fața televizoarelor, așa cum a făcut-o și în audiții când a întors toate scaunele. Încă de mic, câştigătorul Vocea României a fost fan Michael Jackson şi a început să îi copieze mişcările de dans. Treptat, a început să îi cânte şi piesele şi, încurajat de prieteni, a urmat lecţii de canto. 
 
De atunci nu s-a culcat pe o ureche și urmează să susțină un show tribute pentru Michael Jackson la Fratelli București, pe 25 iunie. 


Despre Inna 

Inna (nume real: Elena Alexandra Apostoleanu) s-a născut la data de 16 octombrie 1986, la Mangalia, și este o cântăreață de muzică dance, pop și house din România. A început să colaboreze cu echipa de producători Play & Win în 2008, an în care a fost lansat și primul său disc single, „Hot”,  piesă ce a ajuns pe primul loc în clasamentele radio din România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Ungaria, Turcia și Grecia.  
 
De pe albumul său de debut, Hot (2009), Inna a lansat alte patru discuri single, „Love”, „Déjà Vu”, „Amazing” și „10 minutes”, toate acestea câștigând poziții fruntașe în clasamentele de specialitate din Europa. Pe 15 aprilie 2009, cântăreața a semnat un contract de management cu una dintre cele mai importante case de înregistrări din America, Ultra Records.
 
Prin semnarea acestui acord, compania se angaja să promoveze materialele discografice ale cântăreței în S.U.A., Regatul Unit și Canada. Ulterior, interpreta a câștigat patru trofee la gala premiilor Romanian Music Awards 2009. În aprilie 2009, șlagărul Innei, „Hot”, a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună melodie internațională” în cadrul ceremoniei Premiilor Eska.
 
 În toamna anului 2009, Inna obținea un trofeu la premiile MTV Europe Music Awards, la categoria „Cel mai bun interpret român”.
 
În 2011 a lansat cel de-al doilea album de studio, „I Am the Club Rocker” și a susținut concerte în mai multe țări europene și în Mexic. Primul single de pe album, „Sun Is Up”, a câștigat premiul Eurodanceweb Award, făcând-o pe Inna primul și singurul artist care l-a câștigat. Tot în 2011, Inna a fost cea mai bine plătită cântăreață din România și din Europa de Est.

Despre Dorian Popa

Dorian Popa născut la data de 7 august 1988, la Constanța, este un vlogger, compozitor, dansator, cântăreț și actor român.A devenit cunoscut în 2011, odată cu apariția sa în serialul Pariu cu viața alături de colegii săi din Lala Band, unde l-a interpretat pe Andrei Anghel, serial care a primit premiul pentru „cel mai bun debut” la Gala Premiilor VIP.

Este masterand al Facultății de Relații Publice în Marketing în cadrul A.S.E. A câștigat premiul „Bărbat de succes al anului 2014” din cadrul galei Celebrity Awards. În 2015 a apărut în reality show-ul „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”, difuzat de PRO TV.

În 2019 a jucat rolul lui Mario în celebrul serial Sacrificiul de la Antena 1 realizat de Ruxandra Ion.

A apărut pe coperțile revistelor TV Mania, TV Satelit, Men’s Health, și Bravo.În 2015, a fost implicat într-un accident rutier, însă nu a fost rănit și a dublat vocea personajului Sohone din Mune: Gardianul Lunii. În prezent susține mai multe concerte prin țară și este vlogger pe canalul său de youtube.

În ianuarie 2021 acesta a anunțat că își va adăuga la nume porecla care l-a consacrat: Hatz.

 ​

Evenimente

1871: A izbucnit Marele Incendiu din Chicago care a distrus 17.500 de clădiri în două zile.
1878: Armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.
1966: Se publică modificări privitoare la divorțul în România. O căsătorie se poate desface doar în cazuri excepționale iar taxa de timbru este de 3.000 până la 6.000 de lei.
1967: Liderul Che Guevara și oamenii lui au fost capturați în Bolivia.
1992: S-a deschis Centrul Cultural Român din Budapesta.
2005: Un seism de 7,6 pe scara Richter a zguduit Pakistanul, fiind simțit și în India și Afganistan.

Nașteri 

1889: Nina Arbore, pictoriță, graficiană română (d. 1942)
1919: Ionel Budișteanu, violonist, dirijor și aranjor muzical român (d. 1991)
1923: Ion Voicu, violonist român (d. 1997)
1954: Paul Szabo, scrimer român
1985: Bruno Mars, cântăreț, compozitor și producător muzical american
1986: Adela Popescu, actriță și interpretă română de muzică ușoară


Decese 

1939: George Mihail Zamfirescu, scriitor român (n. 1898)
1973: Gabriel Marcel, filosof francez (n. 1889)


Sărbători 

Ziua universală a muzicii- Istoria muzicii datează de când lumea. De fapt, istoricii tind să creadă că muzica a precedat de fapt limbajul în dezvoltarea culturii umane. Sugarii umani emit chiar şi zgomote care seamănă foarte mult cu cântatul, iar acest lucru se întâmplă mult mai devreme decât sunt capabili să dezvolte abilităţi lingvistice., scrie Agerpres.ro. 

Înfiinţată ca o sărbătoare globală care întruchipează libertatea şi expresia de sine a muzicii, Ziua universală a muzicii a luat naştere în 2007, la iniţiativa lui Susan Patricia Golden. Considerând că muzica este cel mai mare dar pe care oamenii şi-l pot oferi, Golden se consideră o "muziciană de reconstrucţie", ceea ce înseamnă că muzica le permite oamenilor să se întoarcă la libertatea de exprimare iniţială, aşa cum se regăseşte în copii.

Sursa video: Youtube/ 3 SUD EST, Alexandra Stan 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii