Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii de la Medgidia se plâng că taxa pe informaţii publice este mare. „Suma ar trebui raportată la veniturile locuitorilor“

ro

17 Mar, 2016 00:00 2858 Marime text

 
Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când cotidianul ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, unii consilieri locali încă nu sunt la curent cu acest subiect. Pe 25 februarie, vă aduceam în atenţie faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, arăta, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.
 
Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe.
 

„O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.


Tot pe data de 25 februarie, le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta întrucât de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de două săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. După ce în ediţiile anterioare am publicat punctele de vedere ale primilor nouă aleşi locali, în ordine alfabetică, în ediţia de astăzi vă prezentăm poziţia următorilor trei aleşi locali: Georgiana Gheorghiu, Constantin Pricop şi Lucreţia Răileanu. 

„Trebuie plătită, dar nu suma asta!“

Primul consilier pe care l-am contactat a fost Georgiana Gheorghiu, care ne-a spus că suma ar trebui raportată la… veniturile locuitorilor oraşului Medgidia. „Ideea este că trebuie plătită, dar nu suma asta. Mie mi se pare normal să plătim o taxă, chiar dacă sunt informaţii de interes public, dar acest cuantum de 5 lei este destul de mare. Suma ar trebui raportată la veniturile locuitorilor oraşului. Aşadar, eu cred că trebuie plătit, dar mai puţin“, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, consiliera Georgiana Gheorghiu.

Ea mai susţine că sunt necesare anumite demersuri pentru ca ceastă taxă să scadă, însă ele trebuie făcute abia după o analiză a aparatului de specialitate.
 

„Trebuie discutat cu fiecare grup de partid şi avem nevoie şi de un raport al serviciului de specialitate, de la Contabilitate“, a adăugat consiliera Georgiana Gheorghiu.

 
Întrebată dacă va vota pentru scăderea taxei, în cazul în care pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local se va regăsi un proiect de hotărâre în acest sens, aceasta a precizat că îşi va da votul doar după ce va vedea argumentele. Mai mult, ea nu susţine excluderea taxei, ci propune chiar o diferenţiere, în funcţie de cine solicită documente de interes public. Astfel, în opinia consilierei, dacă o persoană juridică solicită documente de interes public, aceasta ar trebui să plătească o taxă mai mare decât ar face-o o persoană fizică.
 
Şi alesul local Constantin Pricop consideră taxa „puţin cam mare“. Mai mult, consilierul susţine o teorie inversă privind taxa pentru accesul la informaţiile de interes public. „Aşa cum ştiţi, este o taxă stabilită de Consiliul Local precedent. În primă fază, şi mie mi se pare puţin cam mare. Susţin existenţa unei taxe de căutare în arhivă, dar cred că ea ar trebui să scadă. Dacă vorbim de un singur exemplar, vorbim de o pagină, să zicem, este un preţ modic (n.r. 5 lei). Dacă depăşeşte un număr de zece pagini, ar trebui să scadă. La zece pagini, ar trebui să fie 5 lei şi să se adauge şi xerocopierea, aşadar, taxa ar trebui să ajungă la  6 lei, cu tot cu căutarea în arhivă, în opinia mea“, a afirmat Constantin Pricop.

 
Alesul local susţine că s-a lovit şi el de această taxă în momentul în care a avut nevoie de două documente de la Primăria Medgidia. La vremea aceea, consilierul susţine că a plătit taxa şi că nu i s-a părut mare, deoarece a avut nevoie doar de două documente.

„Mi se pare foarte mare o taxă de 5 lei pe pagină“

Şi Lucreţia Răileanu s-a arătat total împotriva acestei taxe practicate de Primăria Medgidia. Mai mult, ea nu crede că problema acestei taxe se va afla prea curând pe ordinea de zi, ca un proiect de hotărâre supus votului Consiliului Local Medgidia.
 

„Mi se pare foarte mare o taxă de 5 lei pe pagină pentru orice cetăţean care solicită documente de interes public. Mai sunt doar câteva luni până la alegeri. Părerea mea este că nu va fi trecută pe ordinea de zi scăderea acestei taxe. Însă, dacă va fi trecută, cred că voi vota pentru scăderea ei. Totuşi, depinde de argumente şi de cum va fi formulat proiectul de hotărâre“, a conchis Lucreţia Răileanu.

 
Este interesant cum toţi aleşii locali se arată acum indignaţi cu privire la această taxă, care a trecut însă în Consiliul Local atâţia ani la rând. Facem precizarea că, deşi va avea loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, problema taxei nu se regăseşte în niciunul dintre proiectele de hotărâre supuse votului aleşilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii