Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Am rupt topurile!" Palaz le solicită lui Mazăre şi lui Constantinescu să arate averile „nealbite"

ro

13 Dec, 2011 01:00 1799 Marime text
Palaz_-_palaz.jpg„Le cer public să justifice cum au făcut rost de aceşti bani. De un milion de euro într-un an de zile, în condiţiile în care firmele lor erau în cap, sau falimentare, sau sub sechestru"

Prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz, a aruncat ieri mănuşa cuplului administrativ şi afaceristic Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a răspuns unor acuze aduse de Nicuşor Daniel Constantinescu, dar şi la declaraţia primarului eliberat din funcţie al Mangaliei, Claudiu Tusac, care a spus că şeful CJC a sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la averea lui Palaz. Aşadar, prefectul a luat atitudine: „Pentru că mi s-au solicitat public anumite date referitoare la avere, am considerat că este bine să încheiem anul cu clarificări, mai ales în ceea ce îl priveşte pe Nicuşor Constantinescu. După cum ştiţi, a trimis un comunicat privind averea mea, maşinile de lux şi 3.000 mp de pământ din judeţul Constanţa. Nu mai comentăm că spune aberaţii. Mai mult decât atât, am aflat că cetăţeanul Tusac a spus că Nicuşor Constantinescu mi-a făcut plângere la ANI pentru verificarea averii. Un lucru foarte bun, dar eu cred că Nicuşor Constantinescu este masochist". Prefectul a povestit că în anul 2001, atunci când ocupa postul de secretar general al Prefecturii, potrivit legii 115 din 1996, aleşii locali depuneau declaraţiile de avere în plicuri sigilate, la Prefectură, iar documentele erau păstrate în acest fel, fiind confidenţiale.

„Vreau să arăt că se poate"

Să nu uităm că în acea perioadă Constantinescu era consilier local, iar Radu Mazăre ajunsese deja la Primărie.

„La acea vreme, aceste declaraţii de avere se puneau în plic şi se înaintau la Prefect şi rămâneau sigilate. În 2003, legislaţia s-a modificat, iar declaraţiile au fost făcute publice. Şi atunci, lucrurile stau în felul următor. Subsemnatul are declaraţiile de avere din 2003 pe Internet şi, pentru o mai bună transparenţă, am făcut pe 29 septembrie a.c. o adresă către Direcţia de Resurse Umane din MAI şi am cerut să mi se facă publică declaraţia din 2001. Conform legii, ministerul mi-a răspuns şi mi-a trimis o copie certificată a declaraţiei mele de avere din 2001. Vreau să arăt că se poate, că declaraţiile care erau confidenţiale în 2001 acum sunt publice", a declarat prefectul.

Claudiu-Iorga Palaz a arătat ce modificări au intervenit în declaraţiile sale de avere, dar a ridicat şi un semn de întrebare: care este diferenţa dintre declaraţiile din 2001 şi cele din 2003 ale lui Radu-Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu?

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire unor sume notate în cele două declaraţii de avere, reprezentând avuţiile băneşti ale primarului şi ale preşedintelui CJC, la acea vreme doar consilier local. „Top 300, Capital, am rupt topurile! Investiţii... Şi ne lăudăm că avem milioane de euro la ora asta şi că avem justificări şi facem acte de donaţie. Hai să vedem cum stau lucrurile! Nu vorbesc de declaraţiile de la ora asta, în care ne-am albit averile. Acesta este praf în ochi pentru opinia publică. Din demersurile pe care le-am demarat, avem o declaraţie din 2003 în care Nicuşor Constantinescu figurează cu 25.000 euro depozit în România, 950.000 USD depozit în SUA şi alte creanţe de 200.000 euro. Şi domnul Mazăre le are albite la un moment dat. Dar în 2003 avem aşa: 872.000 euro în străinătate, iar în ţară 225.000 USD, plus 151.000 euro, tot în ţară. Toate bune şi frumoase!", a mai spus Palaz.

Verificări la DNA

Acesta le-a solicitat lui Mazăre şi Constantinescu să-şi declasifice averile şi să-şi ceară declaraţiile din plicuri, să le facă publice, pentru a vedea populaţia Constanţei dacă sunt diferenţe de avere: „Dacă sunt, le cer public să justifice cum au făcut rost de aceşti bani. De un milion de euro într-un an de zile, în condiţiile în care firmele lor erau în cap, sau falimentare, sau sub sechestru". Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a povestit că, pe 4 noiembrie 2009, DNA Bucureşti, printr-o adresă semnată de procurorul Doru Ţuluş, i s-au solicitat declaraţiile de avere ale numiţilor Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu din perioada 2001 - 2003: „Atunci, am trimis în original aceste declaraţii. Deci, dacă vor să le facă publice, pot să le ceară la DNA". Am încercat să îl contactăm pe primarul Radu Mazăre prin intermediul unui SMS pentru a-şi spune părerea în legătură cu cele spuse şi solicitate de prefectul Palaz, însă aceste nu a răspuns întrebărilor noastre până la închiderea ediţiei. Dacă totuşi primarul va răspunde, vom prezenta şi punctul său de vedere. De asemenea, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, nu a dorit să discute cu reprezentanţii presei, trimiţându-i la purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Moldovanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii