Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:37 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiza cheltuielilor din Bugetul propus pentru 2022 Cum a împărțit Primăria Constanța banii pentru sănătate și învățământ

ro

15 Jan, 2022 00:00 2395 Marime text
  • Creșterea de cheltuieli este în procent de 95,72 %
  • Se dorește realizarea de lucrări pentru realizarea hidroizolației fundație clădire Spital Clinic de Boli Infecțioase
  • Finanțarea unităților de învățământ este asigurată din 2 surse
  • De asemenea, se are în vedere elaborarea documentației tehnico-economică pentru construire și dotare Spital municipal policlinic
 
Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022 a fost afișat pe portalul Primăriei Constanța și are la bază un Raport privind proiectul bugetului, cât și anexele aferente veniturilor și cheltuielilor, pe care le regăsiți în secțiunea „Documente”.
 
Bugetul consolidat reprezintă documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri şi cheltuieli al oricărei autorităţi publice locale din România, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale şi Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/28.12.2021 publicată în M.Of. 1238/28.12.2021.
 
Așa cum precizam într-un material anterior, vom prezenta detalii din Bugetul propus pentru anul 2022. La elaborarea bugetului pe anul 2022 s-a avut în vedere şi excedentul anilor precedenți în sumă de 194.714 mii lei; în conformitate cu normele emise de Directia Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, nu se utilizează în faza de programare a bugetelor, ci numai în execuție.
 
Analizând datele din tabel, vis a vis de cheltuieli, observăm că acestea cresc față de cheltuielile efectiv realizate în anul 2021 cu suma de 581.801 mii lei. Această creștere de cheltuieli este în procent de 95,72 % datorată creșterii cheltuielilor de dezvoltare.
 

Analiza cheltuielilor

 
Cap.51 Autorități publice în sumă de 124.998 mii lei - 8,67% din total cheltuieli - acest capitol cuprinde, în general, cheltuieli care au directă legătură cu funcționarea aparatului birocratic al Primăriei și Consiliului local. De menționat că la acest capitol se regăsesc și sume importante alocate pentru litigiile din instanță în sumă de 18.861 mii lei cheltuieli judiciare
 
Cap.55 Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi în sumă de 1.710 mii lei - 0,12 % din total cheltuieli - la acest capitol sunt reflectate dobânzile și comisioanele aferente serviciului datoriei publice a Municipiului Constanța; situația datoriei publice o puteți consulta pe pagina de web a Primăriei Constanța.
 
Cap.61 Ordine publică și siguranță națională în sumă de 36.554 mii lei - 2,53% din total cheltuieli - în acest capitol sunt incluse cheltuielile aferente finanțării Poliției Locale și Serviciului Protecției Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență și servicii de pază, protecție a bunurilor, valorilor și imobilelor.
 

Cap.65 Învățământ în sumă de 172.363 mii lei - 11,95% din total cheltuieli - finanțarea unităților de învățământ este asigurată din 2 surse: finanțarea de bază de la bugetul de stat și finanțarea complementară din veniturile proprii ale bugetului local; astfel se asigură finanțare pentru 47.205 elevi din: 34 de grădinițe, 29 de școli generale, 21 de licee, 5 colegii și un seminar teologic În domeniul învăţământului sunt alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare, modernizare și dotare unități de învățământ, creșterea eficienței energetice a imobilelor unde funcționează unităţi de învăţământ. Marea majoritate a acestor investiții este finanțată din fonduri europene nerambursabile la care se adagă cofinanțarea din bugetul de stat și cofinanțarea din bugetul local. Pentru următoarea perioadă de finanțări europene au fost prevăzute sume din bugetul local pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor propuse.
 
Cap.66 Sănătate în sumă de 89.009 mii lei - 6,17% din total cheltuieli - în sănătate sunt previzionate sume pentru:
- salarii cadre medicale, medicamente și materiale sanitare pentru cabinetele medicale din școli;
- fonduri necesare dotării și funcționării Centrului de vaccinare de la Pavilionul Expozițional Constanța.
- reparații și reabilitare Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța;
- creșterea eficienței energetice a imobilului Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța;
 - lucrări pentru realizarea hidroizolației fundație clădire Spital Clinic de Boli Infecțioase ;
- creare spital modular pentru consolidarea capacității medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în contextul Covid 19;

- elaborarea documentației tehnico-economică pentru construire și dotare Spital municipal policlinic.
 
Cap.67 Cultură, recreere și religie în sumă de 101.091 mii lei - 7,01% din total cheltuieli - la acest capitol fondurile sunt alocate pentru finanțarea Muzeului de Artă Populară, înființarea Revistei Tomis, acţiuni artistice, culturale, sportive și de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, festivalul verii, festivalul iernii, festival marionete, Constanța Coffee Break, pictura murală, revelion 2023, ziua copilului 1 Iunie, zilele municipiului Constanţa, ziua Pensionarului, festivalul etniilor dobrogene – ziua Dobrogei, organizarea de bâlciuri și amenajarea de parcuri de distracții (carusel, patinoar) și alte evenimente culturale conform strategiei culturale, finanţarea sportului de performanţă.
 
Tot la acest capitol sunt alocate fonduri pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi.
 
La capitolul investiții sunt prevăzute fonduri pentru proiectul creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului Casa Ion Bănescu, Restaurarea Muzeului de Artă Populară, Reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, proiectare și execuție Galerii de artă, Grădina de vară - SF, proiectare și expropriere, elaborare documentație tehnico-economică pentru amenajare parcuri urbane publice noi de mari dimensiuni în municipiul Constanța, lucrări pentru racordarea la utilități și lucrări tehnico – edilitare ”Sală sport Polivalentă 5000 locuri – zona Badea Cârțan”, inclusiv proiectare; In cadrul investițiilor sunt prevăzute fonduri și pentru elaborare documentație tehnico-economică pentru demolarea construcțiilor existente pe amplasamentul complexului Stadion Gheorghe Hagi, lucrare condiționată de obținerea Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici pentru noul Complex sportiv, documentație inițiată de CNI care va realiza investiția.
 
 
PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Primăria Constanța a publicat proiectul bugetului pentru 2022. Cheltuielile cresc față de 2021 cu 95% (DOCUMENT)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii