Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judeţean a lansat în dezbatere publică taxele pentru 2016

ro

27 Dec, 2015 00:00 2958 Marime text
Consiliul Judeţean a lansat în dezbatere publică proiectul privind  stabilirea unor tarife, taxe şi taxe speciale pentru anul viitor.
Este vorba despre taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizaţiilor, valorile impozabile pe metrul patrat pe suprafaţa construită, taxele şi tarifele de utilizare a drumurilor publice aflate în administrarea Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, taxele pentru vizitarea muzeelor şi a monumentelor istorice de arhitectură şi arheologie şi a altor instituţii de cultură aflate în subordinea administraţiei judeţene.

Valorile taxelor speciale (conform anexei 3)

Conform legii 277/2015 privind codul fiscal, legii 50/1991 şi legii 350/2001, Consiliul Judeţean poate institui taxe speciale după cum urmează:
 
1.    Taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţie-desfiinţare de către primarii comunelor se stabileşte în valoare de 350 lei pentru persoane juridice şi 100 lei persoane fizice.
2.    Taxa pentru eliberarea documentaţiei de urbanism-PUD, 500 lei pentru persoane juridice şi 250 lei persoane fizice.
3.    Taxe pentru verificarea documentaţiilor de urbanism-PUZ, 1000 lei persoane juridice şi 500 lei persoane fizice.
4.    Taxa pentru avizul de oportunitate aprobat de preşedintele CJ: 300 lei persoane juridice şi 150 lei persoane fizice.
5.    Taxa pentru eliberarea de copii heliografice de pe planurile cadastrale sau de pe alte asemenea planuri deţinute de CJC: 35 lei pentru fiecare metru patrat sau fracţiune de metru pătrat de plan.
 
Sunt scutite de la plata acestor taxe, persoanele fizice sau juridice: veteranii de război, văduvele de război şi văduvele necăsătorite ale veteranilor de război. Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul lege nr. 118/1990. Instituţiile sau unităţile care funcţionează sub coordonarea MEC.

Valorile taxelor pentru eliberarea certificatelor de urbanism (conform anexa1)

Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban porneşte de la 5 lei pentru o suprafaţă de până la 150 mp şi poate ajunge la 14 lei pentru o suprafaţă de peste 1000 de mp. Ce depăşeşte această suprafaţă se taxează suplimentar conform anexei 1. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul rural este la jumătate faţă de valorile percepute în mediul urban.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei necesare pentru lucrările de organizare şantier în vederea construirii: 3% din valoarea autorizată a construcţiei.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de amenajare de tabere de corturi, căsuţe sau rulote ori campinguri: 2% din valoarea amenajării.
Taxa pentru prelungirea certificatului de urbanism sau autorizaţiei de construire: 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau autorizaţiei iniţiale.
 
Sunt scutite de la plata acestor taxe, de la plata acestor taxe, persoanele fizice sau juridice: veteranii de război, văduvele de război şi văduvele necăsătorite ale veteranilor de război. Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul lege nr. 118/1990. Instituţiile sau unităţile care funcţionează sub coordonarea MEC, instituţiile publice sau în cazul unei calamităţi naturale.
În plus, Consiliile Locale pot decide să acorde scutiri sau reduceri de taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizaţiilor pentru: lucrări de întreţinere, reparare, consolidare, punere în valoare a monumentelor istorice.
Cuantumul taxelor colectate se vizează 50% către autoritatea judeţeană şi diferenţa către consiliile locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii