Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:53 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a descoperit la ultima verificare Astăzi începe controlul anual al Curţii de Conturi la Primăria Constanţa

ro

02 May, 2017 00:00 5799 Marime text
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local Municipal, că, începând cu 2 mai, la Primăria Constanţa va începe controlul anual al Curţii de Conturi. Verificarea vizează execuţia financiară a anului precedent.
 
Curtea de Conturi a publicat, în luna februarie a acestui an, un raport întocmit după controalele ce au avut loc în prima jumătate a anului trecut şi care vizau, printre altele, şi activitatea financiară a Primăriei Constanţa în 2015.
Printre abaterile constatate s-au numărat şi acordarea de bani unor asociaţii sau fundaţii, sume care au fost înregistrate în contabilitate pe cheltuieli, în mod eronat, la data alocării sumelor, şi nu la data prezentării rapoartelor de activitate şi a documentelor justificative. În altă ordine de idei, s-a constatat şi faptul că mai multe obiecte de inventar au fost înregistrate eronat în evidenţa extracontabilă. Au mai fost constatate nereguli şi în evidenţa economică a unor unităţi de învăţământ din municipiu, printre care se numără Şcoala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu“, Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu“, Colegiul Tehnic „Tomis“, Grădiniţa cu Program Prelungit „Azur“ şi Centrul Social.
 
Un alt aspect semnalat de Curtea de Conturi municipalităţii viza faptul că aceasta din urmă nu a exercitat dreptul de control asupra contractului de asociere încheiat pentru realizarea, administrarea şi exploatarea obiectivului de investiţii „Cimitir uman Baba-Novac“, fapt ce ar fi condus la diminuarea veniturilor obţinute de autoritatea publică locală cu suma estimată de 54.783 de lei.
Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că Primăria nu a procedat la recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa din gestiune a şalupei „Selva“, cu valoare de inventar 74.689 de lei.
 
De verificările inspectorilor de la Curtea de Conturi nu a scăpat nici modul în care se acordă ajutoarele la încălzire, atât din partea Primăriei, cât şi din partea statului, şi aici fiind identificate nereguli. În 2015, municipalitatea a efectuat cheltuieli nelegale cu ajutoarele de încălzire a locuinţei de circa 2.073.706 lei. În acelaşi timp, echipa de audit a sesizat faptul că au fost efectuate cheltuieli nelegale de aproximativ 427.800 de lei pentru decontarea mai multor abonamente gratuite de călătorie în mijloacele de transport RATC, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de eligibilitate ale unor beneficiari.
 
Totodată, Curtea de Conturi a constatat alte cheltuieli nelegale, de circa 157.732 de lei, cu acordarea nejustificată a unor pachete cu alimente către persoane care nu puteau fi considerate defavorizate. Totodată, în 2015 au fost angajate nelegal cheltuieli de sponsorizare în valoare de 250.000 de lei pentru realizarea proiectului ediţiei a V-a a Sărbătorii Recoltei şi a Vinului Dobrogean. În total, pentru toate neregulile constatate, inspectorii Curţii de Conturi au calculat prejudicii de peste patru milioane de lei şi abateri financiar-contabile de aproape şase milioane de lei.
 
Citeşte şi: 
 
Camera de Conturi la Primăria Constanţa Nereguli, sume atribuite ilegal, sponsorizări, abateri financiare şi o şalupă dispărută (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 01 May, 2017 23:38 Frectii cu "salupe" si abonamente RATC !Cum se justifica plata facuta in avans pentru firma ce modernizeaza Parcul arheologic , desi la data platii contractul nu putea fi incheiat datorita litigiilor in instanta ? Acolo-i paguba din banul public