Achiziții directe și lista contractelor de peste 5.000 de euro realizate de administrația județeană de la începutul anului. Cum se cheltuie banii publici (documente)
Achiziții directe și lista contractelor de peste 5.000 de euro realizate de administrația județeană de la
11 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2698
Marime text
Un fenomen interesant se păstrează la nivelul administrației publice județene în privința sistemului achizițiilor directe. Motivul este foarte simplu. Prin acest tip de achiziție, administrațiile au posibilitatea să atribuie un contract cui vrea, în timp relativ scurt.
Partea proastă a acestui tip de achiziție este lipsa competiției, a transparenței și, evident, a posibilității contestării atribuirii.
Potrivit legii, „autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 441.730 lei. În cazul în care valoarea estimată a achiziției este mai mică de 10.000 lei, fără TVA, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa produsele, serviciile sau lucrările pe bază de document justificativ, fără utilizarea sistemului electronic de achiziții publice”.
Referitor la determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, proiectul stipulează că „autoritatea contractantă are dreptul de a aplica unul dintre următoarele criterii de atribuire: cel mai bun raport calitate-preț sau calitate-cost care se determină în baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu și/sau sociale și criteriul rentabilității”.
„În cazul în care valoarea estimată a achiziției directe este mai mică de 1.000 de lei fără TVA, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa produsele, serviciile sau lucrările pe bază de document justificativ, fără utilizarea sistemului electronic de achiziții publice”, se mai arată în lege.
Cum arată programul anual de achiziții publice pentru 2020 la nivelul Consiliului Județean
Programul anual al achizițiilor publice pentru 2020 al Consiliului Județean includea achiziții publice de produse și achiziții publice include furnizare aparatură medicală pentru Serviciul de Medicină Legală, investiție estimată la peste 730.000 lei, furnizarea de echipament de protecție pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța, în valoare de peste 545.000 lei, furnizare dispozitive/echipamente medicale pentru Compartimentul de terapie Intensivă Neonatală al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, contract de 18.830.000 lei, furnizare dispozitive medicale/echipamente medicale Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari -Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Sf. Apostol Andrei” Constanța – au fost alocați aproximativ 2 milioane de lei, Servicii de proiectare (SF/ DALI, PT+DDE, PAC, documentație as-built, proiect de monitorizare a comportării în timp, a documentațiilor complete necesare depunerii, obținerii și predării către beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizațiilor) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” – aproximativ 2.9 milioane lei, servicii de proiectare (SF, PUD, PT+DDE, PAC, documentație as-built, proiect de monitorizare a comportării în timp, a documentațiilor complete necesare depunerii, monitorizare a comportării în timp, a documentațiilor complete necesare depunerii, obținerii și predării către beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizațiilor) și asistență tehnică din partea proiectantului necesare derulării proiectului „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu in cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța” – un proiect de 850.000 lei, Servicii de curățenie și întreținere spații aparținând sediilor Consiliului Județean Constanța , un contract de aproape 900.000 de lei. Și anul acesta, alte câteva sute de mii de lei înghit studii de evaluare, documentații cadastrale, materiale de promovare turistică sau contracte pentru dirigenție de șantier pentru proiectele aflate în derulare, detalii în secțiunea documente/programul anual de achiziții publice pentru 2020.
Anexa privind achizițiile directe ale CJC pentru 2020
Conform anexei, Consiliul Județean a realizat de la începutul acestui an, mai multe achiziții de servicii și sau achiziții directe de lucrări. Astfel au fost cumpărate de la scaune de birou cu prețuri între 2000- 10.000 lei, la produse de protocol în valoare de aproximativ 55.000 de lei, scafe și plinte de peste 40.000 lei, consumabile birou de peste 100.000 de lei, produse de igienă și toaletă de peste 120.000 de lei, material necesare combaterii răspândirii noului coronavirus de alți aproximativ 100.000 de lei, filtre izolete ISU în valoare de 37.000 lei, tablete cu husă inclusă de 40.000 de lei sau servicii de întreținere a instalațiilor electrice din sediile CJC , un contract de peste 120.000 lei. O altă achiziție importantă din punct de vedere financiar vizează lucrările de desființare a unor imobile în Eforie Sud, un contract de 170.000 de lei. Totodată lucrările la fațada Centrului Militar Zonal au costat aproximativ 240.000 lei în timp ce lucrările de reparații curente la Școala nr. 19, Str. Medeea, nr. 25, o achiziție parțial în derulare au o valoare estimată de aproape 449.000 lei. Toate achizițiile pot fi consultate în secțiunea “documente”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii