Cetatea Ulmetum trece în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Cetatea Ulmetum trece în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
26 Jan, 2023 12:28
ZIUA de Constanta
2266
Marime text
Cetatea Ulmetum, din vecinătatea comunei Pantelimonu de Sus se va afla în atenția consilierilor județeni, marți, 31 decembrie în cadrul primei ședințe de Consiliu Județean din acest an, când se propune darea acesteia în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Cetatea a fost construită în jurul sfârşitului de secol IV d.H şi începutului de secol V după Hristos, în timpul domniei împăratul Theodosius I, pe locul unei vechi așezări civile numită Vicus Ulmetum, în care locuiseră cetățeni romani (foști militari în general), dar și traci din neamul bessilor.
Fortificația romano-bizantină a avut un rol deosebit de important, strategic, pe drumul central dobrogean. Detașamentele militare cantonate aici protejau regiunea și drumurile, transportul mărfurilor și al negustorilor. Drumul ce trecea pe la Ulmetum se afla marea rută dintre orașele romane Markianopolis (astăzi în Bulgaria) și Noviodunum (cetate identificată în Nordul Dobrogei, lângă Isaccea).
Vasile Pârvan, cel care „a dezvelit“ locul
Începutul cercetării arheologice la Ulmetum este marcat de activitatea marelui arheolog și istoric Vasile Pârvan. Acesta a întreprins patru campanii succesive de săpătură între anii 1911-1914.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în trei rapoarte de săpătură cu informații variate privind elementele constructive, monumentele și numeroase obiecte identificate.
Aceste cercetări arheologice au permis întocmirea planului general al cetății, ca și datarea zidurilor vizibile în secolul VI după Hristos. Au fost făcute și descoperiri specifice secolelor IV-V după Hristos, dar mult mai reduse cantitativ față de cele de secol VI.
De altfel, aici, Pârvan, spre deosebire de predecesorul său Grigore Tocilescu, a introdus o practică arheologică nouă, ce a constat, mai întâi, în săparea zidurilor ce înconjurau cetatea şi apoi în pătrunderea succesivă în interior, pe strada principală şi apoi pe uliţele laterale.
Printre diversele lucruri găsite în săpături s-au remarcat numeroasele inscripţii greco-romane de mare însemnătate pentru reconstituirea istoriei cetăţii, întemeiată pe vremea lui Traian de către coloniştii romani şi de către Bessii tracici, aduşi din sud în mijlocul geţilor care locuiau în majoritate în Dobrogea antică.
Întreaga poveste a scoaterii la suprafaţă a acestei cetăţi o puteţi citi AICI
Cetatea Ulmetum, pe lista Monumentelor Istorice
Situl arheologic Ulemtul este înscris pe lista Monumentelor Istorice având codul CT-I-s-A-02726.
Lista Monumentelor Istorice (LMI) este denumirea oficială a listei de situri, de patrimoniu național a guvernului României. În România, acestea includ situri, clădiri, structuri și obiecte considerate demne de conservat datorită importanței patrimoniului lor cultural românesc.
Lista, creată în 2004, conține locuri desemnate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al României și menținute de Institutul Național al Monumentelor Istorice din România, ca fiind de importanță istorică națională.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii