Ce au în comun cei doi subprefecţi ai judeţului Constanţa
Ce au în comun cei doi subprefecţi ai judeţului Constanţa
10 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
9722
Marime text
Subprefecţii judeţului Constanţa s-au născut în localitatea situată pe malul drept al Dunării, în antichitate numindu-se Carsium, în prezent, Hârşova, ţinut cu vechime de şapte milenii.
Numele din vechime, Carsium, este un toponim de origine tracică legat de aspectul stâncos al zonei, de la care derivă şi numele de astăzi, slavizat, al localităţii.
În secolul al XIX-lea, aici sosesc mocanii ardeleni care construiesc oraşul modern. Centrul acestuia se afla pe malul Dunării. În jurul portului se construiesc prăvălii, depozite, bănci, iar pe dealul dinspre vest, o scoală monumentală şi o biserică pe măsură. Şcoala a adăpostit şi un muzeu, primul muzeu regional al Dobrogei. În timpul Primului Război Mondial, oraşul a fost ars în întregime. Distrugeri mari s-au făcut şi în al Doilea Război Mondial.
Epoca regimului comunist a marcat începutul decăderii oraşului. Dintr-un centru al comerţului cu cereale, centru administrativ şi judecătoresc, a fost reclădit cu o nouă identitate. Au fost închise Judecătoria, Procuratura, Muzeul. Economia a căpătat un caracter
meşteşugăresc. Lipsit de resurse, oraşul a decăzut. Mulţi locuitori au migrat spre oraşele învecinate (Tulcea, Constanţa, Slobozia). În ultimii ani ai regimului comunist, toate clădirile vechi, istorice din partea centrală a oraşului, lăsate special în ruină, au fost demolate şi s-au construit blocuri. În vecinătate s-a ridicat şi o platformă industrială, unde s-a construit o întreprindere de sârmă şi cabluri care funcţionează şi, parţial, un şantier naval, ruginit astăzi.
La 30 de ani după prăbuşirea regimului comunist, localitatea nu-şi regăseşte vechiul destin. Cei care au administrat localitatea visează încă să o facă un puternic centru industrial, ceea ce este imposibil, în lipsa unor resurse naturale şi infrastructuri adecvate. Aşa se face că de pe stema oraşului adoptată în 1933, crucea şi semiluna au fost înlocuite cu semiroata dinţată, simbol al unei industrii aproape inexistente, şi ancora, simbol portuar, dar şi al speranţei, în cazul de faţă, cu totul întâmplător. Pornind de la experienţa altor aşezări similare din Europa şi din spaţiul apropiat, trebuie puse în valoare resursele existente: lutul, foarte bun pentru materiale de construcţii, calcarul, monumentele istorice care pot fi o bază solidă pentru turismul cultural şi apele termo-sulfuroase din amonte, excelente pentru afecţiuni reumatismale.
În decembrie 2018, Şenol Ali devenea subprefect
Guvernul României aproba în şedinţa din 20 decembrie 2018 numirea lui Şenol Ali în funcţia de subprefect al judeţului Constanţa.
Şenol Ali este reprezentant al Uniunii Democratice a Turcilor din România (UDTR). Ali a lucrat ca director comercial în mediul privat la două mari companii internaţionale (n.r. Coca-Cola şi OMV). În prezent, Şenol Ali este funcţionar public în cadrul Primăriei Castelu din judeţul Constanţa. Reprezentantul UDTR are 52 de ani, s-a născut la Hârşova, pe 11 octombrie 1967, fiind absolvent al Liceului „Ioan Cotovu“ din localitate, iar ulterior, Institutul Politehnic Bucureşti.
Născută la Hârşova în 1971, Bozdoacă are 24 de ani de activitate în administraţie
Doi ani mai târziu, în şedinţa de Guvern din 4 februarie 2020, Aura Bozdoacă a fost numit al doilea subprefect al judeţului Constanţa. Aceasta a fost recomandarea din partea PMP. Bozdoacă nu este membru de partid, face parte din corpul funcţionarilor publici. Aura Bozdoacă este funcţionar în cadrul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa din anul 1996. În intervalul 1996-2012 a fost pe rând funcţionar public cu funcţie de conducere - şef birou, şef serviciu şi director Direcţie juridică în cadrul Prefecturii Constanţa.
În anul 2012, în urma reorganizării Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, a fost desfiinţată funcţia de director al Direcţiei Juridice, deţinută de aceasta. Bozdoacă a rămas în corpul funcţionarilor publici, iar în perioada decembrie 2012 - iulie 2013 Aura Bozdoacă a activat în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, instituţie în subordinea Ministerului Agriculturii.
În anul 2013, Bozdoacă şi-a continuat cariera la Primăria Năvodari, unde a activat până la sfârşitul anului 2016, iar din decembrie 2016 şi până în prezent este consilier juridic în cadrul Serviciului juridic al Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa. Născută la Hârşova în 1971, Bozdoacă are 24 de ani de activitate în administraţie. Şcoala primară a urmat-o în localitatea natală, iar liceul şi ulterior studiile superioare le-a continuat în Constanţa. Bozdoacă este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.
Citeşte şi:
LIVE TEXT A început ceremonia de învestire în funcţia de subprefect al judeţului Constanţa a Aurei Bozdoacă
Șenol Ali, al doilea subprefect al judeţului Constanţa (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii