Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Constanţei aşteaptă turiştii în ruine. Reabilitarea Parcului Arheologic, amânată la nesfârşit de aceiaşi contestatari

ro

06 Apr, 2016 00:00 3838 Marime text


Municipiul Constanţa riscă să piardă foarte mulţi bani! Şi chiar mai mult de atât! Centrul Constanţei ar putea rămâne, chiar în sezonul estival, un imens şantier. Şi asta pentru că lucrările de la Parcul Arheologic bat pasul pe loc şi, se pare, o vor face însă mult timp!  Lucrările demarate în luna noiembrie 2015 la Parcul Arheologic din municipiul Constanţa de asocierea SC Mobitom SA (lider de asociere), SC Pomacost SA (asociat), SC Almaclima SRL (subcontractant) şi SC Sielbol SRL (subcontractant) au fost oprite de mai bine de o lună. De vină a fost o contestaţie depusă de asocierea unor firme constănţene: SC Euromateria SRL (lider de asociere) şi SC Rico SRL. După contestaţia depusă chiar în luna octombrie, cele două societăţi au mai depus o contestaţie, tot la Curtea de Apel Constanţa.
 
În dosarul iniţial, cu nr. 706/36/2015, înregistrat pe data 26 octombrie 2015 la Curtea de Apel Constanţa, Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal, materia „contencios administrativ şi fiscal”, obiectul „litigiu privind achiziţiile publice”, următorul termen fixat este 12 aprilie. Luni a fost înregistrat la aceeaşi instanţă dosarul 195/36/2016, având aceleaşi părţi şi aceleaşi pretenţii. Viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că este vorba despre o nouă contestaţie privind Parcul Arheologic.
 
Pe 1 martie, Euromateria a revenit cu o nouă contestaţie la CNSC, prin care a solicitat să anuleze o solicitare de clarificări, să oblige autoritatea contractantă să respecte decizia Curţii de Apel Constanţa şi să se reia procedura, cu aplicarea criteriului de atribuire stabilit. Recent, CNSC s-a pronunţat şi cu privire la această contestaţie şi a dispus respingerea ei, ca fiind nefondată.
 
Reamintim că, în noiembrie 2015, pe SEAP a fost publicat anunţul de atribuire a contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanţa“. Potrivit anunţului de atribuire, câştigătoare a fost desemnată asocierea SC Mobitom SA (lider de asociere), asociat SC Pomacost SA, subcontractant SC Almaclima SRL şi subcontractant SC Sielbol SRL. Asocierea urma să primească suma de 10.659.522,19 lei pentru reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic.
 
Proiectul de reabilitare a Parcului Arheologic, în valoare de 11.976.370,08 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Regional. În cadrul acestuia, urmează să fie executate lucrări de reabilitare şi amenajare, în scopul creşterii calităţii vieţii în zona vizată, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi modernizarea spaţiului verde. Obiectivele proiectului sunt: reabilitarea aleilor şi a spaţiilor verzi, inclusiv crearea/modernizarea utilităţilor publice necesare funcţionării parcului, reamenajarea zonei de parc în stil Art Nouveau, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat de epocă, reamenajarea, reabilitarea şi extinderea spaţiului verde, punerea în valoare a vestigiilor istorice şi a monumentelor existente, crearea de locuri de joacă pentru copii.
 
Procedura de achiziţii publice pentru atribuirea contractului „Achiziţie execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii Reabilitarea şi amenajarea Parcului Arheologic - Municipiul Constanţa“ fusese organizată de Primăria Constanţa vara trecută. Ofertele au fost deschise pe data de 8.06.2015. Unul dintre ofertanţi, nemulţumit de rezultatul procedurii, comunicat prin Adresa nr. 132190/17.09.2015 de către Municipiul Constanţa, şi anume asocierea SC Euromateria SRL (lider) - SC Rico SRL, a depus la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor o plângere prin care solicita anularea deciziei prin care oferta sa a fost declarată „inacceptabilă“. Însă CNSC, pe data de 12 octombrie, a respins ca nefondată contestaţia formulată de SC Euromateria SRL, în contradictoriu cu Municipiul Constanţa. De asemenea, a dispus continuarea procedurii de achiziţie publică.
 
Proiectul de reabilitare a Parcului Arheologic, în valoare de 11.976.370,08 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Regional. Aleşii locali au decis însă, în şedinţa extraordinară din decembrie 2015, alocarea din bugetul local a sumei de 13 milioane de lei pentru finalizarea unor proiecte derulate pe fonduri europene. Printre aceste proiecte se afla, desigur, şi cel privind reabilitarea Parcului Arheologic, care a „înghiţit“, de altfel, şi cea mai mare sumă.

„Aveam de ales fie să nu luăm niciun ban european și să facem totul din banii noştri, fie să luăm cât putem de mult, și mi-aș dori să avem o decontare cât mai generoasă până la 31 decembrie și diferența să o cofinanțăm din bugetul local“, a explicat, la momentul respectiv, Decebal Făgădău.



 Dacă proiectul nu va fi finalizat şi recepţionat până la finele lunii iunie, Uniunea Europeană ar putea aplica chiar şi o corecţie maximală. Adică tot proiectul să se facă din bugetul local şi să nu fie decontate nici plăţile efectuate până la 31 decembrie. Cum suntem deja în aprilie, iar contestaţiile însă persistă, sunt puţine şanse ca proiectul să fie încheiat până la data acceptată de UE.
 
De altfel, într-o recentă conferinţă de presă, Decebal Făgădău a declarat că vrea să găsească modalităţi pentru sancţionarea firmelor care împiedică proiectele prin astfel de contestaţii.

„Mă deranjează că sunt două companii din Constanţa care contestă sistematic toate licitaţiile şi contractele atribuite. Voi căuta o soluţie pentru a le cere daune, pentru că, aşa cum eu sunt tras la răspundere electoral, şi ei trebuie să răspundă pentru blocarea proiectelor. Stăm numai după termene de contestaţii, apeluri în instanţă, termene de judecată, în loc să fim lăsaţi să ne facem treaba“, a spus Făgădău.

Despre asocierea Mobitom SA - Pomacost SA



Potrivit Registrului Comerţului, firma Mobitom SA a fost înmatriculată în 1991, având sediul social în municipiul Constanţa, strada Ion Roată. Firma este deţinută de Five-Holding SA, cu 98,678% din capitalul social, şi Listă acţionari, cu 1,322% din capitalul social. Administratorii societăţii, a cărei activitate principală constă în „fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice“, sunt Valentin Boroş, David Sişu şi Valentin Ciuceanu.
 
La rândul său, firma Five-Holding SA, pe care funcţionează magazinul Brick, este deţinută de SC Ditline Investments LTD, cu sediul în Cipru, Nicosia, cu 86% din capitalul social, Ionuţ Oancea, Rareş Drăistaru-Oancea, Oana Drăistaru-Oancea şi Alexandru Oancea. Cei patru asociaţi persoane fizice deţin câte 3,5% din capitalul social. Administratorii societăţii, care se ocupă de „comerţul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi al echipamentelor sanitare“, sunt Gabriel Culea, Victor Fedul şi SC Anirva Manager SRL, reprezentată prin Valentin Ciuceanu.
 
Mobitom a fost implicată în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri şi a câştigat, în 2008 şi în 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Asta ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte încheiate cu CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. În portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residences. Firma a fost controlată de defunctul Gheorghe Oancea, care avea în portofoliul său şi afaceri precum On Plonge, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five-Holding.

 
Pe numele ultimei societăţi amintite funcţionează magazinul Brick, pe care acum Sigma şi Mobitom vor să îl modernizeze, firma fiind totodată şi fericita posesoare a unui proiect de hotel cu 21 de etaje pe spaţiul verde, în Mamaia, între Parc şi Perla. Firma Five-Holding este asociată în SC Sigma Trading SA, societate în care deţin acţiuni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
 
Societatea Pomacost SA este una dintre firmele cu tradiţie în domeniul achiziţiilor publice în judeţul Constanţa. Vorbim aici despre numeroase contracte cu autorităţi publice, printre cele mai receptive la ofertele acestei societăţi fiind de departe Primăria şi Consiliul Local Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa. După cum arată datele de la Registrul Comerţului, SC Pomacost SA a fost înfiinţată şi administrată, până în anul 2010, de Basarab Popa, văr al fostului primar, Radu Mazăre, şi trecut în nefiinţă în luna septembrie 2014. În prezent, Pomacost SA este deţinută de Listă persoane fizice, numele acestora nefiind publicate de Registrul Comerţului. Persoane împuternicite sunt Mădălina Bîsceanu - director economic şi Pimen Alexandru Leca - administrator. Pomacost SA se ocupă de „activităţi de întreţinere peisagistică“. Pimen Alexandru Leca apare şi în SC Nisipuri SA, firmă în care a fost implicat şi fostul primar, Radu Mazăre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionica 06 Apr, 2016 08:55 De ce sa nu fie decontate de Europenii astia ? Doar s-a realizat deja prima parte :cresterea calitatii vietii in parc ! Urmeaza : inlocuirea stalpilor de iluminat montati in secolul ...( scuze ,acum 4 ani ),reabilitarea spatiului verde prin saparea cat mai multor santuri ,extinderea spatiului verde prin constructia locuri de joaca pentru adulti, punerea in valoare a pietroaielor, prin montarea lor pe postamente de beton cat mai mari ,etc.Bineinteles ca nu se pomeneste nimic despre existenta unui releveu al spatiului verde initial si cu cat se va DIMINUA acesta dupa modernizare ....asa ca sa cresca nivelul de viata al turistilor din viitorul parc .