Ce e val, ca valul trece De ce nu mai organizează Primăria Constanţa Festivalul Oraşelor Înfrăţite?
Ce e val, ca valul trece:De ce nu mai organizează Primăria Constanţa Festivalul Oraşelor Înfrăţite?Municipiul Constanţa şi-a făcut, de-a lungul timpului, un obicei din a se înfrăţi cu oraşe din afara graniţelor.
Fie că a fost vorba despre posibile colaborări economice, fie de eventuale proiecte culturale, Constanţa nu a ezitat să spună „da" ori de câte ori a fost vorba să devină „sora" unui nou oraş. Astfel, la acest moment, municipiului Constanţa este înfrăţit, conform datelor afişate pe site-ul Primăriei, cu 22 de oraşe. Este vorba despre Sulmona (Italia), Turku (Finlanda), Yokohama (Japonia), Brest (Franţa), Instanbul (Turcia), Rotterdam (Olanda), Odessa (Ucraina), Boulogne Sur Mer (Franţa), Dobrich (Bulgaria), Thessaloniki (Grecia), Mobile (SUA), Trapani (Italia), Saida (Liban), Lattakia (Siria), Heraklyon (Grecia), Izmir (Turcia), Novorosiisk (Federaţia Rusă), Alexandria (Egipt), Santos (Brazilia), Havana (Cuba). Pe aceeaşi listă a oraşelor înfrăţite figurează, în calitate de oraşe partenere, şi Perugia (Italia) şi Shanghai (China).
Înfrăţire de ochii lumii?
Ce presupun însă aceste înfrăţiri? Ce proiecte au fost sau sunt derulate în parteneriat cu aceste oraşe „de suflet"? De ce evenimente s-au bucurat constănţenii în urma acestor relaţii transfrontaliere?
Ei bine, asta rămâne o necunoscută, dat fiind faptul că, în ultimii ani, despre aceste parteneriate nu s-a mai auzit mare lucru. Cu excepţia vreunei conferinţe de presă în contextul căreia a fost semnat un nou parteneriat, prilej pentru schimb de amabilităţi şi plachete, aceste înfrăţiri n-au însemnat, în ultima vreme, prea mult. Interesant este însă că înfrăţirile menţionate i-au suscitat, la un moment dat, interesul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Astfel, prin Dispoziţia 1792 din 27 mai 2002 dată de edilul-şef, în perioada 12 - 15 iunie 2002 a fost organizat Festivalul Oraşelor Înfrăţite sau Partenere cu Municipiul Constanţa. Aşa cum arată pe site-ul Primăriei Constanţa, „delegaţii din 6 oraşe înfrăţite cu municipiul Constanţa - Brest (Franţa), Sulmona, Trapani (Italia), Shanghai (China), Odessa (Ucraina), Dobrich (Bulgaria) - au participat timp de 4 zile la un complex program de schimburi culturale, economice şi sociale". Mai mult, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute atunci, se spunea că municipiul Constanţa va fi invitat de onoare la un festival similar, organizat într-unul dintre aceste oraşe înfrăţite. De ce a renunţat municipalitatea constănţeană, în anii care au urmat, la Festivalul Oraşelor Înfrăţite sau Partenere cu Oraşul Constanţa? Şi, în aceeaşi ordine de idei, ce presupun, la ora actuală, aceste relaţii economice, sociale, culturale dintre Constanţa şi oraşe din Brazilia, Grecia, Rusia? Câte dintre ele s-au concretizat, dincolo de semnarea documentelor de înfrăţire?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp