Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:23 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce interese sunt la CNACN Noi şefi şi la Administraţia Canalelor Navigabile

ro

23 Oct, 2012 01:00 2868 Marime text
Guvernul USL a desemnat la foc automat noile conduceri în companiile naţionale de la malul mării. Nu doar Administraţia Porturilor Maritime are un nou Consiliu de Administraţie, schimbări de trupe au avut loc şi la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile. ACN are un profil cât se poate de atractiv, aceasta raporta anul trecut afaceri de 35,9 milioane lei şi un profit net de 2,5 milioane lei.

La Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile" au fost aleşi administratori Cornel Panait, Mihai Darie, Mugur Popescu, Alexandru Frangulea şi Radu Mircea Aurelian Trifa. Actualul director general, Daniel Georgescu, este CEO-ul companiei (Chief Executive Officer). Din partea Fondului Proprietatea, reprezentantul în CA este Călin Meteş, analist la sucursala din Bucureşti a Franklin Templeton.

Fraţii Panait au obţinut posturi cheie în companiile naţionale

Unul dintre administratorii ACN este Cornel Panait. Acesta a fost rector la Universitatea Maritimă Constanţa. În prezent el este prorector pentru dezvoltare instituţională şi relaţii internaţionale în cadrul aceleiaşi universităţi. Întâmplător sau nu, Cornel Panait este fratele lui Viorel Panait care a fost desemnat ieri membru în Consiliul de Administraţie a Porturilor Maritime. Revenind la noii administratori ACN, despre Mihai Darie ştim că este fost CFO la Fondul Proprietatea şi partener la compania de consultanţă Eqvon Finance. Mugur Popescu este director general adjunct la Aviva Pensii, Alexandru Frangulea deţine şefia Departamentului reţea corporate sector public la BCR, în timp ce Radu Mircea Aurelian Trifa reprezintă Trifa Aurelian Mircea Radu PFA şi a fost director de fond de investiţii.

Povestea canalului

Proprietară a Canalului, iniţial denumită Administraţia Canalului Dunăre - Marea Neagră, în prezent intitulată Administraţia Canalelor Navigabile, a fost investitorul general din anul 1975, furnizând materialele documentare tehnico-economice, controlul calităţii şi al costurilor respective.

În final, între fluviul Dunărea şi Marea Neagră a fost realizat un sistem de canale navigabile, incluzând canalul principal, care are punct final în Portul Maritim Constanţa, şi ramura de nord Poarta Albă - Midia Năvodari, care leagă canalul principal cu Portul Midia şi lacul Taşaul.

Construirea Canalului a fost pusă în sarcina unei companii special create, Departamentul de Construcţie Dunăre- Marea Neagră. Această companie a realizat lucrări de construcţie pe perioada 1976-1984, prin intermediul propriilor întreprinderi.

Ramura de nord Poarta Albă-Midia Navodari a fost realizată în perioada 1984-1987, de către Compania de Construcţii Hidrotehnice Constanţa. În anul 1998, Administraţia Canalelor Navigabile devine companie naţională.

Caracteristici tehnice generale: lungime - 64,4 km; lăţime - 90 m; adâncime canal - 7,0 m, pescaj maxim - 5,5 m: înălţimea liberă la poduri - 16,5 m.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii