Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua vinului fiert. Unde a apărut prima rețetă

ro

03 Mar, 2022 12:48 1562 Marime text
  • Pentru cei care preferă băuturile alcoolice aromate, astăzi se celebrează şi Ziua vinului fiert (#MulledWineDay), o specialitate cu o istorie îndelungată.


Îmbogăţit cu mirodenii şi fructe, vinul fiert scoate în evidenţă dulceaţa naturală a acestei băuturi alcoolice şi îi conferă un plus de aromă picantă. Într-o seară răcoroasă, un moment de relaxare cu o cană cu vin fiert, preferabil servit afară lângă foc sau în casă, la gura sobei, poate fi tonicul perfect pentru melancolia de la sfârşit de iarnă.


Nu se cunoaşte cu exactitate când a fost creată această băutură, însă se pare existenţa vinului condimentat a fost consemnată la Roma în jurul secolului II e.n., potrivit daysoftheyear.com. Conform altor istorici, vinul fiert şi condimentat s-ar fi numit iniţial "Hipocris", după Hipocrate, vestitul medic din Grecia antică. Se pare că romanii au luat cu ei reţeta vinului fiert în campaniile lor mai ales pe teritoriul Europei, astfel explicându-se că această băutură aromată a devenit populară şi în alte regiuni, de-a lungul secolelor.

Prima menţiune despre vinul fiert într-o carte de bucate se întâlneşte în "The Forme of Cury", o culegere de reţete din Anglia medievală, datată în 1390. Reţeta din acest manuscris antic include vin roşu, zahăr, scorţişoară măcinată, ghimbir, piper, nucşoară, cardamom şi cuişoare.

În prezent, vinul fiert este cunoscut şi apreciat în majoritatea ţărilor europene, fiind prezent în diverse variante de preparare. Spre exemplu, în ţările nordice este popular sortimentul numit "glogg", un derivat al vinului fiert, iar în Italia se obişnuieşte îndulcirea acestei băuturi cu miere.


Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii