Calamitate Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, cere urgentarea lucrărilor la malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră
Calamitate: Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, cere urgentarea lucrărilor la malul stâng al Canalului
26 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2090
Marime text
- Malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră continuă să se surpe
- Edilul cere urgentarea lucrărilor
- Alte 27 de case, în pericol
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju dorește urgentarea lucrărilor la taluzul de la Cumpăna, care continuă să se prăbușească, alte familii fiind în pericol din cauza perimetrului de siguranță. Alte 27 de case se află în pericol.
Edilul a precizat că a vorbit cu Mihai Lupu, președintele CJ Constanța și cu Silviu Coșa, prefectul județului Constanța pentru a găsi o soluție comună și urgentă pentru salvarea caselor oamenilor din Cumpăna.
„Dacă problema nodului de descărcare, a extinderii carosabilului este o investiție necesară comunei, consolidarea malului stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră este dureros de necesară pentru consolidarea siguranței caselor, în primul rând pentru cele 8 familii care sunt evacuate din august 2019, dar și a celorlalte case, care se află în permitetrul de 380 m lungime, a 50 metri adâncime. Sunt 27 de case. Așa cum au fost ele apreciate de expertul proiectant care a făcut lucrarea și în acest moment ne aflăm în stadiul de expertiză a evoluției terenului sub casele construite sub acest perimetru.
Așteptăm această lucrare, să vedem ce soluție mai dau dumnealor, însă toată lumea, specialiști au spus că dacă nu se crează acele canale de absorbție a apelor, a izvoarelor, care sunt sub casele oamenilor, care sunt în acest pământ, care este loess argilos, dacă acestea nu sunt captate de lucrările făcute de specialiști și dirijate spre canal, pot să facă dumnealor piloți cât or vrea la marginea canalelor că până la urmă și aceia vor fi doborâți de pământul care pleacă falii-falii înspre albia canalului.
Vă spunem că este disperată această problemă. Am avut săptămâna trecută întâlnire cu președintele Consiliului Județean, unde am rugat să intervină și dumnealui la nivel de ministere, și guvern, cum l-am rugat și pe prefectul județului Constanța de a urgenta lucrările și să nu mai așteptăm eliberarea filei de buget către ACN pentru reluarea unor proceduri de achiziție publică și să fie realizate în sistem de urgență, pentru situații de calamitate.
Nu am cunoștință când va fi gata expertiza. Știu că are termen încă o lună de zile. Pur și simplu se lucrează la întreținerea zonei de la marginea canalului, acolo unde au fost plantați cei 282 de piloți. Atâta tot. Nimic altceva care să plece cota +34 la cota +46 în sus prin turnarea altor piloți.
Au mai căzut în lungimea canalului acolo unde a dus la aria de protecție de la 250 la metri la 380 de metri. Au fost alocate sume, deși aprobați în noiembrie 2020 90 de milioane de lei pentru lucrarea de la ACN, însuși ministrul Drulă mi-a spus personal despre alocarea a sumei de 50 de milioane pentru această lucrare. Este necesară această sumă și ar ajunge pentru atingerea nivelului cotei +46 ce duce la siguranța străzii și a caselor.
Au fost glasuri care au spus evacuați casele, repartizați alte terenuri, construiți alte case oamenilor. Nici nu am vrut în visele cele mai negre să gândesc acest lucru. Cumpăna nu are zonă unde să aloce decât tot pe marginea canalului, dincolo de Șoseaua Constanței, care nu ar fi în perimtrul apropiat zonei de protecție, însă nu există niciun fel de infrastructură. Mai trebuie să treacă ani, ani să aduci infrastructura de bază – apă, gaze, canalizare, electricitate, unde e stat în stat.
Cum salvezi viețile oamenilor când iei munca de-o viață?”, a spus Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
Ce spune prefectul Constanței, Silviu Coșa
„Atributul nostru principal este cel al siguranței cetățeanului. Prin intermediul CJSU, am solicitat expertiză ACN-ului de la sfârșitul anului trecut. Așteptăm ca atât ACN, cât și Primăria Cumpăna să acorde tot concursul pentru definitivarea expertizei, astfel încât viața cetățenilor să nu fie pusă în pericol. Expertiza vizează două lucruri. Primul este modul în care trebuie continuate lucrările, iar al doilea, cel mai important, dacă trebuie sau nu extins perimetrul de siguranță. La aceste probleme nu s-a răspuns în totalitate până în momentul de față”, a transmis prefectul Constanței.
Tags: Mihai Lupu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii