După gratii ori în arest la domiciliu Ce primari din România au sărbătorit 1 Mai departe de lumea dezlănţuită
După gratii ori în arest la domiciliu: Ce primari din România au sărbătorit 1 Mai departe de lumea dezlănţuită
04 May, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3146
Marime text
Pentru unii dintre primarii din România, ziua de 1 Mai nu a fost, anul acesta, un prilej de bucurie, de sărbătoare. Aflaţi fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu, fie reţinuţi de DNA, cei care altădată erau sufletul petrecerilor câmpeneşti nu s-au putut afla, de data aceasta, în sânul comunităţilor care i-au ales. Astfel, evenimentele organizate din bani publici, cu mititei şi bere, s-au desfăşurat în absenţa lor.
Social-democratul Radu Mazăre a fost suspendat, pe data de 6 aprilie, din funcţia de primar al municipiului Constanţa, în urma emiterii unui ordin semnat de prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion. „Având în vedere adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, în conformitate cu prevederile art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului Primarului municipiului Constanţa, domnul Mazăre Radu Ştefan, până la încetarea măsurii arestării preventive“, se menţiona în comunicatul de presă dat publicităţii în ziua suspendării. Radu Mazăre se află şi la această oră în arest preventiv, fapt pentru care el nu a mai putut fi prezent, de 1 Mai muncitoresc, în mijlocul pensionarilor constănţeni, electoratul său fidel.
Iniţiatorul Vanghelioanelor, departe de grătarele de 1 Mai
Un alt primar celebru care, anul acesta, a marcat Ziua Muncii din spatele gratiilor este Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5. Fostul social-democrat a fost arestat preventiv pe data de 14 martie, într-un dosar în care este acuzat de DNA de un presupus abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. Conform procurorilor DNA, „în perioada 2007 - prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un «comision» de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte“, susţine DNA. În anii trecuţi, Vanghelie organiza petreceri cu mici, bere şi concerte.
În contextul lansării, la Constanţa, a PSRO, partid pe care l-a pus la cale alături de Marian Vanghelie, senatorul Mircea Geoană declara: „Sper din toată inima să-şi rezolve problemele. Dacă este dovedit de justiţie că este nevinovat, el şi oricine altcineva pot, evident, să revină în politică. În caz contrar, este fără supărare. Marian Vanghelie este într-o situaţie juridică care îl face incompatibil cu statutul nostru. Nu e o problemă personală“.
Gheorghe Nichita, în arest tocmai de Ziua Muncii
De un ghinion fantastic a avut parte primarul oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita, care, exact pe 1 Mai, a fost reţinut de procurorii DNA. Oamenii au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Gheorghe Nichita pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Primarul de Iaşi va fi cercetat, sub control judiciar, după ce instanţa a respins cererea procurorilor de arestare a acestuia.
Tudor Pendiuc, primarul suspendat al Piteştiului, este, de asemenea, arestat, lipsind, la rândul său, din mijlocul cetăţenilor. Edilul-şef a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, într-un dosar în care este cercetat pentru corupţie în legătură cu încheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Tot de la acea dată, Emanuela Pendiuc, realizator de emisiuni la postul public de televiziune, a fost pusă sub control judiciar.
Oraşul Rădăuţi - în blocaj administrativ
O situaţie cu totul neobişnuită întâlnim în cazul municipiului Rădăuţi. De câteva zile, oraşul este în blocaj administrativ: primarul este arestat, iar mandatul secretarului interimar a expirat. Primarul Aurel Olărean se află după gratii de anul trecut, fiind suspectat de şantaj, iar Consiliul Local a fost dizolvat, ceea ce înseamnă că municipiul nu are nici viceprimar. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, susţine că situaţia este atipică şi că a cerut clarificări de la Ministerul de Interne, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns.
Problemele au început imediat după alegerile din 2012. Primarul suspendat al municipiului, Aurel Olărean (ales pe listele PDL), a fost reţinut de procurorii DNA pentru şantaj şi fapte de corupţie. El i-ar fi spus unui consilier local care pe atunci era la UNPR că, dacă nu trece la PDL, soţia sa - pe atunci directoarea Bibliotecii Municipale din Rădăuţi - îşi va pierde funcţia. La finele anului trecut, Olărean a fost suspendat din funcţia de primar.
Condamnare definitivă pentru primarul ales de la Râmnicu Vâlcea
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost condamnat definitiv la patru ani de detenţie, pedeapsă pe care o ispăşeşte în prezent. Potrivit DNA, el a cerut 10% din valoarea unui proiect de arhitectură pentru amenajarea centrului oraşului, proiect care, de altfel, în acest moment se află în derulare. Discuţii ambientale între Frâncu şi arhitectul bucureştean Şerban Marinescu la hotelul IBIS şi o mită de 20.000 de euro au fost „ingredientele“ dosarului întocmit de procurorii DNA împotriva lui Frâncu. În primă instanţă, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, la patru ani de închisoare cu suspendare. Însă, după o perioadă de arest preventiv de cinci luni, Frâncu s-a întors în fruntea Primăriei, pentru ca, ulterior, Frâncu să primească o pedeapsă definitivă de patru ani de închisoare. Atribuţiile sale au fost preluate de Ion Gigi Matei, care ocupă acum funcţia de primar interimar.
Edilul-şef din Recaş, Pavel Teodor, este, de asemenea, în arest preventiv. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, la începutul lunii aprilie, pentru suspiciuni de săvârşire a infracţiunilor de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu. Ulterior, s-a decis prelungirea mandatului până la 30 de zile. Primarul din Recaş mai este suspectat că, în campania electorală, le-ar fi cerut şefilor Poliţiei - care au fost reţinuţi în acelaşi dosar - să nu efectueze controale rutiere pe raza oraşului.
Mandat de reţinere până pe 2 mai pentru Bădescu
Şi fostul primar din Ploieşti, Iulian Bădescu, urmărit penal pentru corupţie, a petrecut 1 Mai în arest, după ce Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv contestaţia la decizia de prelungire a mandatului de arestare. Bădescu este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, mandatul de arestare preventivă fiind prelungit până pe 2 mai, inclusiv. Pe 3 martie, primarul Iulian Bădescu a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul finanţării echipei de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. Pe 10 martie, Bădescu şi-a dat demisia din funcţia de primar al Ploieştiului şi din funcţiile deţinute în PSD, renunţând şi la calitatea de membru al acestei formaţiuni politice.
Primarul suspendat al oraşului Beiuş, Adrian Domocoş, a avut însă parte de bucuria de a nu petrece 1 Mai în arest, ci acasă, fiind arestat la domiciliu. Adrian Domocoş este trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi corupţie. Potrivit procurorilor, fostul primar al Beiuşului a primit, cu titlu de concesiune, un spaţiu al Episcopiei Greco-Catolice, pentru care a plătit o chirie subevaluată. În schimb, Domocoş s-ar fi obligat să scutească Episcopia de la plata unor impozite pentru clădirile deţinute de aceasta în oraş.
Pinalti s-a bucurat de firul ierbii
De farmecul ierbii verzi de acasă s-a bucurat şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Ultimul arestat în Dosarul Microsoft a fost eliberat şi va fi cercetat în arest la domiciliu printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a ajuns în arest preventiv după ce procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, în Dosarul Microsoft. Anchetatorii susţin că fostul primar ar fi primit mită 4 milioane de euro, şi, în schimbul banilor, ar fi intervenit pe lângă patru miniştri pentru ca aceştia să semneze contracte pentru licenţele Microsoft.
Tot în arest la domiciliu a petrecut Ziua Muncii şi primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, după ce Tribunalul Bucureşti a decis, joi, cercetarea în stare de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în cazul său şi al viceprimarului Domokos Szoke. Instanţa a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a celor doi, însă a decis ca Robert-Kalman Raduly şi Domokos Szoke să fie plasaţi în arest la domiciliu. Potrivit unui comunicat al DNA, primarul Robert Raduly a fost reţinut pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni), instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul Domokos Szoke, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru infracţiuni) şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Minel Prina, arestat la domiciliu. Vâlcov, la „beciul domnesc“
Şi Minel Prina, primarul din Slatina, este plasat în arest la domiciliu, în dosarul lui Darius Vâlcov. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 14 martie, cererea DNA de arestare preventivă a lui Minel Prina, primarul municipiului Slatina, asupra acestuia fiind luată măsura arestului la domiciliu. El este acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov (de asemenea, fost primar al oraşului Slatina), care nu a avut acelaşi noroc, el aflându-se în continuare la „beciul domnesc“.
Tot în arest la domiciliu se află de câteva zile şi primarul din Gheorgheni, Mezei Janos. Acesta a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu şi şantaj după ce ar fi vândut un teren amplasat pe malul Lacului Roşu, care aparţinea SC Monturist SRL, firmă la care municipalitatea este acţionar cu 48%. El a fost reţinut la sfârşitul lunii ianuarie de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi şantaj, Pe 18 aprilie, Curtea de Apel Târgu Mureş a respins propunerea DNA Târgu Mureş de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul lui Mezei Janos şi a dispus punerea acestuia de îndată în libertate, decizia fiind definitivă. Astfel, primarul din Gheorgheni a fost plasat în arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii