Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judeţean înfiinţează o comisie de analiză administrativă în „dosarul Capidava”

ro

19 Oct, 2016 00:00 2525 Marime text
Consilierii judeţeni sunt chemaţi să aprobe, în şedinţa din această lună, şi un proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii de analiză a modului în care a fost derulat proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”. Proiectul este iniţiat de vicepreşedintele Claudiu Palaz, cel ce răspunde de partea de proiecte.

La ce bun o nouă comisie?

L-am întrebat pe iniţiator cine va face parte din această comisie de analiză şi ce atribuţii vor avea membrii săi, ştiut fiind faptul că aleşii judeţeni nu sunt specialişti în domeniul arheologiei. Claudiu Palaz susţine că cei chemaţi să facă lumină administrativ, nu ştiinţific, în acest caz, denumit generic „dosarul Capidava”, sunt consilierii judeţeni.
 
„Această comisie nu va analiza cu siguranţă calitatea lucrărilor, acest lucru rămâne în atribuţia specialiştilor de la minister. Membrii comisiei trebuie să verifice traseul administrativ al acestui proiect, mai exact, cum s-a desfăşurat licitaţia, ce demersuri a făcut comisia CJC care s-a ocupat de proiect şi, nu în ultimul rând, să vină cu propuneri către minister. După ce comisia îşi va prezenta raportul de activitate sau Ministerul Culturii punctul său de vedere în acest caz, să ştim cu toţii ce avem de făcut, dacă mergem mai departe sau stopăm proiectul”, a precizat Palaz.

Şi Ministerul Culturii analizează situaţia de la Capidava!

Luând în considerare reacţiile şi dezbaterile publice generate de recentele declaraţii ale Comisiei Naţionale „Limes”, care au ca subiect aducerea în atenţia opiniei publice şi a specialiştilor a situaţiei restaurării unor fortificaţii antice, Ministerul Culturii aduce următoarele precizări: „În cazul Cetăţii Capidava, Ministerul Culturii va proceda la reanalizarea documentaţiilor pe baza cărora a fost avizat proiectul de restaurare în cadrul comisiilor de specialitate, precum şi modul în care au fost respectate şi îndeplinite de către proiectant şi de către constructor condiţiile cuprinse în avizele de specialitate. Ministerul Culturii va urmări cu atenţie orice semnalări publice a unor situaţii similare. Ministerul Culturii va iniţia sub egida sa un dialog între diversele categorii de specialişti privind principiile restaurării siturilor arheologice şi modul în care acestea sunt materializate de către specialişti, două subiecte care au fost trecute cu vederea în ultimii ani.
 
Detalii privitoare la asumarea tuturor acestor demersuri ale Ministerului Culturii vor fi prezentate într-o declaraţie privind starea restaurării siturilor arheologice şi principiile care trebuie respectate în acest sens. Sperăm că toate aceste demersuri vor duce la o mai bună practică de restaurare a monumentelor antice“, se precizează într-un punct de vedere oficial emis de Ministerul Culturii.

CJC a verificat stadiul proiectului Capidava

Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa comunica, în urmă cu două săptămâni, că a verificat stadiul proiectului „Restaurare, Consolidare, Protecţie, Conservare şi Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”, Cod SMIS 31212. În urma acestor verificări, s-a constatat faptul că acest proiect a fost avizat de reprezentanţii Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât şi în cea de proiect tehnic. Mai mult, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic au fost redactate şi transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii chiar de reprezentanţii acestui minister.
 
Potrivit documentelor, în cadrul acestor comisii de specialitate, Consiliul Judeţean Constanţa nu a avut niciun reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare a Cetăţii Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat spre finanţare acest proiect, prin programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de investiţie 5.1, iar CJ Constanta a atribuit prin licitaţie publică executarea lucrărilor.
 
În toate etapele de execuţie, proiectul „Restaurarea, Consolidarea, Protecţia, Conservarea şi Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanţii Ministerului Culturii, iar dirigintele de şantier a semnat conformitatea execuţiei din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Lucrările de restaurare au fost sistate, ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului, suspectat de evaziune fiscală.
 
Pentru a finaliza proiectul până la data-limită impusă de procedurile europene, Consiliul Judeţean Constanţa a demarat procedurile de obţinere a documentaţiei tehnico-economice prin care se stabileşte ce lucrări mai sunt de executat. Avizul a fost obţinut, iar în prezent se vor demara procedurile în vederea atribuirii unui nou contract de execuţie a lucrărilor de restaurare.

Totodată, conducerea Consiliului Judeţean Constanţa solicită în mod oficial Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialişti care s-a deplasat la locaţie, precum şi specificaţiile tehnice care nu s-au respectat în cadrul procesului de executare a lucrărilor conform proiectului.
La nivelul Consiliului Judeţean Constanţa se va face o analiză a lucrărilor efectuate în cadrul proiectului, iar dacă se vor constata nereguli, cei vinovaţi vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.


Citeşte şi
 
Cum a „căzut“ Dima de la Mara Construct„Documente false şi inexacte“ la Consiliul Judeţean Constanţa (rechizitoriu).

Detalii pe care le au şi procurorii DNACum (NU) trebuia să câştige Mara Construct licitaţia pentru lucrările la Capidava (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii