Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Zânei Măseluţă, o creatură magică prezentă în viaţa copiilor

ro

28 Feb, 2022 13:15 1551 Marime text
  • În multe culturi din întreaga lume, dar în special în Europa, Rusia, unele părţi ale Asiei (în special China) sau în America de Nord, există diverse tradiţii legate de Zâna Măseluţă, o creatură magică prezentă în viaţa copiilor încă din Evul Mediu, ale cărei origini exacte nu sunt însă cunoscute.

Tradiţia spune, de obicei, că un copil care îşi pierde un dinte îl poate lăsa sub pernă în acea noapte, iar Zâna Măseluţă îl va schimba pe furiş, în timpul nopţii, cu o monedă sau cu un cadou. Unele tradiţii atribuie acest rol unui animal mic, cum ar fi un şoarece, un iepure, o pisică sau un câine, în timp ce alte culturi tind să asocieze Zâna Măseluţă cu o creatură mitică asemănătoare "Clopoţicii".
 
Probabil Zână Măseluţă a fost un mit care a evoluat în timp, în unele culturi dinţii copiilor fiind consideraţi norocoşi. Este posibil şi ca Zâna Măseluţă să fi fost inventată de părinţi pentru a calma copiii care treceau prin experienţa ciudată a pierderii unui dinte.

Pentru că povestea provine dintr-o tradiţie îndelungată în diverse culturi, Ziua Zânei Măseluţă, #ToothFairyDay, marcată anual pe 28 februarie, este înconjurată de puţin mister. Deşi fanii săi o sărbătoresc adesea la sfârşitul lunii februarie în ţări precum SUA, unii sunt de părere că ea a trebui celebrată mai degrabă în august. Desigur, s-ar putea şi ca Zâna Măseluţă să merite două zile speciale!

Deşi ar fi frumos să-i întoarcem favoarea Zânei Măseluţă, nu a fost descoperită încă o metodă de a-i lăsa acestui prieten special o monedă sau o gustare, deoarece nimeni nu este sigur nici măcar dacă are o pernă!
 


Foto Pixabay

Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii