Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:28 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia ilegală a Marianei Mircea pentru controlul SRL-ului Consiliului Local (document)

ro

26 Aug, 2011 00:00 1743 Marime text
cap_7.jpgPrimarul Mariana Mircea a dat, la mijlocul acestei luni, mai exact pe 17 august, o dispoziţie, semnată şi parafată, prin care aprobă componenţa unei comisii de control a SRL-ului Consiliului Local, SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL, din care face parte chiar ea. Însă, potrivit Legii 30/1991 articolul 111, aliniatul 2, constituirea unei astfel de comisii trebuie să fie aprobată de Consiliul Local, având în vedere că societatea se află în subordinea Consiliului Local.

Aşa cum arată dispoziţia parafată de primăriţa Mircea, la articolul 1 al dispoziţiei privind constituirea comisiei de control în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL, pe linie de personal, contabilitate, protecţia mediului, membrii componenţi sunt patru la număr, cap de listă, preşedinte al comisiei este primăriţa Mariana Mircea, urmată de membrii Simina Megheş - şefă a Serviciului Resurse Umane, Juridic şi Arhivă, Constanţa Sîrbu - şef Serviciu Impozite şi Taxe şi Valentin Antinseanu - şef Birou Corp Control. Cei patru sunt desemnaţi să întocmească un proces verbal cu toate neregulile pe care le vor constata, ca urmare a controlului care urmează a fi făcut. Pe lângă semnătura Marianei Mircea, există şi avizul de legalitate al secretarului primăriei, Rodica Iorgulescu care la momentul de fapt era în concediu când a fost întocmită dispoziţia. Cel care şi-a pus semnătura este Florin Roman ce a semnat pentru juristul primăriei.

În ciuda acestui act „oficial", aşa cum vrea să fie văzut, sau cum a vrut să pară pentru necunoscători, o astfel de dispoziţie nu are nicio valoare în acest context al controlului SRL-ului. Asta pentru că societatea se află în subordinea Consiliului Local, iar, în acest caz, CL-ul ar fi trebuit să desemneze membrii comisiei de control. Însă, aşa cum se întâmplă la Cernavodă în ultimii ani, legalitatea este un aspect care nu mai este luat în calcul de cei care au fost instalaţi în funcţii, tocmai pentru a respecta şi a pune în aplicare legea.

Concluziile auditului, ţinute la secret

Surse apropiate primarului admit că această comisie a fost constituită ilegal, de altfel ca şi multe alte acţiuni ale edilului. Controlul a fost efectuat chiar înainte ca primarul să plece într-o delegaţie în Slovenia, pe 17 şi 18 august, raportul urmând a fi făcut public abia în şedinţa de la începutul săptămânii viitoare, când consilierii locali vor trebui să aprobe acest raport. Aceasta va fi partea cea mai interesantă a auditului făcut de primăriţă, şi va veni la momentul în care acest raport va trebui să fie aprobat pentru că aleşii locali, cel puţin cei care nu sunt de partea sa, sunt decişi să nu susţină un document care, din punctul lor de vedere, nu este legal. Legea 31/1990 la articolul 111, aliniatul 2, spune la aliniatul b1) că „în cazul societăţilor ale căror situaţii financiare sunt auditate", Adunările Generale ale societăţilor comerciale sunt cele care trebuie „să numească sau să demită auditorul financiar şi să fixeze durata minimă a contractului de audit financiar". Cu alte cuvinte, comparând dispoziţia dată de primarul Mariana Mircea cu textul legii, oricine poate poate vedea unde este adevărul. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii