Achiziţiile publice la CJC, „pasate“ liberalilor de Ţuţuianu Gheorghe Dragomir - „Nu suntem un apendice al coaliţiei făcute deja“
Achiziţiile publice la CJC, „pasate“ liberalilor de Ţuţuianu: Gheorghe Dragomir - „Nu suntem un apendice
28 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3822
Marime text
Noua conducere a Consiliului Judeţean Constanţa promite că va schimba din temelii maniera de „guvernare“ a judeţului. După ce, vreme de 12 ani, judeţul a fost închis, noua echipă promite deschidere şi, mai mult, spune că aşteaptă cu braţele deschise investitorii.
Despre maniera în care s-a condus judeţul în ultimii ani, vicepreşedintele Claudiu Palaz, un fervent critic al fostei conduceri, a declarat că nu un partid a fost cel care a avut pe mână destinul judeţului: „Nu cred că a fost guvernarea unui partid, ci o grupare care a guvernat în interes personal“, a afirmat acesta. „Suntem o echipă care va munci să deschidă faţa judeţului“, a completat Ţuţuianu.
Împărţirea atribuţiilor în noul CJC
Începând de săptămâna aceasta, cei doi vicepreşedinţi ai CJC vor şti care sunt direcţiile de a căror coordonare se vor ocupa. Astfel, Daniel Learciu (ALDE) va avea în subordine Direcţia Cultură Sport, Turism şi Sănătate, Direcţia de Urbanism şi Lucrări Publice, dar şi Sistemul de Management Integrat în Judeţul Constanţa, în vreme de Claudiu Palaz (PMP) va coordona Direcţia Generală Administrarea Domeniului Public şi Privat - Autoritatea Judeţeană de Transport şi Direcţia Generală de Proiecte. Preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, va avea în subordonare directă Direcţia Generală de Administraţie Publică şi Direcţia Generală Economico-Financiară.Proaspătul şef al CJC a ţinut să precizeze că în actuala formulă a Consiliului Judeţean culoarea politică va fi lăsată deoparte. „Aici nu sunt ALDE, PMP, PSD, PNL. Toate deciziile le vom lua la comun. Vreau să colaborez cu toate partidele politice. Fac acum un anunţ public şi le transmit colegilor liberali să vină să lucrăm împreună, îi rog să vină în aparatul administrativ. Le voi da în coordonare serviciul de achiziţii publice“. Acesta a explicat că, din cele patru posturi disponibile la Cabinetul preşedintelui, trei le va păstra la dispoziţia sa, iar unul îl va oferi liberalilor, tocmai pentru a putea coordona acest serviciu de achiziţii.
Invitaţie declinată. „Nu vrem să intrăm în aparatul administrativ“
Liberalii însă nu sunt tentaţi de oferta lui Ţuţuianu. „Autoritatea o are dumnealui şi cu şeful de Serviciu. Noi în executiv nu intrăm. Însă vrem să avem conducerea unui număr egal de comisii de specialitate, în funcţie de numărul voturilor primite. Adică trei comisii, iar ALDE şi PMP să primească, la fel, comisii în funcţie de procentele primite de la alegători. În consiliu nu are cum să existe «vă dau».Colaborare între noi şi conducerea CJC în sensul pe care ni-l dorim cu toţii, şi anume să conlucrăm în folosul cetăţenilor. Vom susţine toate proiectele care sunt în interesul cetăţenilor. Dar nu vrem să intrăm în aparatul administrativ. Ce se doreşte acum, ca noi să fim un apendice al coaliţiei făcute deja?! PSD a decis alături de cine vrea să conducă“, a punctat deputatul Gheorghe Dragomir, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa.
Acesta a precizat că noii consilieri judeţeni aleşi vor fi deschişi spre a discuta despre achiziţii în cadrul consiliului. „Dacă (n.r. Horia Ţuţuianu) doreşte să discutăm pe probleme de achiziţii, va putea discuta cu ai noştri consilieri judeţeni“, a conchis liberalul.
Comitete şi comiţii
În contextul primei conferinţe de presă organizate după învestire, Horia Ţuţuianu a anunţat, ieri, care sunt noile comisii stabilite în cadrul CJC, respectiv: Comisia de Relaţii cu Societatea Civilă şi ONG-uri; Comisia de Buget-Finanţe; Comisia de Inventar, Patrimoniu şi Infrastructură; Comisia de Urbanism; Comisia de Mediu şi Agricultură; Comisia Juridică, Ordine Publică şi Situaţii de Urgenţă; Comisia de Sănătate şi Protecţie Socială; Comisia de Educaţie, Sport, Tineret şi Turism şi Comisia de Cultură, Culte şi Monumente Istorice. Potrivit propunerilor lui Ţuţuianu, PSD ar urma să aibă conducerea a trei dintre aceste comisii, iar PNL, PMP şi ALDE, a câte două comisii. Totuşi, PSD-ul va trebui să negocieze cu liberalii, care au declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că îşi doresc să coordoneze nu două, ci trei comisii.Curtea de Conturi, la CJC
Noua conducere a CJC a declarat, de asemenea, că îşi doreşte transparenţă totală şi o mai mare deschidere, motiv pentru care astfel de întâlniri vor fi săptămânale sau la cel mult zece zile. „Nu s-a mai întâmplat în istoria CJC să fie condus de trei partide. Vrem să arătăm că putem deschide judeţul, închis până acum. Nu cred că a fost o guvernare a unui partid, ci a unor grupuri de interese“, a punctat şeful instituţiei.Liderul CJC a mai spus că vrea să cunoască îndeaproape şi cum funcţionează instituţiile subordonate. Astfel, în weekendul care tocmai a trecut, Ţuţuianu a făcut o vizită informală la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi la Direcţia de Pază. „Vreau să cunosc îndeaproape oamenii, nu doar managerii instituţiilor“, şi-a motivat Ţuţuianu gestul. „Am vizitat două direcţii ale instituţiei noastre, singur. Am vrut să cunosc modalitatea de lucru. Este vorba despre Direcţia de Pază şi Delfinariu. Problemele acestor direcţii sunt numeroase. Una constă în modul de coordonare a acestora“, a completat şeful CJC. Astfel de vizite vor continua şi în perioada următoare, a asigurat acesta, iar printre priorităţi se află şi RAJDP Constanţa: „Săptămâna viitoare voi ajunge la regie pentru a discuta cu administratorul judiciar“.
Nu mai puţin important, Ţuţuianu a declarat că printre primele documente pe care le-a semnat în calitate de şef al CJC a fost raportul Curţii de Conturi, care a efectuat un control de audit pentru ultimii doi ani de funcţionare a instituţiei. Este vorba tocmai de anii în care la cârma CJC s-a aflat, ca şef interimar, Cristinel Dragomir. „Săptămâna aceasta voi analiza raportul şi apoi vom vedea ce puncte vom contesta“, a conchis Ţuţuianu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii