Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:12 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se va întâmpla cu Palatul Copiilor din Constanța? Anunțul inspectorului școlar general, Sorin Mihai!

ro

25 Jul, 2022 14:53 2502 Marime text
 
  •  Primăria Constanța este dispusă să aloce sume pentru întreținerea bazei materiale a acestei unități conexe
  • A fost inițiat un protocol de colaborare cu Primăria Constanța, care să dea posibilitatea finanțării Palatului Copiilor și din bugetul local
  • Protocolul are nevoie de aviz ministerial
  • Potrivit documentului, baza materială va putea fi utilizată în afara programului Palatului Copiilor și de către copii și tineri din Constanța care nu sunt înscriși la activitățile specifice
Proiectul Legii învățământului preuniversitar trebuie să pună în aplicare politicile naționale privind descentralizarea.

Astfel, începând cu anul 2025, Ministerul Educației va putea, prin consultare publică, să inițieze legislația specifică, astfel încât Palatul Național al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive să se organizeze și să funcționeze ca instituţii publice în subordinea Consiliului General al municipiului Bucureşti/consiliilor locale, cu personalitate juridică, pentru desfășurarea activităților extrașcolare/cu program sportiv suplimentar.

Personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor şi care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activități extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale îşi păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unităţi de învăţământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.

Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele copiilor şi cluburile copiilor, cluburile sportive şcolare vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea, prin hotărâre a Guvernului, sub condiția păstrării destinației inițiale, pentru o perioadă de minimum 10 ani de la momentul transferului și a schimbării regimului juridic al domeniului public, potrivit MInisterului Educației Naționale.


Prof. Sorin Mihai: „Palatul Copiilor Constanța trebuie să își atingă potențialul!”
 
Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai susține că Palatul Copiilor este unitate conexă a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cu finanțarea cheltuielilor exclusiv de la bugetul de stat, deși legislația școlară ar permite finanțarea din partea administrației locale, până acum nu s-a identificat și un corespondent în legislația administrației publice care să permită acest lucru.

„În discuțiile purtate, primarul Vergil Chițac, acesta și-a arătat disponibilitatea de a implica Primăria Constanța, pentru a se aloca sume pentru întreținerea bazei materiale a acestei unități conexe.


Împreună cu viceprimarul Ionuț Rusu, am inițiat un protocol de colaborare cu Primăria Constanța, care să dea posibilitatea finanțării Palatului Copiilor și din bugetul local.

În scurt timp acest protocol va primi aviz ministerial. Astfel, baza materială va putea fi utilizată în afara programului Palatului Copiilor și de către copii și tineri din Constanța care nu sunt înscriși la activitățile specifice", afirmă inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

Ce avantaje aduce acest protocol?
  • baza materială va fi reabilitată și modernizată (terenurile de sport, bazin, sală de sport etc);
  • parcul va fi întreținut și reamenajat, putând fi pus la dispoziția constănțenilor ca loc de promenadă;
  • sportul de masă va fi practicat atât în cadrul activităților comune, cât și după-amiaza sau în weekend, într-un spațiu modern;
  • accesul sportivilor de performanță va fi mult mai facil (de exemplu, antrenamentul sportivilor olimpici la înot se va putea derula prin acest parteneriat);
  • se va face o tranziție mai ușoară către înființarea, în subordinea Consiliului Municipal, a palatului copiilor, a cluburilor sportive școlare, ca instituții care desfășoară activități extrașcolare/ cu program sportiv suplimentar, conform art. 213, alin. (1) din proiectul Legii Educației Naționale.


Citește și:

Ministrul Educației Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează!


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii