Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colaborator al lui Nicușor Constantinescu și-a suspendat contractul cu CJ Constanța. A participat la proiecte controversate

ro

10 Aug, 2020 00:00 3227 Marime text
  • Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a semnat dispoziția de suspendare a raportului de serviciu al lui Dănuț Răgălie - șef serviciu - Monitorizare Investiții Proiecte, Avizare în cadrul Direcției Generale de Proiecte
  • Răgălie a fost manager de proiect în cazul achiziţiei de către Consiliul Județean Constanța a elicopterului SMURD
  • A coordonat al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă
  • Dănuț Răgălie a făcut partea din partea CJC din proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”


Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a semnat dispoziția nr. 265/04.08.2020 privind suspendarea raportului de serviciu al lui Dănuț Răgălie - șef serviciu - Monitorizare Investiții Proiecte, Avizare în cadrul Direcției Generale de Proiecte a CJC.
Răgălie a fost manager de proiect în cazul achiziţiei de către Consiliul Județean Constanța a elicopterului SMURD (n.r. prăbușit în 2014 în lacul Siutghiol), în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

Potrivit referatului procurorilor DNA, prin care fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la la patru ani de închisoare, “începând cu data de 01.01.2011, coordonatorul echipei de implementare a proiectului a fost numită Shhaideh Sevil, în calitate de director general al Direcţiei Generale de Proiecte, iar manager de proiect Răgălie Dănuţ, în calitate de inspector în cadrul Direcţiei Generale de Proiecte (vol.5, fila 240)”.

Vă reamintim, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, CJC a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria). La data de 29 martie 2013, fostul șef al CJ, Nicușor Constantinescu Nicuşor a atribuit unei societăţi comerciale, contractul de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.
Reamintim că pe 15 decembrie 2014, elicopterul SMURD, care transportase de la Tulcea la Spitalul Judeţean Constanţa un pacient cu embolie pulmonară, s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol. Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment.

Dănuţ Răgălie a fost și director coordonator al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă înființată în 2010, cu sediul în Constanța. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă este alcătuită din 6 membrii asociaţi - fondatori, respectiv Unităţile Administrativ Teritoriale Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea prin consiliile judeţene.
Totodată, Răgălie era la finalul anului trecut și șeful secretariatul tehnic comun al Programului Operațional Comun Marea Neagră derulat de Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est cu sediul în Constanța.

Agenția este organizată și funcționează în condițiile legii 315/2004 și în conformitate cu prevederile statutului de organizare și funcționare aprobat de Consiliul de Dezvoltare Regională.
A fost creată cu scopul de a contribui la facilitarea absorbţiei fondurilor de tip structural la nivelul celor şaşe judeţe componente ale Regiunii (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), atât prin activitatea de promovare a identităţii regionale cât şi prin administrarea programelor europene care fac parte din strategia de post-aderare elaborată de Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând, Dănuț Răgălie a făcut partea din partea CJC din proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, derulat de Consiliul Județean Constanța (CJC), cofinanțat din Fonduri structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul de intervenție 5.1. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat în 2013, în luna august. SC Mara Construct SRL şi-a adjudecat contractul pentru 54.500.790,05 de lei fără TVA, dar mai târziu atât societatea cât și administratorul acesteia au ajuns în atenția DNA. Răgălie a făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor și a fost asistent manager de proiect din partea administrației județene.




Citește și:

Detalii pe care le au şi procurorii DNA Cum (NU) trebuia să câştige Mara Construct licitaţia pentru lucrările la Capidava (documente)

Dosarul celor patru salvatori SMURD morţi în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)

Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol rămâne la Constanţa

Motivarea instanţei
De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol


 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii