Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:48 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, Cinema Republica! Cu câteva luni înainte de data finalizării proiectului, CJC a inaugurat începerea lucrărilor (galerie foto + documente)

ro

25 Jul, 2014 00:00 6611 Marime text
Cândva, un „focar de cultură“, un loc unde oamenii se adunau să vadă filme, ulterior, un loc lăsat în paragină, iar de puţin timp, un şantier în lucru. Este vorba despre fostul Cinematograf Republica, un loc de referinţă pentru constănţeni, un loc unde îndrăgostiţii îşi dădeau adesea întâlnire şi de unde toţi cei veniţi să vadă un film plecau cu o amintire frumoasă. În anul 2003, la cinematograful de pe bulevardul Ferdinand rula filmul „Mihai Viteazul“. Tocmai fusese achiziţionat un nou sistem stereo, Dolby Surround, Republica devenind primul cinematograf din provincie care beneficia de o tehnologie de acest gen. Aceasta a fost însă şi ultima realizare cu care s-a putut mândri, de-a lungul istoriei sale, defunctul cinematograf. Tot în acel an, printr-o hotărâre de Guvern, toate cinematografele şi grădinile cinematografice au trecut din administrarea „RomâniaFilm“ sub cea a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). La rândul său, CNC a scos la licitaţie, un an mai târziu, cele 18 spaţii de vizionare de filme din Constanţa, iar ce a urmat am putut vedea cu toţii în cei zece ani scurşi de atunci.

Începutul sfârşitului

Pe 1 iunie 2004, SC Domino Film SRL Bucureşti câştiga licitaţia de închiriere a Cinematografului Republica. A doua zi, spaţiul a fost subînchiriat de către una dintre firmele trustului Pro Tv, ProVideo, care a dezmembrat totul şi a transformat această instituţie într-o ruină. Sub „ocupaţia“ sa, acest cinematograf a ajuns o „grotă“, un loc în care nimeni nu se încumeta să intre, unde şobolanii erau ca la ei acasă. Mai târziu, Republica, de altfel toate cinematografele şi grădinile aparţinând Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) au fost scoase la vânzare, aşteptându-se „salvatoarea“ privatizare, care, din fericire (sau nu), nu s-a mai petrecut. Ulterior, conform Legii 303/2008 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţe nr. 7/2008 pentru modificarea şi completarea OG 392005, de pe 3 decembrie 2008, cinematografele au trecut în administrarea autorităţilor locale. De atunci, totul a rămas în letargie, până în 2011, când Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi-a adus aminte de Cinema Republica, intrat în administrarea Regiei Judeţene de Exploatare a Filmului, condusă de actorul Dan Varsami Cojocaru. La sfârşitul lui 2011, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, anunţa că Cinema Republica se va transforma, prin finanţare europeană, într-un centru multifuncţional pentru tineret, care va purta numele actorului constănţean Jean Constantin.

Atenţie, şantier în lucru!

La începutul acestui an, (CJC) a reuşit să încheie licitaţia publică privind realizarea Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret, instituţie care va funcţiona în sediul reamenajat al fostului Cinematograf Republica.
Ieri, autorităţile locale au reuşit, în sfârşit, să organizeze, în şantierul din fostul cinematograf, conferinţa de lansare a execuţiei lucrărilor de la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret. Proiectul a avut ca dată de începere luna aprilie 2013, iar lucrările au început să se desfăşoare de la începutul anului, atunci când contractul a fost adjudecat de societatea Donicris SRL. Cu toate acestea, deşi au mai rămas câteva luni până ce proiectul ar trebui să se finalizeze, autorităţile responsabile au reuşit să organizeze conferinţa de lansare a execuţiei lucrărilor la câteva luni distanţă de momentul în care muncitorii au început lucrul efectiv.

„Fosta sală de cinematograf se va mări, pentru că vor fi şi spectacole, se va extinde şi scena, se vor face două loje din structură metalică pe cele două părți, cu scaune. Pe cele două laterale, unde erau vechile evacuări, se va face o structură metalică, având două nivele pentru vestiare şi cabine pentru actori. O mie de tone de moloz am scos de aici. Este o lucrare destul de grea. În general, aceste lucrări de recompartimentare şi refacere sunt destul de grele. Lucrările vor fi gata în decembrie 2014, sperăm ca inaugurarea să fie, poate, de Crăciun, într-un cadru festiv“, a declarat, ieri, Cristian Iliescu, preşedintele de şantier.

„S-a stabilit ca acest Centru Multifuncţional Educativ pentru Tineret, fost Cinematograf Republica, să poarte numele lui Jean Constantin. Totodată, vom amenaja şi un loc al maestrului, cu obiecte personale, fotografii şi filmări inedite. Aşa cum este menţionat în proiect, preţurile biletelor pentru cei mici vor fi cuprinse între 6 şi 8 lei, iar pentru adulţi, între 12 şi 15 lei“, a declarat directorul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (DJDEF) Constanţa, Dan Varsami Cojocaru.
Termenul la care proiectul ar trebui să fie gata este 1 decembrie 2014, iar constructorul dă asigurări că data anunţată va fi respectată. De aceea, directorul DJDEF speră ca, de Crăciun, un cadou pentru toţi constănţenii să fie tocmai inaugurarea acestui centru multifuncţional dedicat tinerilor.

Cine vrea să resusciteze Cinema Republica?

Trei ofertanţi au încercat să câştige acest proiect, înscriindu-se la licitaţia publică iniţiată de instituţia judeţeană. În urma evaluărilor, lucrarea a fost adjudecată de societatea Donicris Company SRL. Valoarea finală a contractului este cu 1.314.182 de lei mai mică decât cea estimată de CJC. Astfel, firma câştigătoare, cu sediul în strada Aprodul Purice numărul 33, din Constanţa, a câştigat contractul cu o ofertă de 5.687.000 de lei fără TVA. Valoarea estimată totală a contractului a fost de 7.001.182 de lei fără TVA, din care, pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute, era direcţionată suma de 951.369 de lei fără TVA, reprezentând 10% conform devizului general proiectant. Potrivit Monitorului Oficial, SC Donicris Company SRL este reprezentată de Nicuşor Olteanu, Valeriu Olteanu şi Mihaela-Liana Şucată. Firma are ca obiect de activitate lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. În 2012, societatea avea o cifră de afaceri de 172.553 de lei şi un număr de nouă salariaţi.

Fina lui Nicuşor Constantinescu, asistent în cadrul proiectului

Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret reprezintă un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, având ca obiective specifice reabilitarea şi modernizarea Cinematografului Republica. De asemenea, pentru centrul destinat tinerilor este propusă şi dotarea cu mobilier adecvat, cum ar fi un sistem de proiecţie, unul de lumini şi unul de sunet pentru sala de cinema, laptopuri, video-proiectoare, ecrane de proiecţie şi plasme. Aşa cum precizam şi cu alte ocazii, din partea CJC se implică în desfăşurarea proiectului: Ioan Mihai Nache, în calitate de manager de proiect, Filis Husein - asistent Proiect 1 şi Iulia Maxim - asistent Proiect 2. Filis Husein a devenit, anul trecut, în luna aprilie, fina preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. Ea este fiica lui Nurhan Ali, directorul executiv al HCM, club care îl are ca preşedinte pe Nicuşor Constantinescu. De asemenea, potrivit site-ului CJC, Filis Husein, fostă Ali, este angajată a CJC, ca inspector principal la Direcţia Generală de Proiecte.

147.096 de lei a fost suma plătită de CJC doar pentru servicii de consultanţă management proiect şi consultanţă tehnică de specialitate pentru managementul contractului de execuţie a lucrărilor Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret. Contractul a fost atribuit în urma cererii de ofertă firmei Structural ING SRL. Potrivit datelor Registrului Comerţului, societatea are un singur asociat, pe Elena Ancuţa Stanciu, care, în prezent, nu mai figurează în nicio altă societate comercială. Firma sa a mai obţinut un contract cu CJC pentru servicii de consultanţă management de proiect şi consultanţă în managementul execuţiei lucrărilor pentru proiectul „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii