A treia rectificare bugetară, cu noroc la Constanţa În 2015, primăriile au scăpat de „povara“ arieratelor
A treia rectificare bugetară, cu noroc la Constanţa: În 2015, primăriile au scăpat de „povara“ arieratelor
08 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2834
Marime text
Printr-o „boscărie“ guvernamentală, Executivul a reuşit să facă, săptămâna trecută, cea de-a treia rectificare bugetară pe anul 2014. „Scamatoria“ constă în faptul că legea care prevedea că într-un an nu se pot face decât două rectificări a fost modificată printr-o ordonanţă guvernamentală. Printr-o întoarcere de condei, au fost alocate fonduri pentru plata în avans a titlurilor executorii câştigate în instanţă de către bugetari şi pentru plata arieratelor. Primăriile din judeţul Constanţa au primit, în total, 43.420.160 de lei.
Totodată, 4.731.210 lei au ajuns la Mangalia. Peste 1.000.000 de lei au primit şi comunele Amzacea, Lipniţa şi Hârşova. Consiliul Judeţean Constanţa a primit 180.550 de lei, iar municipiul Constanţa, doar 72.430 de lei. „Măsura se referă, în fapt, la nişte «bani virtuali» pe care Primăria nu îi va vedea niciodată. Banii aceştia sunt pentru arieratele înregistrate, cea mai mare parte pentru arieratele spitalului orăşenesc Hârşova“, a explicat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. „A fost o măsură complet neaşteptată, a fost ca o bulă de oxigen. De zece ani nu am mai întâlnit aşa ceva, însă era cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla pe final de an. Banii sunt pentru acoperirea unor arierate aferente anului viitor. Ceea ce înseamnă că, pentru acest capitol, nu ne vom mai strădui în 2015 să ne chivernisim pentru a plăti aceste datorii, iar banii care vor fi acordaţi vor putea fi direcţionaţi către alte proiecte“, a afirmat primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu.
„Şi administraţia publică locală Poarta Albă se confruntă cu datorii vechi, cu arierate, dar deja m-am resemnat să nu primim niciun ban. Este clar, din punctul meu de vedere, cum şi pentru ce s-au împărţit aceşti bani - mai ales că s-a făcut un «artificiu» şi s-a făcut o a treia rectificare bugetară pe 2014 - sunt pesemne bani negociaţi în campania electorală“, a declarat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.
Bani de salarii în învăţământ
Judeţul Constanţa a primit, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor pe anul 2014, suma de 2.117.000 de lei. Banii vor putea fi cheltuiţi însă pentru hotărâri judecătoreşti destinate plăţii salariilor din învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională. Alţi 42.193.000 de lei au ajuns la Constanţa pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, cea mai mare parte a alocărilor fiind pentru plata salariilor, iar 2.177.000 de lei, pentru plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.Valu lui Traian şi Mangalia, marile câştigătoare ale rectificării bugetare
Cum precizam la începutul materialului, unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa au beneficiat, de asemenea, de bunăvoinţa Guvernului condus de Victor Ponta. Astfel, la nivel judeţean au ajuns, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014, pentru plata arieratelor, 24.493.950 de lei. Cei mai mulţi bani din acest capitol au ajuns la Valu lui Traian - 7.779.080 de lei. Ca să vă faceţi o idee completă, judeţul Bistriţa Năsăud a primit doar 3.814. 000 de lei, adică aproximativ jumătate din cât a primit doar localitatea administrată de primarul Florn Mitroi. Cei mai puţini bani au ajuns la Agigea: doar 620 de lei.Totodată, 4.731.210 lei au ajuns la Mangalia. Peste 1.000.000 de lei au primit şi comunele Amzacea, Lipniţa şi Hârşova. Consiliul Judeţean Constanţa a primit 180.550 de lei, iar municipiul Constanţa, doar 72.430 de lei. „Măsura se referă, în fapt, la nişte «bani virtuali» pe care Primăria nu îi va vedea niciodată. Banii aceştia sunt pentru arieratele înregistrate, cea mai mare parte pentru arieratele spitalului orăşenesc Hârşova“, a explicat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. „A fost o măsură complet neaşteptată, a fost ca o bulă de oxigen. De zece ani nu am mai întâlnit aşa ceva, însă era cel mai bun lucru care ni se putea întâmpla pe final de an. Banii sunt pentru acoperirea unor arierate aferente anului viitor. Ceea ce înseamnă că, pentru acest capitol, nu ne vom mai strădui în 2015 să ne chivernisim pentru a plăti aceste datorii, iar banii care vor fi acordaţi vor putea fi direcţionaţi către alte proiecte“, a afirmat primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu.
Vasile Delicoti - „Sunt bani negociaţi în campania electorală“
În total, 31 de unităţi administrativ-teritoriale judeţene au primit sume la acest capitol, în urma celei de-a treia rectificări bugetare (Agigea, Amzacea, Bărăganu, Murfatlar, Castelu, Cerchezu, Cernavodă, Ciobanu, Ciocârlia,Cogealac, CJC, Constanţa, Cumpăna, Cuza Vodă, Deleni, Dobromir, Eforie, Gârliciu, Hârşova, Limanu, Lipniţa, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mircea Vodă, Mangalia, Nicolae Bălcescu, Pecineaga, Peştera, Saraiu, Tuzla şi Valu lui Traian).„Şi administraţia publică locală Poarta Albă se confruntă cu datorii vechi, cu arierate, dar deja m-am resemnat să nu primim niciun ban. Este clar, din punctul meu de vedere, cum şi pentru ce s-au împărţit aceşti bani - mai ales că s-a făcut un «artificiu» şi s-a făcut o a treia rectificare bugetară pe 2014 - sunt pesemne bani negociaţi în campania electorală“, a declarat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.
Consiliul Fiscal, despre rectificare - „Dovada unei evidente incapacităţi“
„Este o rectificare ce reflectă greşelile de guvernanţă economică, lipsa de viziune şi care menţine o serie de măsuri ce vor afecta bugetul şi economia în 2015“, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc recent. „Consiliul Fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încălcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi de execuţie a bugetului, în special a cheltuielilor de investiţii“, a fost mesajul transmis de Consiliul Fiscal cu privire la cea de-a treia rectificare bugetară. Cu toate acestea, şeful Executivului a explicat: „Mai pe româneşte, că să înţeleagă toată lumea, putem, dacă vreţi, să nu mai plătim nimic din ce trebuia să plătim în 2015. Terminăm anul cu deficit 0,2%, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tot ce vine din anii din urmă. Or decizia pe care o luăm astăzi este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi FMI, şi nu o să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliului Fiscal care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti“, a arătat premierul Victor Ponta.Valentin Vrabie - „DNA este «vinovatul» acestor alocări bugetare“
18.926.210 lei s-au împărţit între primăriile din judeţul Constanţa din sume defalcate din TVA în vederea echilibrării bugetelor locale, pe anul 2014, pentru achitarea ratelor aferente împrumuturilor contractate de unităţile administrativ-teritoriale din venituri din privatizare. Astfel, la acest capitol, 42 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au primit bani. Cei mai mulţi au ajuns la CJC - 5.117.710 lei şi la Mangalia - 5.165.400 de lei. Cei mai puţini bani în cadrul acestui domeniu au ajuns la Primăria comunei Lipniţa - 30.510 lei. „Aceşti bani, 52.450 de lei, au fost alocaţi pentru un proiect mai vechi al nostru, cel cu sala de sport din Nicolae Bălcescu“, a precizat primarul Viorel Bălan. „Consider că DNA este «vinovatul» acestor alocări bugetare. Cred că au fost puţin scuturaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor, de aceea au făcut ceea ce trebuiau să facă demult: să împartă banii fără a ţine cont de culoarea politică şi să ajungă acolo unde este nevoie de ei. Banii aceştia vor fi folosiţi, la Peştera, pentru plata datoriilor către constructorul şcolii şi către refacerea drumurilor afectate în urma inundaţiilor din 2013“, a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. Totodată, au primit bani şi localităţile Costineşti, Cuza Vodă, Grădina, Ciocârlia, Siliştea, Seimeni, Mangalia, Peştera, Castelu, Nicolae Bălcescu, Eforie, Pecineaga, 23 August, Cumpăna, Cerchezu, Limanu, Valu lui Trian, Tuzla, Amzacea, Mereni, Cogealac, Ostrov, Murfatlar, Lipniţa, Albeşti, Băneasa, Ion Corvin, Pantelimon, Vulturu, Saraiu, Oltina, Independenţa, Chirnogeni, Deleni, Adamclisi, Gârliciu, Crucea, Aliman, Hârşova, Dobromir, Ghindăreşti, dar şi Consiliul Judeţean Constanţa.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii