Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii PNL şi PSD s-au mobilizat. PMP îi acuză de „blat“ şi nu a participat la vot Curtea de Apel Iaşi ia astăzi act de tranzacţia judiciară între municipalitate şi Polaris M Holding (galerie foto + document)

ro

04 Oct, 2017 00:00 3399 Marime text
Consiliul Local al municipiului Constanţa a adoptat în şedinţă de îndată încheierea tranzacţiei judiciare dintre Municipiul Constanţa şi societatea Polaris M Holding SRL în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2016, aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Hotărârea a fost aprobată cu 19 voturi, după ce aleşii locali ai Partidului Mişcarea Populară au părăsit sala de şedinţă. Aceştia au fost, cel mai probabil, deranjaţi de faptul că cele două amendamente propuse la proiectul discutat nu au întrunit voturile consilierilor. Mai exact, PMP a propus ca cele 63 de milioane de lei datorate de municipalitate companiei de salubritate să fie virate într-un cont, însă Polaris să nu le poată accesa până când nu se finalizează toate acţiunile judecătoreşti. Ulterior şedinţei, conducerea PMP a acuzat un blat între PSD şi PNL în Consiliul Local Constanţa.
 
Liberalii, prin vocea consilierului municipal Raluca Trandafir, au reuşit să-şi impună amendamentul prin care solicitau ca societatea Polaris să nu poată ridica niciun fel de pretenţie legată de alte ajustări, ulterior încheierii acestei tranzacţii.
 
„Aceste pretenţii sunt până la nivelul lunii aprilie 2016, iar ulterior, această şedinţă produce efecte. Ajungem în aceeaşi situaţie în care ni se spune că nu se pot ajusta tarifele, aşa cum s-a spus şi până acum. Intram într-un cerc care nu se mai sfârşea. Dorim să sfârşim o dată pentru totdeauna acest aspect. Lucrurile acestea vin şi noi suntem puşi în situaţia în care noi trebuie să luăm o astfel de decizie. Datoria noastră a fost să protejăm bugetul municipalităţii. În urma unui calcul, dacă se mai adăuga un proces, vorbim de suma de 800 de milioane de lei, plus suma de bază. Faptul că încă nu s-a făcut această ajustare este o problemă şi aş vrea să îndreptăm şi să vedem cine este de vină. Nu este ceva îmbucurător pentru noi să ne aflăm astăzi aici şi să luăm această decizie. Este o decizie pe care am luat-o împreună cu liderii noştri“, a precizat Raluca Andreea Trandafir. 

Făgădău - „Am multe învăţăminte de tras din punctul de vedere al relaţiilor politice din acest mandat!“ 

La finalul şedinţei de îndată a CLM, edilul-şef al Constanţei a făcut câteva declaraţii legate de modul în care va fi plătită suma din tranzacţie şi cum vor afecta aceste plăţi bugetul local. Făgădău a precizat că toţi consilierii locali au beneficiat de toate informaţiile, astfel încât votul legat de tranzacţie să fie în cunoştinţă de cauză, şi că înţelege temerile legate de acest subiect fierbinte. El a mulţumit consilierilor că nu au interpretat în cheie politică întâlnirile pe acest subiect şi a admis că probabil vor urma o serie de sesizări, plângeri, o serie de înscrisuri legate de acest subiect.
 
„În esenţă, lucrurile nu s-au schimbat, plătim 63 de milioane în tranşe, Polaris renunţă la penalităţi de 413 milioane de lei. Pe 4 octombrie (n.r. astăzi) este termen la Curtea de Apel Iaşi. Noi vom semna tranzacţia împreună cu aparatul de specialitate, forma amendată nesubstanţial, şi vom transmite tranzacţia către Polaris M Holding. Din acest moment, hotărârea este în mâinile lor, dacă o vor semna, o vom depune în instanţă. Din momentul în care instanţa ia act de tranzacţie şi se comunică încheierea, tranzacţia intră în forţă, se comportă ca un contract între părţi. Din acel moment, în termen de zece zile, se face prima plată, în cuantum de 37% din sumă, urmând ca, apoi, eşalonat, timp de doi ani, să plătim în tranşele convenite. Dacă Polaris nu va fi de acord cu actuala formă a tranzacţiei, avocaţii municipiului probabil vor merge mai departe în contestaţie.
 
Apreciez disponibilitatea consilierilor locali şi modul în care s-au purtat discuţiile. Trebuie să admit că am multe învăţăminte de tras din punctul de vedere al relaţiilor politice din acest mandat. Vreau să-i asigur pe constănţeni că, indiferent de votul consilierilor locali sau de orice litigii, interesul public este apărat. Orice primar din ţară ar fi fost pus în dificultate de o sentinţă care te obligă la plata unei sume de 413 milioane de lei. Vreau să-i asigur pe constănţeni că, după acest moment, eforturile noastre se vor canaliza către curăţenie. Bugetul local îşi permite în momentul de faţă această eşalonare. Evident că va trebui să vedem cum acţionăm asupra cuantumului taxei de salubrizare. Vom vedea ce impact are această tranzacţie asupra bugetului local, nu vom merge la maximum cu taxa de salubritate, dar, în mod evident, ne aşteaptă o majorare a acesteia“, a precizat primarul Constanţei.
 
Legat de majorarea taxei de salubrizare, edilul-şef a mai spus că taxa s-ar fi majorat, poate în alt cuantum, chiar dacă nu ar fi fost la mijloc stingerea acestei datorii.
 
Primarul nu a dorit să răspundă însă la întrebările legate de cei care se fac vinovaţi pentru că s-a ajuns în această situaţie şi a lăsat să se înţeleagă că nu se substituie instituţiilor abilitate să-i găsească pe aceşti vinovaţi.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza hotărârea de Consiliu Local şi expunerea de motive, precum şi proiectul de tranzacţie aprobat ieri de consilierii municipali. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii