Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alocări bugetare cu cântec Formula „inteligentă“, aplicată din 2015 - Primăria Saraiu, 4.000 de lei, Gârliciu, peste un milion (document)

ro

19 Jan, 2015 00:00 4059 Marime text
35 de localităţi constănţene, dar şi „judeţul Constanţa“ au primit bani, prin Hotărâre de Guvern, la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor corespunzătoare bugetului anului 2015. Guvernul României a adoptat o hotărâre privind alocarea către primării, direct de la bugetul de stat, a unor sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, din 16 ianuarie 2015.

Împărţirea banilor în 2015 pentru primării, după algoritmul nou

La nivel naţional, suma totală ce urmează a fi virată administraţiilor locale este de 2,53 de miliarde de lei. De această dată, Executivul a stabilit şi câteva criterii în premieră, ce au fost luate în considerare pentru acordarea acestor sume. Astfel, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, „formula face referire la numărul de locuitori (55% influenţă), suprafaţa judeţului (15% influenţă), respectiv lungimea drumurilor judeţene şi comunale (-30 % influenţă)“. Formula emisă de ministrul Finanţelor, complicată pentru constănţeanul de rând, are drept rezultat final alocarea sumei de 29.005.000 de lei, din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru asigurarea limitelor de venituri pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale judeţene, şi de 35.725.000 de lei, sumă provenită din alocarea a 27% din suma aferentă cotei de 18,5% din impozitul de venit pentru bugetul judeţului Constanţa.

Darius Vâlcov - „Nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei“

Executivul consideră că astfel bugetele localităţilor trebuie să fie mai mult decât îndestulătoare. Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a explicat că, „potrivit Legii bugetului de stat şi coeficienţilor stabiliţi prin această hotărâre de Guvern, nicio comună din ţară nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun oraş nu va avea un buget mai mic de şase milioane de lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ nu va coborî cu veniturile sub 50 de milioane de lei şi niciun consiliu judeţean nu va avea alocaţi mai puţin de 80 de milioane de lei. 2.000 de localităţi vor avea o creştere majoră a bugetelor. În special, mă refer la comunele sărace şi foarte sărace“. „Cred că, aplicând această formulă timp de patru ani, în 2018, primarii sau preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea scuze dacă în localităţi nu vor mai exista reţele de apă-canal, infrastructură rutieră sau sisteme de educaţie care nu sunt puse la punct, pentru că vor avea la dispoziţie fonduri prin care să implementeze proiecte proprii sau să achite cofinanţările aferente investiţiilor ce beneficiază de finanţare europeană”, a declarat ministrul de resort cu privire la alocările bugetare pentru acest an.

Comuna Saraiu, „răsfăţată“ cu 4.000 de lei

Cu toate acestea, în urma alocării bugetare, comuna Saraiu ar trebui să se descurce, în 2015, cu impresionanta sumă de 4.000 de lei. De cealaltă parte, oraşul Băneasa, care numără aproximativ 5.300 de suflete, a primit cea mai generoasă alocare dintre toate localităţile judeţului - 3.415.000 de lei, asta în timp ce municipiul Medgidia, a doua localitate ca mărime din judeţ, având aproximativ 40.000 de locuitori, a primit suma de 2.043.000 de lei. Am dat drept exemplu numărul de locuitori pentru că acesta reprezintă o pondere de 55% în formula de calcul a noii distribuiri. Cum funcţionează schema ministrului în aceste situaţii tot nu reuşim să ne dăm seama.
3.104.000 de lei a primit şi oraşul Negru Vodă, în timp ce oraşului Murfatlar şi comunelor Ghindăreşti, Ciobanu şi Gârliciu le-a fost alocată suma de un milion de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii