Chestionar Constănțenii pot participa la reactualizarea Planului de acțiune privind energia durabilă a municipiului (DOCUMENT)
Chestionar: Constănțenii pot participa la reactualizarea Planului de acțiune privind energia durabilă a municipiului
07 Nov, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1121
Marime text
- Ultimul Plan de Acțiune privind Energia Durabilă a Municipiului Constanța (PAED) a fost elaborat în 2016
- Constănțenii sunt invitați să completeze chestionarul pregătit în cadrul proiectului “Elaborare Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) al municipiului Constanța” accesând următorul link: https://urlis.net/mg1tcuop
- Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat în luna februarie a.c. confirmarea adeziunii municipiului Constanța la Convenția Primarilor Europa
- Conventia Primarilor în materie de climă își propune ca Ia nivelul localităților, să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 cel puțin la nivelul obiectivelor lor nationale și să respecte obiectivul UE de reducere cu 55 % a emisiilor de GES până în 2030, pe lângă atingerea neutralității climatice până în 2050
- Reamintim, Constanța alături de alte 16 UAT-uri din România s-au angajat să aibă zero emisii de carbon până în 2050
Realizarea unui nou Plan de Acţiune pentru Energia Durabilă - PAED reînnoiește angajamentul municipiului Constanța privind dezvoltarea durabilă urbană, printr-o abordare integrată mediu – economic – social.
Ultimul Plan de Acțiune privind Energia Durabilă a Municipiului Constanța (PAED) a fost elaborat în 2016, vezi secțiunea „documente".
Constănțenii sunt invitați să completeze chestionarul pregătit în cadrul proiectului “Elaborare Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) al municipiului Constanța” accesând următorul link: https://urlis.net/mg1tcuop.
Chestionarul a fost elaborat în vederea asigurării participării publicului la elaborarea acestui plan, în calitate de Membru al Convenției Primarilor, împreună cu consultantul municipalității, CIGA Energy.
Convenția Primarilor este principala mișcare europeană în care sunt implicate autoritățile locale și regionale care se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile administrate, precum și în adoptarea unor măsuri care să contribuie la adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat în luna februarie a.c. confirmarea adeziunii municipiului Constanța la Convenția Primarilor Europa.
Conventia Primarilor-Europa în materie de climă își propune ca Ia nivelul localităților, să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 cel puțin la nivelul obiectivelor lor nationale și să respecte obiectivul UE de reducere cu 55 % a emisiilor de GES până în 2030, pe lângă atingerea neutralității climatice până în 2050.
Rolul chestionarului de față este acela de a oferi:
- orientări asupra unui set de probleme identificate/nevoi actuale ale comunității;
- orientări asupra gradului de informare a părților interesate cu privire la schimbările climatice și abordarea acestei problematici la diferite niveluri;
- propuneri de măsuri pentru dezvoltarea municipiului Constanța în perioada 2023 – 2030.
Chestionar pentru consultarea părților interesate cu privire la abordarea problematicii schimbărilor climatice în municipiul Constanța.
Proiectul “Elaborare Plan de Actiune pentru Energie Durabila si Clima (PAEDC) al municipiului Constanta” vizează actualizarea viziunii strategice a municipalității Constanța în legătura cu abordarea problematicii schimbărilor climatice la nivel local.
Chestionarul este conceput în două secțiuni principale: prima secțiune, introductivă, conține elemente generale, în timp ce a doua secțiune vizează problematica schimbărilor climatice și posibilitățile de dezvoltare ale municipiului pentru următoarea perioadă de 7 ani.
Reamintim, Constanța alături de alte 16 UAT-uri din România s-au angajat să aibă zero emisii de carbon până în 2050. La nivel global sunt înscrise 1143 de orașe în acest proiect al orașelor care s-au declarat pregătite și dispuse să colaboreze pentru a-și atinge cele mai ambițioase obiective climatice.
Principalele obligații asumate de România în conformitate cu Acordul de la Paris sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 față de 2005 sub EU ETS (activități în domeniul energetic, inclusiv rafinăriile; activități de producție și prelucrare a metalelor feroase; activități în industria mineralelor – ciment, var, sticlă și ceramică, activități de producere a celulozei, hârtiei și cartonului; industria chimică; activități de producție și prelucrare a metalelor neferoase) – obiectiv unic la nivel UE și participarea la efortul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030 față de 2005 în sectoarele non-ETS, incluzând transportul, agricultura, construcțiile, gestiunea emisiilor din deșeuri – obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit în funcție de PIB/cap de locuitor.
Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016, odată cu îndeplinirea condiției care impunea ratificarea acestuia de cel puțin 55 de țări responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră. Toate statele membre ale UE au ratificat acordul.
Lista integrală a orașelor care au aderat la Cursa Orașelor către Zero poate fi consultată aici:
www.c40knowledgehub.org/s/cities-race-to-zero-public?language=en_US#city-list
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Zero emisii de carbon 17 UAT-uri din România printre care și municipiul Constanța în cursa „Cities Race to Zero” !
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii