Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica Sfântul Haralambie din Constanța va fi reconstruită pe locul fostului sediu SPIT de pe strada Badea Cârțan! (DOCUMENT)

ro

10 May, 2024 17:00 2462 Marime text
  • O dată cu adoptarea PUZ-ului care reglementează situația unei suprafațe de 4000 mp în zona delimitată de Str.Badea Cârțan - Bdul Tomis- Str Tulcei - Aleea Murelor, s-a creat posibilitatea relocării lăcașului de cult pe strada Badea Cârțan pe amplasamentul fostului sediu SPIT din cartier, care va fi dezafectat/demolat. Prin urmare, va dispărea biserica de la OMV și se va reconstrui pe Badea Cârțan
  • PUZ-ul a fost aprobat în ședința Consiliului Local din 26 aprilie a.c., vezi secțiunea „documente” și prevede funcțiunea de lăcaș de cult
  • Într-o viitoare ședință de CLM, urmează ca amplasamentul să fie transmis în folosință gratuită Arhiepiscopiei Tomisului, pentru biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“, iar ulterior după demolarea fostului sediu SPIT, reprezentanții bisericii pot solicita autorităților eliberarea unei autorizația de construire pentru noua biserică
 
 
 
Încă din 2019 se caută soluții pentru ca biserica din Tomis Nord cu hramul Sfântul Halaralmbie să intre în legalitate.

O dată cu adoptarea PUZ-ului care reglementează situația unei suprafațe de 4000 mp în zona delimitată de Str.Badea Cârțan - Bdul Tomis- Str Tulcei - Aleea Murelor, s-a creat posibilitatea relocării lăcașului de cult pe strada Badea Cârțan pe amplasamentul fostului sediu SPIT din cartier, care va fi dezafectat/demolat. Prin urmare, va dispărea biserica de la OMV și se va reconstrui pe Badea Cârțan.
 
PUZ-ul a fost aprobat în ședința Consiliului Local din 26 aprilie a.c., vezi secțiunea „documente” și prevede funcțiunea de lăcaș de cult.


 
Într-o viitoare ședință de CLM, urmează ca amplasamentul să fie transmis în folosință gratuită Arhiepiscopiei Tomisului, pentru biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“, iar ulterior după demolarea fostului sediu SPIT, reprezentanții bisericii pot solicita autorităților eliberarea unei autorizații de construire pentru noua biserică.


 

Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“, ridicată în anul 2010
 
Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Bisericii „Sfântul Mucenic Haralambie“, lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 2010. „Sub îndrumarea ÎPS Teodosie, au început lucrările la 1 iulie 2010 şi s-a făcut sfinţirea mică la 25 iulie 2010.

Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din orașul Constanța este situată în cartierul Tomis Nord, zona Boema, b-dul. Tomis, nr 301.
Mica bisericuță este împodobită cu icoane litografiate, de dimensiuni foarte mari.

Paraclisul este construit pe schelet metalic cu plăci de tablă, la interior este izolat cu vată minerală și rigips de baie, iar la exterior este izolat cu polisiren de 5cm și tencuială decorativă, având 21m lungime și 8m lățime. În anul 2014 s-au început lucrările la construcția definitivă a bisericii. S-a turnat temelia și s-au ridicat pereții din cărămidă.


În luna ianuarie 2011 parohia a primit donație de la biserica „Sfântul Nicolae” din Năvodari, un schelet metalic, pe structura căruia s-au construit lumânărarul, casa mortuară, grupurile sanitare la parter, iar la etaj biblioteca parohie și un birou administrativ.

Preoții care au slujit și care slujesc azi în această parohie, sunt următorii: preotul Marius Asandei (2010 – 2015), preotul Bogdan Gavrilă (2010 – 2013), preotul paroh Ciprian Stanca, preotul Irinel Petroiu, preotul Tiberiu-Andrei Cristea și preotul Mircea Munteanu.

În urma vizitei Preasfințitului Longhin, care a înființat și întreține un mare centru social la Bănceni, Ucraina, preoții parohiei „Sfântul Haralambie” și-au luat canon ca să se îngrijească de copii aflați în situații grele: orfani, bolnavi sau cu probleme financiare. Astfel, în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Tomisului și Direcția Generală de Asistență Socială și Preotecția Copilului, parohia „Sfântul Haralambie” oferă sprijin pastoral, financiar și alimentar copiilor din centrele de plasament: „Traian”, „Antonio”, „Micul Rotterdam”, „Centrul de primire al copiilor în regim de urgență” și „Delfinul”. De asemenea, organizează pentru acești copii pelerinaje și excursii la mănăstirile și cetățile din județ. Tot în cadrul acestui proiect parohia întreține două familii nevoiașe, fiecare având câte cinci copii, și oferă zilnic câte un pachețel la 46 de copii cu probleme de la Școala inclusivă „Ovidiu” din Constanța.

Preoții parohiei colaborează și cu Asociația Provita pentru dreptul la viață al copiilor nenăscuți, prin conștientizarea femeilor despre pericolele la care se expun, și despre păcatul grav pe care îl fac în urma avortului. Parohia „Sfântul Haralambie” și Asociația Provita sprijină moral și material femeile și familiile care acceptă să păstreze copilul, luptând astfel împotriva unui păcat de moarte, care este din ce în ce mai răspândit, potrivit site-ului oficial al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Cum se face relocarea Bisericii „Sfântul Mucenic Haralambie“. Vom avea parte de un proiect grandios? (galerie foto)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii