Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:14 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile din Peştera au dat un ultimatum Regiei de Drumuri Misterioasele venituri ale celor ce ar trebui să se ocupe de deszăpezirea drumurilor judeţene

ro

28 Jan, 2014 00:00 4244 Marime text
Localnicii din zona Medgidia - Peştera s-au confruntat ieri cu o situaţie neplăcută creată de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, care în loc să scoată drumul judeţean aferent celor două localităţi de sub nămeţi, l-a închis.
Localnicii din zona Medgidia susţineau la orele dimineţii că drumul dintre localităţile Medgidia şi Peştera este blocat din cauza zăpezii şi că nu înţeleg de ce nu se intervine pentru curăţarea lui.
 
Drumul a fost închis!

Directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a declarat pe ZIUA de Constanţa, în jurul orei 10.00, după mai bine de o oră de la formularea sesizărilor, că drumul a fost închis circulaţiei. „Duminică spre luni, până la ora 4.00 dimineaţa, s-a circulat normal între cele două localităţi. După această oră, s-au intensificat precipitaţiile, iar conform normativelor în vigoare nu ar fi trebuit să intervenim deloc. Pe drumul judeţean, între localităţile Medgidia şi Peştera am intervenit şi ieri, şi azi-noapte, dar creşterea cantităţii de precipitaţii şi creşterea vitezei vântului ne-au pus în imposibilitate să intervenim”, a afirmat directorul Adrian Gâmbuţeanu. Directorul RAJDP afirma la aceeaşi oră că închise sunt şi alte două drumuri judeţene, în afară de DJ 222 Medgidia - Pietreni. Era vorba de DJ 391 Negru Vodă - Cerchezu şi DJ 391 Cobadin - Negreşti.
 
Autorităţile din Peştera iau măsuri
 
Înştiinţat de ce se întâmplă, primarul Valentin Vrabie a dat directorului Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, prin intermediul mass-media, un ultimatum, afirmând că este decis să intervină cu utilajele proprii pentru deszăpezire, dacă RAJDP-ul nu ia măsuri, catalogând drept absurdă decizia RAJDP de a închide acest drum. „Adrian Gâmbuţeanu a intrat în istorie ca cel mai incompetent director al RAJDP. Nefiind în stare să pună la lucru utilajele, închide drumul! Este singurul director al RAJDP care a blocat vreodată acest drum. Întotdeauna pe acest drum s-a circulat greu, dar s-a circulat! Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, domnul Gâmbuţeanu a luat decizia să-l închidă. Nu ne trebuie un om incompetent la RAJDP, ci un om care să găsească soluţii”, declara primarul comunei Peştera.
Şeful autorităţii locale a mai menţionat că nu avea pretenţii să se intervină în timpul nopţii, pe întuneric, însă, ziua drumul ar fi trebuit să fie curăţat.
 
„Cum se justifică cheltuirea miliardelor de lei pentru deszăpezire?!”

„Acum e zăpadă! Acum se vede cum se cheltuiesc banii, miliardele de lei plătite firmelor pentru deszăpezire! Oare domnul Gâmbuţeanu le plăteşte pe acestea, acum când utilajele nu intervin?! Îl înştiinţez pe domnul Gâmbuţeanu că deszăpezirea se face când este zăpadă, adică acum. Nu trebuie să fii mare strateg ca să închizi un drum! Un mare strateg caută soluţii. Noi trebuie să găsim soluţii la vremurile pe care le trăim”, afirma ieri primarul Valentin Vrabie.

Acesta mai declara că utilajele RAJDP nu sunt în zonă, deşi normal era să fie prezente în teritoriu, astfel încât maşinile cu aprovizionarea să poată circula şi la fel şi oamenii care vin sau care merg la lucru. „A fost week-end. Este luni, iar magazinele trebuie să-şi facă aprovizionarea. Sunt oameni care vor să se întoarcă de la lucru, după ture de 24 de ore, sunt oameni care vor să plece la lucru, iar singura soluţie găsită de RAJDP este să închidă drumul?”, s-a întrebat retoric şeful comunei Peştera, care era hotărât să intervină cu propriile utilaje, în locul RAJDP.
Cu privire la normativele invocate de şeful RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, potrivit cărora drumurile se închid în cazul în care creşte cantitatea de precipitaţii, primarul Valentin Vrabie a spus: „Normativele acestea le-au făcut oamenii incompetenţi. Nu poţi să paralizezi activitatea şi până la urmă, viaţa oamenilor, pentru că afară este viscol! Eu ştiu că deviza USL este să închidem toate drumurile şi să plecăm acasă. Dar atunci de ce mai facem contracte de miliarde de lei? Dacă tot închidem drumurile când este zăpadă şi aşteptăm ca aceasta să se topească, mai bine, investim banii în altceva, nu în deszăpezirea care nu se face! Incompetenţă, umilinţă, sărăcie, aceasta înseamnă USL!”
 
Într-un final, utilajele au acţionat
 
La prânz, reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, condusă de directorul Adrian Gâmbuţeanu, au lăsat să înţeleagă că au acceptat ultimatumul dat de primarul Valentin Vrabie, şi aceasta pentru că au început să ia măsuri. Primarul Valentin Vrabie declara, ieri, la orele 12.00, că de 30 de minute se intervine pentru deszăpezire pe drumul judeţean, aflat între localităţile Medgidia şi Peştera. Şeful autorităţii locale mai afirma la aceea oră că, pe moment, nu se mai impune intervenţia utilajelor Primăriei comunei Peştera pentru deszăpezirea drumului judeţean.

Gâmbuţeanu a trecut la ameninţări


Cu privire la intenţia primarului Valentin Vrabie de a deszăpezi cu utilajele primăriei, drumul judeţean aflat între localităţile Medgidia şi Peştera, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Adrian Gâmbuţeanu, declara următoarele: „Domnul primar nu are dreptul să circule pe un drum închis. Dacă o va face, se vor lua măsurile legale în consecinţă. Întrebaţi şi la Poliţia Rutieră, vi se va spune acelaşi lucru”. Directorul RAJDP s-a arătat preocupat şi de un alt aspect. „Cu ce utilaje? (n.r. va interveni domnul primar)”, l-a întrebat pe reporterul ZIUA de Constanţa, directorul Adrian Gâmbuţeanu.
„Şi eu, la fel ca domnul primar, vreau să se circule pe acest drum şi pe alte drumuri judeţene, dar trebuie să se respecte condiţiile care se impun”, mai spunea Adrian Gâmbuţeanu.
La prânz când făcea aceste declaraţii, directorul RAJDP avea o cu totul altă perspectivă asupra situaţiei din teritoriu, trecând de la afirmaţia „Drumul este închis!”, la uluitoarea declaraţie „În zonă se lucrează!”. „Am închis drumul, tocmai ca să-l curăţăm!”, explica de această dată Adrian Gâmbuţeanu. Directorul RAJDP a mai afirmat că dacă autoritatea locală condusă de primarul Valentin Vrabie vrea să organizeze o aprovizionare sau o deplasare de maşini în convoi, poate aduna maşinile la Medgidia şi să anunţe dispeceratul RAJDP, astfel încât convoiul să aibă ca antemergător utilaje de deszăpezire.
Contrariat de cele afirmate de directorul RAJDP, primarul Valentin Vrabie, a răspuns că nu i se pare normal să ia legătura cu dispeceratul. „Cum să anunţ dispeceratul? Oare ce se stipulează în contractul încheiat de RAJDP cu firmele de deszăpezire? Există un contract pentru drumul judeţean, aflat între localităţile Medgidia şi Peştera? Există! Atunci mi se pare normal ca utilajele să fie la capătul drumului şi să intervină pentru deszăpezire. Dar cine ştie ce scrie în acel contract? Ar fi interesant să vedem unul”, afirma primarul comunei Peştera.

Directorul RAJDP aşteptat în Peştera
 
Răspunsul primarului Valentin Vrabie cu privire la afirmaţia directorului RADJP potrivit căreia pe numele şefului autorităţii locale „se vor lua măsurile legale în consecinţă” în cazul în care acesta va lua decizia deszăpezirii drumului cu propriile utilaje, nu a întârziat să apară. Valentin Vrabie a afirmat: „Răspund pentru oamenii comunei Peştera care şi-au pus toată nădejdea în mine. Accept toate măsurile care le vor lua. Între a rezolva problema şi a suporta o contravenţie conform legii, aleg cea de-a doua variantă. Mai degrabă să-mi fie mie greu, dar să ştiu că oamenilor le este bine!”. Mai mult, primarul comunei Peştera a declarat că îl aşteaptă pe directorul RAJDP în comună. „Să vină personal aici în localitate (n.r. directorul RAJDP Adrian Gâmbuţeanu) şi să vadă cum ar suporta ca simplu cetăţean dispreţul pe care-l aplică cu blocarea drumurilor!”, a mai spus şeful autorităţii locale.

Şenilele ultraperformante nu sunt pentru deszăpeziri
 
În data de 19 decembrie, anul trecut, şeful Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu testa în cadrul unei simulări pe un canal de irigaţii de lângă Medgidia, cât de sigure sunt noile utilaje achiziţionate de instituţie cu fonduri europene. Este vorba de două vehicule Hagllunds cu şenile pentru intervenţii speciale, care ar putea face faţă în orice situaţie, putând acţiona chiar şi atunci când elicopterul nu poate, explica la acel moment şeful CJC. „CJC este singura instituţie din România care deţine un astfel de utilaj. Avem utilaje ultraperformante care pot salva în orice moment, de oriunde din Dobrogea sau Dobrich, persoanele aflate în situaţii izolate. Vehiculele Hagllunds pot interveni în orice situaţie - înzăpeziri, inundaţii, incendii, accidente sau cutremure, chiar şi în condiţiile în care niciun alt utilaj nu poate interveni, nici măcar cele ale armatei. Îmi închipui cât de utile ar fi fost ele în timpul inundaţiilor din 2006, când sute de familii din sudul judeţului au rămas blocate în case pentru că nimeni nu a putut pătrunde la aceste familii”, a spus Constantinescu, care a adăugat că vehiculele sunt la dispoziţia cetăţenilor 24 din 24 de ore (vezi declaraţia în cotidianul Telegraf, ediţia din 20 decembrie 2013, articolul „Salvarea vieţilor din Dobrogea vine pe şenile”).
Întrebat ce utilitate au aceste autovehicule şenilate, acum la momentul înzăpezirilor, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Adrian Gâmbuţeanu a precizat: „Şenilatele nu sunt pentru deszăpeziri. Intervin în caz de urgenţă pentru salvarea oamenilor în zone în care nu se poate interveni”. În decembrie anul trecut, şeful CJC spunea că utilajele şenilate vor fi poziţionate la punctele Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri din localităţile Topraisar şi Băneasa. Şi acolo unde au fost poziţionate au şi rămas. Potrivit şefului RAJDP, şenilatele se află la această dată în Băneasa şi Topraisar, acolo unde au fost repartizate.
 
Averea şi intereselor celor care au ca preocupare deszăpezirea drumurilor
 
Începem cu directorul Adrian Gâmbuţeanu, care nu este tocmai un exemplu în privinţa completării declaraţiilor de avere. Şeful RAJDP scrie în declaraţia de avere semnată la data de 14 iunie 2013 că deţine două autoturisme, un Daewoo Tico, fabricat în anul 1997 şi un Volkswagen Golf, fabricat în 2002. De asemenea, acesta nu completează rubrica „Clădiri”. Este greu de crezut însă că nu are unde sta, altundeva decât în biroul RAJDP. Gâmbuţeanu mai scrie că are un venit brut, obţinut în calitate de director al RAJDP, conform fişei fiscale din anul 2012, ataşată la declaraţia de avere, de 68.016 lei. Mai declară şi că soţia sa a obţinut în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere şi anume, în 2012, venituri în sumă de 8.094 de lei de la SC Daytona International Constanţa. Câteva rubrici mai jos însă, Adrian Gâmbuţeanu scrie că a obţinut atenţie, venituri din premii şi din jocuri de noroc de la... AJOFM Constanţa, în calitate de „membru cons.”, dar şi de la SC DPPJ SRL Constanţa (SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa), de această dată, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie! La capitolul „venitul anual încasat” din cadrul rubricii, directorul RAJDP trage linie în cazul ambelor instituţii. Chiar dacă trage linie, este greu de crezut că directorul RAJDP nu a primit bani de la cele două instituţii. Totodată, şeful RAJDP cu siguranţă a încurcat rubricile. Nu credem că are ce cauta AJOFM şi DPPJ, una o instituţie a statului, cealaltă un SRL al Consiliului Judeţean, la rubrica „Venituri din premii şi din jocuri de noroc”. Odată ce studiem declaraţia de interese, un lucru devine clar - şeful RAJDP a câştigat venituri de la cele două instituţii, atenţie „conform fişei fiscale”, iar în fişa fiscală apare venitul anual brut anterior menţionat, de 68.016 lei. Din considerente numai de el ştiute, directorul Adrian Gâmbuţeanu a evitat să declare în mod separat ce sumă de bani a luat de la RAJDP, de la AJOFM şi de la DDJP.
Dacă cu averea şi mai precis cu veniturile şefului RAJDP ne-am convins cum stau lucrurile, din declaraţia de interese aflăm că Adrian Gâmbuţeanu are agenda zilnică încărcată, astfel că îşi împarte timpul între RAJDP şi deszăpezire şi multe alte funcţii. Mai precis, şeful RAJDP este preşedintele Consiliului de Administraţie al RAJDP Constanţa, membru CA în cadrul DPPJ SRL Constanţa, membru la AJOFM Constanţa, vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri România, membru în Colegiul Director Naţional al Patronatului Drumarilor şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

Teodor-Răzvan Mihu, director economic executiv la RAJDP Constanţa declara anul trecut că deţine din 2006 un card de credit în valoare de 12.000 de lei şi un număr de 4.724 de acţiuni la Banca Transilvania în valoare de 5.763,28 de lei. Directorul economic are o datorie impresionantă de 176.760,06 euro, contractată în anul 2007 cu scadenţă în 2037 şi declară pentru 2012 un venit anual de 56.296 lei, ca director de agenţie, acesta fiind de altfel singurul său venit din care trebuie să achite şi datoria mare pe care o are la bancă. Directorul economic are şi alte preocupări. Potrivit declaraţiei de interese din 2013, Teodor-Răzvan Mihu deţine 44 de acţiuni în calitate de asociat al SC Atractiv CO SRL din Constanţa şi 22 de părţi sociale la SC Clicksoft Media SRL, din Bucureşti, unde este atât asociat, cât şi administrator.

Niculae Gheorghe, director juridic în cadrul RAJDP Constanţa deţine un teren agricol şi unul în intravilanul localităţii Mircea Vodă, ambele moştenite în anul 1991. Terenul agricol este în suprafaţă de 2,25 hectare, iar cel din intravilan este de 0,1 hectare. La capitolul Clădiri, directorul juridic declară că deţine împreună cu soţia sa, Silvia, un apartament în Constanţa, din 2011, dar şi o casă de locuit în satul Scărişoreanu, din 2009. În anul anterior completării declaraţiei de avere, în 2012, Niculae Gheorghe a obţinut de la RAJDP salarii în sumă de 58.213 lei, în timp ce soţia sa, în calitate de consultant la CMG Consult a câştigat suma de 9.000 de lei. În declaraţia de interese din 2013, directorul juridic susţine că este membru ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România).

Mariana Pârvu, membru în Consiliul de Administraţie al RAJDP deţine, din 2003, împreună cu soţul o casă de locuit. De asemenea, este proprietara unui autoturism Daewoo Cielo, fabricat în 2003. Mariana Pârvu are o datorie de 23.500 USD contractată în 2003, cu scadenţă în 2016. La capitolul Venituri, Mariana Pârvu susţine că în 2012, în calitate de salariat al Argos SA Constanţa a primit venituri în sumă de 32.233 lei, iar soţul ei, Tudorel, angajat al Consiliului Judeţean Constanţa a fost plătit cu 33.822, în anul fiscal 2012.
Potrivit declaraţiei de interese, Mariana Pârvu este membru în Corpul Experţilor Contabili Constanţa.

Georgeta Popescu, consilier în cadrul RAJDP Constanţa, deţine în Dolj, un teren agricol de 4 hectare, moştenit în anul 1994, un apartament în Constanţa. De 42 metri pătraţi şi un altul în Buftea de 65 metri pătraţi. În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, 2012, Georgeta Popescu a câştigat venituri de 17.800 lei, în calitate de consultant la un PFA, 9.000 de lei din pensii şi 18.200 de la Provident Financial.
Potrivit declaraţiei de interese, Georgeta Popescu este preşedintele Asociaţiei Cina Creştină Constanţa şi Organizaţia de Femei a PRM Constanţa. De asemenea, este vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei în cadrul PRM.

Mădălin Mihai Ticu, membru în Consiliul de Administraţie al RAJDP, deţine împreună cu soţia un teren în Mamaia, în suprafaţă de 1.044 de metri pătraţi şi două apartamente în Constanţa. Mihai Ticu scrie că are o datorie de 78.500 de euro, contractată în 2011, cu scadenţă în 2036. În 2012, anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, Mihai Ticu a câştigat de la Danadi SRL venituri în sumă de 21.835 lei, iar soţia sa, tot de la aceeaşi firmă, a încasat salarii de 10.682 lei. Mihai Ticu menţionează ca sursă a venitului şi pe RAJDP, unde a deţinut în 2012, calitatea de membru CA, însă în dreptul rubricii „venitul anual încasat”, Mihai Ticu trage linie, lipsind valoarea venitului obţinut de la RAJDP. Potrivit declaraţiei de interese, Mihai Ticu este asociat în cadrul Danadi SRL, deţinând 100 de acţiuni sociale, deţinând în acelaşi timp calitatea de membru în CA-ul de la RAJDP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • George Boteztu 28 Jan, 2014 13:55 Felicitari Domnului Primar!Valentin Vrabie . Suntem si vom fi mereu aproape de Tine.