Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se ştie mai puţin despre pasarelele pietonale din Mamaia (galerie foto)

ro

07 Apr, 2014 00:00 5867 Marime text
Unul dintre proiectele strategice importante din lista celor de dezvoltare şi reabilitare a infrastructurii urbane este mult vehiculatul „Mamaia - produs turistic internaţional - Îmbunătăţirea accesului în Staţiunea Mamaia prin construirea unor pasarele pietonale”. Acesta presupune construirea a trei pasarele pietonale cu arhitectură tematică, în staţiunea Mamaia, peste bulevardul Mamaia, cu scopul de a fluidiza atât traficul rutier, cât şi pe cel pietonal şi de a reduce numărul accidentelor produse în cele mai aglomerate zone din staţiune. Astfel, pe 20 septembrie 2013 au fost demarate lucrările de construcţii pentru acest proiect, primarul Radu Mazăre, prezent la eveniment, asigurându-se că toată presa este informată cu privire la iniţiativa sa de a transforma Mamaia într-o staţiune spectaculoasă.

Ce nu se menţionează însă mai deloc în presă este firma care a câştigat licitaţia pentru construirea acestor pasarele. SC Proiectări Lucrări de Artă SRL este administrată de Vlad Gheorghiţă Pelin şi îl are ca director executiv pe Alexandru Pelin. Şefii de proiect sunt Mihai Pavel şi Ana Maria Sava, iar proiectanţii firmei sunt Alexandru Răducanu, Cătălin Crăciun şi Petronela Scutelnicu.
Societatea Proiectări Lucrări de Artă SRL a fost singura care a participat la licitaţie, câştigând contractul în valoare de 153.000 de lei fără TVA, apropiindu-se de suma maximă de care dispunea Primăria pentru acest contract. Contribuţia Uniunii Europene este de aproape 7 milioane de lei, iar a municipiului Constanţa, în calitate de beneficiar, de 2.200.252,26 de lei.

Pe 7 ianuarie 2011 a fost semnat contractul, firma având termen de o lună pentru a prezenta studiul de fezabilitate, investiţia fiind, iniţial, preconizată în perspectiva anilor 2011 - 2012. Însă Vlad Pelin, directorul general al societăţii, declara pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, în februarie 2011: „Dacă se face la anul este bine. Aşa este şi planul autorităţilor locale, să fie gata în 2012, însă eu cred că lucrarea va fi finalizată în 2013, pentru că la noi e greu cu hârtiile, cu aprobarea lor. Ştiţi vorba aceea, cea mai mică viteză din lume este viteza mişcării hârtiilor dintr-un birou în altul“.
După ce entuziasmul a trecut şi au fost întâmpinate diferite probleme în realizarea proiectului, data inaugurării celor trei pasarele a fost stabilită pentru 1 decembrie 2013. Au apărut, din nou, alte lucrări neprevăzute, aşa cum preciza la acel moment viceprimarul Degebal Făgădău.
Astfel, am ajuns în 2014, luna aprilie, când prima pasarelă pietonală - „Iahtul”, din zona Satului de Vacanţă, a început să prindă contur. Edilul-şef al municipiului Constanţa a declarat că „până pe data de 15 iunie, atât promenada, piațetele, cât și cele trei pasarele pietonale vor fi finalizate”. Este totuşi posibil ca prima pasarelă să fie gata chiar înainte de această dată, pe 1 Mai.
 
Societatea Proiectări Lucrări de Artă nu este la prima colaborare cu administraţiile locale. O mare parte din lucrările de extindere a şantierului naval din Mangalia au fost realizate de această firmă. În cadrul proiectului, firma a construit un acces pietonal, o rampă de acces, un zid de sprijin, căi de rulare pentru macarale de 450 de tone şi s-a ocupat şi de extinderea unei căi de rulare pentru macara Portic la DMHI Mangalia. De asemenea, în raportul anual al Consiliului Judeţean Constanţa în care sunt prezentate autorizaţiile de construire pe anul 2011, întâlnim firma Proiectări Lucrări de Artă, contractată de SC Tomis Team SRL pentru o lucrare autorizată de construire de poduri pentru canalele de irigaţii CA2, Km 3+350 şi Km 12+120. Potrivit raportului, aceste poduri sunt necesare pentru traversarea canalului de către utilajele implicate în construirea Parcului eolian Fântânele Vest, Comuna Fântânele. Acest contract a fost emis în 29 aprilie 2011. În luna decembrie a aceluiaşi an, firma se ocupa şi de lucrarea „Creşterea accesibilităţii Portului Constanţa prin reabilitarea pasajului Filimon Sârbu”, a cărui beneficiar era Unitatea Administrativ Teritoriala a Municipiului Constanţa.
Conform site-ului oficial al societăţii, aceasta a mai construit alte trei poduri pietonale, după cum urmează: podeţ Cărbuneşti - localitatea Cărbuneşti, judeţul Prahova, pasarela peste pârâul Sărăţel - Căneşti, judeţul Buzău şi puntea peste râul Topolniţa - comuna Izvoru Brazii, judeţul Mehedinţi.

Potrivit Registrului Comerţului, firma are sediul social în Bucureşti, Sectorul 6, aleea Politehnicii nr. 8, iar asociaţi sunt Pelin V. Gheorhiţa Vlad, care deţine 95% acţiuni, şi Mihaela N. Pelin, cu 5% din acţiuni. Tot aceştia sunt şi persoanele împuternicite ca administratori. Societatea funcţionează din 8 ianuarie 1966 şi obiectul principal de activitate este reprezentat de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. La sfârşitul anului 2012, SC Proiectări Lucrări de Artă SRL a declarat o cifră de afaceri de 393.060 lei, pierderi în valoare de 101.286 de lei şi trei angajaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii