Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zodiacul şefilor Mic ghid astrologic de supravieţuire la birou

ro

30 Jul, 2011 01:25 3622 Marime text
zodiac_sefi.jpgBERBEC

Berbecilor le place la nebunie să fie şefi, pentru că le place să fie să fie primii în orice domeniu. Asta înseamnă că sunt ambiţioşi, entuziaşti, energici, eficienţi, foarte harnici şi creativi. Nu se supără dacă întârzii jumătate de oră sau dacă îţi mai iei o după-amiază liberă din când în când şi sunt destul de generoşi atunci când vine vorba de prime sau măriri de salariu. Şi de ce se plâng atunci subalternii? În primul rând pentru că ordinele şefului Berbec se execută, nu se discută, exact ca în armată. În al doilea rând, pentru că, atunci când şi-a pus ceva în cap, îşi va mâna angajaţii de la spate cu zelul unui misionar fanatic care vrea să-i convertească pe păgâni. Şi, nu în ultimul rând, pentru că faimosul regulament intern conform căruia „art. 1. Şeful are dreptate. Art. 2. Şeful are întotdeauna dreptate. Art. 3. Dacă şeful nu are dreptate, vezi art. 1 şi 2" a fost inventat pentru un şef Berbec.

TAUR

Prima regulă pe care trebuie să ţi-o aminteşti atunci când lucrezi pentru un Taur este să nu-i testezi răbdarea. A doua - el este cel care are pâinea şi cuţitul. Da, este adevărat, de cele mai multe ori pare o persoană foarte de treabă şi calmă, care nu se supără dacă o dai în bară. Uneori, par că nici măcar nu observă că ţi-ai petrecut jumătate de zi la telefon cu prietenii, şi ai şi plecat mai devreme. Dar nu te lăsa înşelat/ă de aparenţe. Taurii ţin cont de absolut tot ce faci, lucru pe care-l vei afla, din păcate, mult prea târziu. Odată ce l-ai scos din sărite, adio loc de muncă! Ca să fii însă în graţiile lui, e cazul să-ţi vezi de treabă. Demonstrează că eşti o persoană de încredere, care-şi ştie locul şi care nu vrea să facă vreo revoluţie - Taurilor le place tradiţia şi sunt foarte reticenţi la schimbările rapide.

GEMENI

Dacă ai un şef născut în zodia Gemenilor, probabil că deja te-ai obişnuit cu ceea ce el numeşte „haos creativ". Sau, dacă eşti o zodie de Pământ, care vrea ceva mai multă linişte şi să-şi vadă de lucru, deja te gândeşti să-ţi cauţi altceva. Asta pentru că te-ai săturat să nu ştii în ce dispoziţie vine şeful astăzi la muncă (fie trânteşte, bufneşte şi stă cu ochii pe tine toată ziua, fie nici măcar nu realizează dacă ai trecut pe la birou, fie te scoate la cafea) sau ce idei îi trec prin cap. De fapt, Gemenii nu prea sunt buni de şefi - asta pentru că, deşi sunt extrem de creativi şi au nişte idei fantastice, mulţi dintre ei fug de ideea de a fi prinşi într-o rutină zilnică, de a sta pe un scaun mai mult de o oră şi de a avea prea multă responsabilitate. Ca să-i intri în graţii, e destul de simplu - fii comunicativ, flexibil şi ocupă-te de detaliile practice ale planurilor pe care le concepe. Ar fi o idee bună să nu-l bârfeşti prea mult, pentru că se prinde foarte repede!

RAC

Dacă lucrezi pentru un Rac, partea bună este că te vei simţi ca şi cum faci parte dintr-o familie. Acestor şefi vor înţelege dacă suferi din cauză că te-ai despărţit de iubit şi nu vor ezita să te încurajeze. Le place siguranţa şi stabilitatea, de aceea este puţin probabil să accepte proiecte prea riscante sau să te concedieze fără un motiv prea bun. Pe de altă parte, prudenţa lor înseamnă că nici nu prea sunt darnici atunci când vine vorba de prime sau măriri de salariu. Plus că poţi să te aştepţi la nişte priviri foarte urâte dacă îţi trece prin cap să pleci în altă parte. Chiar se aşteaptă ca angajaţii lor să dea dovadă de loialitate faţă de firmă - şi la bine, şi la rău, exact ca într-o familie!

LEU

Leilor li se potriveşte ca o mănuşă postura de şef - ai să afli asta chiar din gura lor, poate chiar la interviul de angajare. Adevărul este însă ceva mai complicat. Leii sunt într-adevăr organizatori eficienţi şi ştiu să se impună în faţa celorlalţi. Au şi idei bune, nu poţi nega asta. Pe de altă parte, cel mai mare talent al lor este să delege sarcinile neplăcute în seama altora. Adică, îţi vor transmite, în drum spre „prânzul de afaceri" (deşi, cumva, te îndoieşti că se duce acolo) să rezolvi „contractul ăla despre care ţi-am spus acum două săptămâni. Nu e grabă. Dar îl termini până mâine, la prima oră". Tu te vei da peste cap, vei înroşi telefoanele, vei înota într-o mare de hârtii şi ai să adormi pe la 3 dimineaţă. A doua zi, când totul este pus la punct, îl vei auzi pe şeful Leu lăudându-se despre eficienţa proprie şi de câtă inspiraţie a dat dovadă când a încheiat „contractul ăla".

FECIOARA

Dacă ai un şef născut în zodia Fecioarei, e cazul să fii blând cu el. Probabil că deja este suficient de stresat că trebuie să aibă grijă de o problemele unei mulţimi haotice (adică angajaţii, colaboratorii, partenerii de afaceri...). Ca atare, nu prea o să zâmbească, o să pară veşnic nemulţumit şi o să-ţi arate exact detaliile care trebuie corectate în proiectul pe care ţi l-a dat de făcut. Este chiar probabil să-l refacă el însuşi. Ca să fim cinstiţi - detaliile sunt punctul lui forte. Din păcate, de multe ori, nu vede pădurea din cauza copacilor. Aşa că, uneori, o să ajungi în situaţia extremă în care o să-ţi ţină o lungă prelegere pentru că ai întârziat cinci minute, deşi, per ansamblu ai putea primi premiul de angajatul lunii. Poţi să-i intri în graţii? Desigur! Ai răbdare, fii meticulos şi înţelegător şi nu ar trebui să ai prea mari probleme.

BALANŢA

În general, şefii Balanţă sunt foarte populari printre angajaţii lor. Sunt atât de sociabili, de simpatici şi nu ar fi de mirare ca măcar câţiva dintre angajaţii de sex opus să aibă nişte sentimente mai mult decât colegiale... Şi unde mai pui că, atunci când iau o decizie, se consultă în mod democratic, cu toţi cei care vor fi afectaţi de consecinţe. Partea mai puţin bună este că, uneori, aceasta este doar o modalitate de a se asigura că au pe cine să dea vina dacă lucrurile ies prost. În plus, au un talent înnăscut de a tergiversa lucrurile. Întreabă-ţi şeful Balanţă dacă are de gând să-ţi mărească salariul. O să-ţi zâmbească, probabil, după care o să înceapă o discuţie extrem de rezonabilă pe tema aceasta. După un sfert de oră o să ieşi din birou mai confuz decât ai intrat. „Da" şi „nu" sunt două cuvinte străine şefului tău - şi nu de puţine ori te gândeşti că ai prefera să intre în politică sau să se facă avocat!

SCORPION

Să lucrezi pentru un Scorpion este ca şi cum ai lucra pentru Mafie. E suficientă o privire din partea nativului să înţelegi că el chiar este şeful aici. Ar mai fi bine să înţelegi că va vrea să afle totul despre tine aşa că, dacă ai vreun secret pe care nu vrei să-l afle, e cazul să-ţi ţii gura nu doar faţă de el (lucru destul de greu de făcut, deoarece Scorpionii atrag confesiuni), cât şi faţă de alte persoane. Orice vei spune sau vei face s-ar putea întoarce, la un moment dat, împotriva ta dacă ai un şef Scorpion! Ca idee, ar fi bine să faci exact ce îţi spune el, să nu-ţi prelungeşti pauza de cafea prea mult şi să nu încerci să-i iei locul. Asta în afara cazului în care eşti şi tu Scorpion sau un Capricorn extrem de ambiţios, care pot într-adevăr să facă faţă competiţiei pentru putere.

SĂGETĂTOR

După prima săptămână în care ai avut de-a face cu un şef Săgetător, probabil că eşti oarecum confuz. Ce-are omul acesta? Unde am nimerit? După încă vreo două săptămâni, eşti pe jumătate convins că vrei să pleci. Te-ai săturat să lucrezi pentru un om care te-a făcut cu ou şi oţet de faţă cu toată lumea şi care cu siguranţă te urăşte de moarte (de fapt îi place de tine. Doar că l-ai scos din sărite cu gafa ta), îţi spune „da, o să vorbim despre asta mâine" şi dispare în ceaţă următoarele două săptămâni şi, atunci când e la birou, te mână cu biciul de la spate. Pe de altă parte, când ai avut nevoie de o zi liberă ţi-a dat-o fără să întrebe de ce, prima de Crăciun a fost foarte generoasă, iar petrecerea de acum două săptămâni a fost o nebunie. La un moment dat, te hotărăşti să pui piciorul în prag şi să ai o discuţie serioasă. Lucru care se va dovedi o provocare în sine, pentru că este mereu pe picior de plecare.

CAPRICORN

Cei mai mulţi Capricorni visează să ajungă preşedinţi de multinaţionale şi sunt dispuşi să facă (aproape) orice pentru asta. Sunt conştienţi că succesul nu vine peste noapte şi cere mari sacrificii, că trebuie să strângi din dinţi şi să lupţi dacă vrei să ajungi undeva. Problema începe din momentul în care o să înţelegi că şeful tău Capricorn vrea să-ţi impună şi ţie acest sistem de gândire. Dacă eşti un Taur muncitor sau o Fecioară conştiincioasă, atunci nu ar trebui să ai absolut nicio problemă. În schimb, un Vărsător rebel sau un Săgetător care întârzie în fiecare zi cel puţin jumătate de oră vor intra urgent în colimatorul Capricornului. „Timpul costă bani", va tuna şeful în faţa Arcaşului nedumerit de necesitatea de a ajunge la fix, iar Vărsătorul va auzi, probabil, povestea cu ţinuta decentă obligatorie, care nu include tricouri cu sloganuri ecologiste.

VĂRSĂTOR

Şefii Vărsători sunt o specie destul de rară - cei mai mulţi dintre cei născuţi sub acest semn revoluţionar cred în egalitate, fraternitatea oamenilor şi, în primul rând, în libertate. Poziţia de şef este, pentru cei mai mulţi dintre ei, un atentat direct la libertatea lor personală. Nu înseamnă însă că nu sunt în stare să facă o treabă bună. Dimpotrivă, gândirea lor raţională şi analitică, ideile lor de-a dreptul geniale, faptul că sunt dispuşi să-şi asume riscuri, precum şi atitudinea lor relaxată şi democratică în relaţiile inter-umane se numără printre atuurile lor. Cea mai mare problemă pe care o ai cu un şef Vărsător este imprevizibilitatea lui - nu e exclus ca, într-o bună zi să vină la biroul tău, să te anunţe că îţi schimbă total fişa postului fără să-ţi explice motivele!

PEŞTI

Creativii Peşti se descurcă de minune în postura de şefi dacă este vorba despre televiziune, radio, teatru, companii de dans, relaţii publice, publicitate, organizaţii de caritate sau agenţii de detectivi. Adică domenii în care pot să-şi folosească imaginaţia, intuiţia, simţul artistic şi în care pot să prezinte versiunea cea mai convenabilă a adevărului. Nu înseamnă neapărat că Peştilor le place să mintă - dar, cumva, cifrele unui bilanţ contabil sau raportul de activitate anuală a firmei sunt lucruri mult prea lipsite de sare şi piper pentru ei. Acestea fiind zise, nu este prea greu să-i intri sub piele unui şef născut în martie. Sunt foarte interesaţi de angajaţii lor şi de ce au aceştia în suflet. Însă, la fel de uşor poate să te scoată de pe lista preferaţilor - uneori este suficientă o privire piezişă din partea ta ca să ajungi oaia neagră!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii