Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrala Nuclear-Electrică (CNE) şi oraşul Cernavodă, scena unei impresionante desfăşurări de forţe

ro

23 Sep, 2016 00:00 2774 Marime text
Centrala Nuclear-Electrică (CNE) şi oraşul Cernavodă vor fi scena unei impresionante desfăşurări de forţe în cadrul unui exerciţiu naţional de răspuns la urgenţă nucleară, intitulat „Valahia 2016”. Joi, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de organizare a exerciţiului de amploare care va avea loc în perioada 4 - 6 octombrie, în care vor fi implicaţi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu atribuţii de intervenţie în cazul unor situaţii de urgenţă.
 
Peste 1.200 de persoane din cadrul CNE, al Primăriei Cernavodă, al Prefecturii Constanţa, al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), precum şi din ministerele Afacerilor Interne, Sănătăţii, Apărării Naţionale, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Transporturilor, Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului şi Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti vor participa la simularea unui accident nuclear grav la Cernavodă. „Este un exerciţiu de răspuns la urgenţă în cazul unui accident sever. Acest exerciţiu încununează o perioadă de lecţii pe care le-am luat şi noi de la experţi străini, în cadrul unui program de dezvoltare regională de excelenţă privind consolidarea capacităţii autorităţii de reglementare în domeniul securităţii nucleare şi radiologice, precum şi de răspuns la urgenţă”, a explicat preşedintele CNCAN, Gabriel Petre.
 
Programul de pregătire a fost finanţat de guvernul norvegian, în proporţie de 85%, restul de 15% din costuri fiind asigurat prin autofinanţare, după cum a anunţat preşedintele CNCAN. „CNE este cel mai sigur obiectiv din ţara noastră, dar trebuie avut în vedere că risc zero nu există, aşa că ne pregătim pentru orice. Nu ne aşteptăm ca acest exerciţiu să fie perfect, cred că avem multe lacune, dar este bine să le cunoaştem şi să intervenim pentru îmbunătăţirea acestora”, a subliniat Petre.

Exerciţiu real, scenariu necunoscut

Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, a precizat că exerciţiul va fi foarte real şi că instituţiile constănţene sunt pregătite să intervină pentru orice fel de situaţie, inclusiv posibilitatea unui accident în urma unui cutremur. „Nu ştim scenariul la care vom participa, dar ne dorim să dovedim că, la nivelul judeţului Constanţa, suntem pregătiţi să intervenim în cazul unor accidente majore”, a declarat Nicolaescu. „Exact ca într-un caz real, vom primi informaţii de la CNE despre posibilitatea apariţiei unui incident, se va crea celula de criză, vom informa populaţia atât prin mijloace media, cât şi prin portavoce. Am solicitat sprijin aerian, elicopter, autobuze, autocare, trenuri pentru transportul răniţilor şi al persoanelor aflate la risc”, a precizat preşedintele Gabriel Petre.
 
În urmă cu o lună, a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 557, care reglementează managementul răspunsului la urgenţă şi al acţiunilor pe care trebuie să le întreprindă orice instituţie din ţară la momentul apariţiei unui risc. Au fost identificate toate riscurile şi fiecare instituţie guvernamentală a fost înştiinţată cu privire la responsabilităţile avute în cazul apariţiei riscului.
 
CNCAN are rol principal în intervenţia la riscul la radiaţii şi incidente, incendii sau alte evenimente în zona nucleară, având şi rol de informare şi comunicare. Exerciţiul va fi monitorizat de mai mulţi evaluatori străini, în cadrul proiectului „Valahia 2016”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii