Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conducerea RADET Constanţa, demisă. Liviu Popa, noul director interimar al unei regii catastrofale (document)

ro

03 Jun, 2015 00:00 6618 Marime text
Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, a anunţat, în cadrul şedinţei Consiliului Local de ieri, că a cerut demisia directorului general şi a întregului Consiliu de Administraţie al RADET Constanţa, lucru care s-a şi întâmplat. Mai mult, RADET Constanţa, catastrofala regie autonomă de distribuţie a energiei termice a municipiului Constanţa are, începând de ieri, un nou director interimar, în persoana lui Liviu Popa, care, până la acest moment, a fost director executiv de producţie în cadrul instituţiei.
 
Viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a solicitat, ieri dimineaţă, demisia atât a directorului general, cât şi a întregului Consiliu de Administraţiei al RADET Constanţa. „Motivele principale pentru care am cerut demisia directorului general şi a întregului Consiliu de Administraţie sunt următoarele: 1. lipsa de transparenţă în relaţia cu clienţii; 2. un parcurs sinuos al procesului de debranşare; 3. lipsa unor reguli foarte clare şi ferme - în ce condiţii poţi să te debranşezi; 4. de recuperare a banilor de la principalii clienţi (asociaţiile de proprietari); 5. nu au ştiut să vină cu un plan coerent de redresare a companiei şi de transformare într-o societate prietenoasă; 6. structura de personal este încă una incorectă din punct de vedere al proporţionalităţii producţie - activităţi conexe. Sunt suficiente motive, iar demisia dânşilor este o despărţire cu acordul părţilor“, a explicat edilul.

În cadrul şedinţei Consiliului Local Constanţa de ieri, a fost ales şi un nou director interimar al RADET, care a înlocuit-o în funcţie de Nela Ștefan, directorul demisionar. Este vorba despre Liviu Popa, care, până la acest moment, a fost director executiv de producţie în cadrul instituţiei. Alegerea sa a fost făcută printr-un amendament adus la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015 la RADET.

Pierderi de milioane de euro

De-a lungul timpului, consilierul local PNL Ana Marcu a ridicat constant problema RADET Constanţa, regie despre care liberala a afirmat că este disfuncţională şi care, în opinia ei, nu este condusă corespunzător. De altfel, Ana Marcu a ţinut să menţioneze, ieri, că doar în cursul anului 2014 RADET a înregistrat pierderi de aproximativ 10 milioane de euro. Din această sumă, peste 30 de milioane de lei reprezintă pierderi din activitatea financiară, ceea ce liberala consideră ca fiind îngrijorător.

Interesant cum Consiliul Local Municipal Constanţa a decis în al douăsprezecelea ceas să ia o decizie radicală cu privire la RADET, regie ce pare să fi lucrat numai în dezinteresul abonaţilor săi în ultimii ani. De ce abia acum? „Nu mă caracterizează uitatul în urmă, dar soarta companiei nu trebuie lăsată în derivă“, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău.

La fel de interesant de urmărit va fi care anume mai este rolul lui Ilie Rachieru în cadrul RADET Constanţa, fostul director al regiei, condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru luare de mită în formă continuată. Asta pentru că Rachieru, fost director general al RADET, a fost şi consilierul Nelei Ștefan, directorul demis ieri.

Cine este Liviu Popa

Pe lângă calitatea de director executiv de producţie pe care o are în cadrul RADET, Liviu Popa este, aşa cum se menţionează în declaraţia de interese depusă în 2014, membru al PSD Constanţa.
Conform declaraţiei de avere depuse în martie 2014, Dorel Popa deţine două terenuri intravilane în Bucureşti şi în Constanţa. La rubrica „Clădiri“ figurează: „Constanţa - casă de locuit şi spaţiu comercial“ şi un apartament în Bucureşti. Prin credit bancar, directorul RADET Constanţa şi-a achiziţionat un Ford şi un Audi. Nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe. De asemenea, nu are nici datorii. În calitate de director executiv de producţie, Liviu Popa a realizat, în anul fiscal anterior completării acestei declaraţii de avere, de la RADET Constanţa, un salariu de 67.627 de lei, în vreme ce soţia sa, salariat al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, unul de 51.798 de lei. În aceeaşi perioadă, Liviu Popa şi soţia sa au avut venituri şi de pe urma închirierii de unui spaţiu, pentru 12 luni, către SC Euroxer SRL, obţinând 1.500 (moneda nu e specificată).

În ceea ce priveşte interesele, conform declaraţiei depuse în martie 2014, Liviu Popa este administrator al SC Relco Elrom SA şi are cupoane la SIF 2 Moldova şi la Banca Ion Țiriac.
Aşa cum reiese din fişa disponibilă la data de 2 iunie 2015 la Registrul Comerţului, Relco Elrom SRL a fost înfiinţată pe data de 21 iunie 1994 şi are ca domeniu de activitate „restaurante“. Asociaţi persoane fizice în firmă sunt Elena Lariu Rusu şi Liviu Dorel Popa, actualul director al RADET. Tot el are şi funcţia de administrator al firmei.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţia de avere şi de interese a directorului RADET.

 
Citeşte şi: Lipsă de transparență: RADET Constanța evită răspunsurile privind datoriile pe care le are către Electrocentrale Constanța SA (documente)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii