A fost adoptat Regulamentul Zonei Peninsulare, în Consiliul Local Constanța. Au votat și pentru steluțele hollywoodiene
A fost adoptat Regulamentul Zonei Peninsulare, în Consiliul Local Constanța. Au votat și pentru steluțele hollywoodiene
01 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5257
Marime text
- CL Constanța s-a întrunit pe 31 august 2021, unde a dezbătut 51 de proiecte de pe ordinea de zi
- Cele mai controversate proiecte au trecut de votul consilierilor PSD și PNL
Ieri, 31 august, a avut loc ultima ședință a Consiliului Local Municipal din vară și a însumat peste 50 de proiecte pe ordinea de zi.
Astfel, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate și principalii indicatori tehnico-economici pentru racordarea la rețeaua electrică a stațiilor de reîncărcare auto pe strada Th. Burada, șoseaua Industrială și pe strada Cișmelei. Se fac pași importanți pentru introducerea în orașul nostru a transportului auto electric. Reamintim că la finele acestui an, va ajunge în Constanța primul lot de autobuze electrice.
Mai mult, consilierii locali au aprobat premierea tuturor elevilor care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, precum și a profesorilor îndrumători cu câte 1.000 de lei fiecare.
Consilierii locali au aprobat ieri și amenajarea unei grădini publice în cartierul Tomis Nord. Spațiile de joacă din municipiul Constanța vor funcționa, începând de astăzi, după un nou regulament de organizare și funcționare. Aleșii locali au aprobat în ședința Consiliului Local înfrățirea municipiului Constanța cu municipiile Cahul și Chișinău din Republica Moldova.
Dar, probabil, cele mai importante aspect vizau două proiecte – Regulamentul Zonei Peninsulare și Hollywood Walk of Fame.
Mai multe detalii despre ședința de ieri puteți citi aici:
LIVE TEXT UPDATE Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă ordinară. USR PLUS nu votează Regulamentul de acces auto în zona Peninsulară
Regulamentul Zonei Peninsulare
Un alt proiect care a ridicat discuții elaborate a fost cel privind regulamentul Zonei Peninsulare, unde a intervenit și primarul care a dorit să prezinte cum s-a votat în trecut. Este vorba de 44. Proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța;
Proiectul a avut două avize negative de la comisiile 3 și 5.
Dumitru Caragheorghe - „Iată că în ciuda a două avize negative și a faptului că USR a cerut retragerea acestui proiect. De data aceasta, cumva, cetățenii din zona Peninsulă au de ce să fie nemulțumiți. Colegii noștri liberali ar trebui să aibă bunăvoința să rediscute și să îmbunătățească regulamentul. Grupul USR se va abține privind acest regulament”.
Ionuț Rusu - „Noi, grupul nostru vom vota pozitiv. La fiecare șase luni vom merge pe teren și ne vom așeza din nou la masă și vom vedea ce vom îmbunătăți”.
Sorin Belu - „Mă așteptam ca domnul primar să retragă acest punct de pe ordinea de zi. Iarăși văd că domnul viceprimar Rusu a spus că se discută cu constănțenii. Nu am văzut nicio dezbatere. De aceea, dorim ca să fie retras sau să nu fie votat. Vom fi foarte atenți cine și cum va vota acest proiect. Am discutat cu foarte mulți și am spus și la comisia de specialitate - sunt oameni din localități care își aduc copiii la Liceul Eminescu”
Vergil Chițac - „Eu aș aduce aminte din istoria proiectului. Reglementarea zonei este o chestiune care a început acum câțiva ani de zile. Sunt aici martori care au fost activi în zona asta. Proiectul a fost atacat în instanță și respins, nicidecum pentru că avea prevederi nelegale, ci pentru simplul fapt că nu a existat un studiu privind impactul economic și social pentru tot ceea ce înseamnă Constanța. Această zonă istorică este importantă nu doar pentru cetățenii din zona peninsulară, ci pentru toți constănțenii. Noi am constat că trebuie acest studiu, l-am făcut cu o firmă de specialitate. Indicatorii au fost votați de întreg consiliul. Nu am modificat semnificativ nimic din fostul regulament. Am simțit nevoia acestei istorii”.
Dumitru Caragheorghe a spus că USR nu se opune unui astfel de regulament, ci este vorba de dorința unor dezbateri reale. Proiectul a trecut cu 18 voturi pentru și 9 abțineri.
Noul proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța a fost lansat în dezbatere publică în conformitate cu prevederile art. 7 al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică în luna iulie a.c.
Vă reamintim, prin Hotărârea nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, vechiul regulament de acces în zonă a fost anulat definitiv.
Potrivit Hotărârii nr. 2/2021 a Curții de Apel Constanța, legat de acest regulament nu a fost atestată existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări.
Motivul anulării a fost că „această fundamentare a actului normativ nu s-a realizat în cauză, toate susținerile recurentului (nr., Consiliul Local Constanța) în referire la aspectele reținute în preambulul hotărârii atacate, la existența documentației tehnico-economice a trei proiecte, la respectarea procedurii de transparență decizională, la anunțul prealabil al dezbaterii publice și derularea acesteia sau sesiunea de discuții și dezbateri pe tema mobilității în Municipiul Constanța nu atestă existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări, în sensul dispozițiilor legale redate mai sus“.
Cu alte cuvinte, spun judecătorii Curții de Apel, era necesară o evaluare preliminară a impactului noii reglementări.
Hollywood Walk of Fame, la Constanța
Unul dintre cele mai controversate proiecte care s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de ieri a trecut de votul consilierilor, fiind votat favorabil de liberali și …social-democrați. Doar USR a votat contra proiectului. Taxa de licenţă este de minim 4.250.000 de dolari, urmând că licenţa să fie acordată pentru un termen iniţial de 20 de ani.
La proiectul cu numărul 16. Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării la nivelul municipiului Constanța a proiectului „Hollywood Walk of Fame” au lua cuvântul mai mulți consilieri.
„Acest proiect se încadrează în preocupările celor interesați din UAT Constanța pentru a promova imaginea și interesele municipilor. Proiectul va conduce la crearea unui grup de lucru care să poată spună dacă ideea este benefică implementarea proiectului. Propunerea mea este să se introducă încă din titlu necesitatea proiectului, nu implementarea”, a spus Teodor Popa.
Dumitru Caragheorghe - „În dezbaterile din cadrul comisiei nr. 1 am atras atențai asupra inoportunității proiectului. Ni s-a spus că este vorba doar de o presupusă oportunitate a validării acestui proiect de către o comisie și am atras atenția că titlul și articolul 1 prevede în mod clar că este vorba de implementare. În cadrul comisiei, s-a discutat de introducerea amendamentului. Grupul USR-Plus nu este de acord cu analizarea unui astfel de proiect”. El a mai comparat un proiect asemănător cu cel de la Sibiu. A mai adăugat că banii pentru acest proiect ar putea fi folosiți pentru promovarea adevăratelor valori culturale ale municipiului.
Costin Răsăuțeanu - „Îl ascultam pe domnul Caragheorghe și mă întrebam dacă el chiar crede ce spune. Un proiect căruia i s-a dat o importanță și să speculăm o lovitură de imagini cu mulți bani. Ține de nelegalitate cu privire la încălcarea legislației privind legea achizițiilor publice și trebuie să fim foarte atenți și dvs. ca aparat administrativ la modalitatea și respectarea a cum se fac anumitor achiziții publice directe. Ăsta este un aspect care trebuie luat în seamă de viitoare comisie. Noi, grupul PSD, nu ne vom asuma un astfel de vot”. El a mai spus că își dorește ca această comisie să nască o dezbatere publică, să iasă în dialog cu constănțenii și să se ajungă la concluzia de unde va fi amplasat proiectul. „O dezbatere publică cu constănțenii va fi pentru a da o legitimitate. Trebuie să fie proiectul constănțenilor. Recomandarea este să se întâmple această dezbatere și să iasă o decizie legitimă”, a adăugat Costin Răsăuțeanu.
Ionuț Rusu a spus că a ascultat cu atenție liderii de grup. „Acest proiect este de altfel singurul care are licență și atunci când folosești un nume și este bine că să știi cum să o iei. Această licență ne dă exclusivitate și în Republica Moldova și Bulgaria. Dați-mi voie să spun că acest proiect sub nicio formă nu exclude restul proiectelor, evenimentelor, lucrurilor bune care se pot înâmpla în Constanța. Este o sumă mare în comparație cu ce? Este o sumă care va fi folosită pe următorii 20 de ani.”, a spus Rusu.
Sorin Belu - „Deși se spune că este o oportunitate și un protocol pentru o comisie, să știți că această comisie, dacă grupul PSD se abține, la fel și USR, nu va mai apărea”
Vergil Chițac - „Noi vrem să fiți de acord cu oportunitatea inițierii acestui proiect. Orice om cu o minimă înțelegere știe că în momentul în care vrei să implementezi un proiect, trebuie să efectuezi un studiu de oportunitate. Cât despre intervențiile liderilor de grup, eu citesc doar elemente politice”.
S-a supus la vot amendamentul lui Teodor Popa. Cu 16 voturi pentru, 3 împotrivă și 8 abțineri, amendamentul a fost adoptat.
A fost supus, ulterior la vot, întreg proiectul, care a avut următoarele rezultate: 18 voturi pentru și 9 împotrivă. Proeictul a fost aprobat.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise
Citește și:
Constănțeanul supărat. „Hollywood Walk of Fame. Am aflat cât ar urma să ne coste visul unei nopți de vară al unei minți tulburate și m-au luat durerile de cap"!
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Cetateanul turmentat 02 Sep, 2021 20:56 Chitac: "Nu am modificat semnificativ nimic din fostul regulament". Declaratia asta spune totul despre mandatul invizibilului primar. Tot ce a facut a fost sa refaca regulamentele lui Fagadau intr-o forma mult mai slaba. Ce in campanie era "ilegal", acum se intampla. Nu uita ca Fagadau a plecat pentru proiectele alea pe care tu acum le iei de-a gata. O sa te duci si tu dupa el, inapoi in obscuritate