Ce investiții sunt cuprinse în strategia de sănătate publică a municipiului Constanța pentru perioada 2022-2031 (DOCUMENTE)
Ce investiții sunt cuprinse în strategia de sănătate publică a municipiului Constanța pentru perioada 2022-2031
05 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1804
Marime text
- Municipalitatea a lasat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind Strategia de sănătate publică a municipiului Constanța 2022-2031
- În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 16.03.2022, se pot trimite în scris, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice
- Strategia mai prevede şi diversificarea serviciilor oferite în ambulatoriile de specialitate şi dotarea acestora cu echipamente medicale precum Computer-Tomograf şi RMN, dar şi creşterea numărului de paturi pentru îngrijiri paliative şi a personalului care să le servească
- În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase va fi dezvoltat un serviciu de reabilitare pulmonară pentru pacienţii cu COVID-19 şi pacienţii cu diferite afecţiuni la plămâni
Municipalitatea a lasat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind Strategia de sănătate publică a municipiului Constanța 2022-2031.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul oficial al instituției la adresa www.primaria-constanta.ro, secțiunea "De interes public - Transparență decizională pe Legea 52/2003 - Informare și consultare publică", pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, dar și în secțiunea „documente".
În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 16.03.2022, se pot trimite în scris, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.
Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise: prin poștă, la sediul D.G.A.S. Constanța din Str. Unirii, nr. 104, sau electronic, la una din următoarele adrese de e-mail: office@dgas-ct.ro sau stefanianicolae@dgas-ct.ro.
Materialele transmise vor purta mențiunea Recomandare la Poiectul de hotărâre privind "Strategia de sănătate publică a municipiului Constanța 2022-2031".
La baza elaborării Strategiei a stat analiza de nevoi efectuată la nivelul municipiului Constanța care a inclus analiza datelor statistice și administrative privind populația și demografia, sănătatea (infrastructura medicală, personalul medical, asistența medicală comunitară, medicina școlară, bolile infectocontagioase), educația, serviciile sociale, adicțiile.
Datele analizate au provenit de la Institutul Național de Statistică, dar și de la instituțiile locale – Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța. Analiza datelor statistice și administrative a fost completată de un proces amplu de consultare a actorilor locali cu atribuții în zona de sănătate publică sau care oferă servicii sociale și socio-medicale la nivel local.
Strategia recunoaște necesitatea colaborării între organizațiile publice și cele le societății civile pentru implementarea măsurilor care vizează sănătatea publică la ivelul municipiului Constanța.
Din acest motiv procesul de elaborare al Strategiei a ost unul participativ care a urmărit identificarea nevoilor, resurselor locale existente
și a soluțiilor împreună cu actorii locali. Această abordare participativă este necesară n procesul de elaborare al Strategiei pentru o identificare corectă a nevoilor, dar și o sumare mai eficientă a viitoarelor responsabilități ce decurg din implementarea ăsurilor propuse.
În același timp, în elaborarea Strategiei au fost avute în vedere principalele ocumente elaborate pentru programele de finanțare cu fonduri europene în omânia – Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).
Principiile care au stat la baza elaborării Strategiei sunt: abordare integrată a erviciilor la nivel comunitar, abordarea Orașe sănătoase, centrarea pe pacient, omunicarea și transparența, conștientizarea populației și responsabilizarea individului, echitate, implicarea și responsabilizarea comunității, îmbunătățirea continuă a calității și politici bazate pe evidențe.
Potrivit documentului, autoritățile locale îşi propun şi stimularea practicării de activităţi sportive şi, pentru aceasta, începând chiar din 2022 şi până în 2024, vor dota cinci parcuri cu aparate pentru sport şi bandă de alergare şi vor amenaja cinci locaţii pe plaje, pentru practicarea activităţilor sportive, fotbal pe plajă, volei pe plajă etc.
De asemenea, vor fi deschise terenurile de sport ale şcolilor pentru populaţia generală, în afara orelor de şcoală. Iar, până în 2027, va fi modernizată infrastructura sportivă a oraşului, cu terenuri de sport, săli de sport şi bazine de înot deschise. În plus, începând de anul viitor, ar putea fi acordate vouchere pentru desfăşurarea de activităţi sportive. Tot în plan este inclusă şi modernizarea infrastructurii pentru transportul alternativ – piste de biciclete.
La capitolul servicii medicale de calitate, autorităţile locale intenţionează dezvoltarea reţelei de medicină şcolară, astfel încât, până în 2031, 77 de unităţi şcolare să fie dotate cu cabinete medicale, precum şi angajarea, încă de anul viitor, a 18 noi medici şcolari. În acelaşi registru, va fi extinsă şi reţeaua actuală de cabinete de medicină şcolară stomatologică, la 13, cu angajarea a 14 medici stomatologi.
Strategia mai prevede şi diversificarea serviciilor oferite în ambulatoriile de specialitate şi dotarea acestora cu echipamente medicale precum Computer-Tomograf şi RMN, dar şi creşterea numărului de paturi pentru îngrijiri paliative şi a personalului care să le servească.
În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase va fi dezvoltat un serviciu de reabilitare pulmonară pentru pacienţii cu COVID-19 şi pacienţii cu diferite afecţiuni la plămâni.
Tot în 2022 ar trebui să înceapă construirea şi dotarea unei noi unităţi – Policlinica Municipală Constanţa, care va avea secţii de cardiologie şi oncologie, amenajarea unui pavilion medical, crearea unei secţii de detox la psihiatrie (inclusiv la copii), precum şi construirea pavilionului clinic de pneumologie al Spitalului Clinic de Pneumologie Constanţa.
Strategia include şi extindere şi modernizarea Spitalului de Boli Infecţioase, cu construcţia unui ambulatoriu de specialitate modern, începând din 2023, timp de patru ani, refacerea modulului de HIV, cu spitalizare de zi, spitalizare continuă şi îngrijiri paliative, şi crearea unei secţii de imagistică medicală, care să cuprindă radiologie, RMN, CT şi PET CT.
În Strategie se face referire și la Spitalul de Pediatrie și la viitorul Spital Municipal, dar și despre un centru de adicţii, cu servicii pentru persoanele cu diferite dependenţe.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii