Consiliul Local Constanța a decis să nu aprobe tranzacția judiciară cu Polaris M Holding și să continue procesul la Curtea de Apel Iași (galerie foto)
Consiliul Local Constanța a decis să nu aprobe tranzacția judiciară cu Polaris M Holding și să continue procesul
30 Sep, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
3059
Marime text
Consiliul Local Municipal nu a votat ieri împotriva ajustării tarifelor pentru activitatea specifică serviciului de salubrizare în vederea punerii în executare a sentinței civile nr. 2605/2012 c.a., pronunțată de Tribunalul Iași în dosarul nr. 1560/118/2012, și pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre municipiul Constanța și Polaris M Holding SRL în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2017, aflat pe rolul Curții de Apel Iași. Astfel, cel puțin pentru moment, tranzacția judiciară cu societatea de salubrizare se amână. În schimb, aleșii locali au votat pentru angajarea unor avocați care să reprezinte municipalitatea în apelul declarat tot la Curtea de Apel Iași, după ce Tribunalul Iași a dat câștig de cauză în dosar celor de la Polaris M Holding.
Consilierii PNL au acuzat lipsa fundamentării pentru ca această hotărâre de Consiliu Local să fie considerată una de patrimoniu, pentru care sunt necesare două treimi din numărul de consilieri municipali. Totodată, liberalii au cerut primarului să se îndrepte pentru recuperarea prejudiciului către cei care, timp de cinci ani, nu au pus în aplicare o sentință definitivă. Încă de joi, aceștia au afirmat că nu s-au decis dacă vor vota sau nu proiectul. Cu toate că au purtat discuții lungi cu primarul Constanței chiar înaintea ședinței, aleșii PMP au votat împotriva tranzacției.
Pentru a evita un dezastru major în bugetul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a declarat într-o conferință de presă, dopo ședința de CLM, că până la termenul acordat de magistrați va organiza întâlniri politice cu aleșii locali de la PNL și PMP, dar și cu specialiști din Primărie și va încerca să convoace o ședință extraordinară de Consiliu Local, dacă vor găsi în timp util soluții. În caz contrar, a mai afirmat Decebal Făgădău, dacă instanța va da din nou câștig de cauză firmei Polaris, banii Primăriei Constanța vor fi reduși la jumătate. Constanța are buget de 990 de milioane de lei, iar penalitățile de peste 400 de milioane de lei către firma de salubrizare ar arunca în aer municipalitatea. Nu este exclus ca, pe 5 octombrie, ca urmare a votului dat ieri de aleșii locali, municipalitatea să solicite un termen pentru angajarea noilor avocați.
Precizăm, de asemenea, că între municipalitate și managementul Polaris M Holding au avut loc mai multe runde de discuții.
„Astăzi, Consiliul Local Constanța a respins proiectul de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău, care aproba tranzacția judiciară dintre Polaris M Holding și Primăria Constanța. Această tranzacție stabilea, pe scurt, renunțarea de către Polaris la încasarea celor 91 de milioane de euro sub formă de penalități, cu condiția achitării celor 14 milioane de euro, suma rezultată din ajustările tarifare neacordate de Primăria Constanța începând cu anul 2011. Cele 14 milioane de euro, suma de bază și cele 91 de milioane de euro penalități au fost stabilite de expertiza judiciară, prin sentința judecătorească din aprilie 2017.
Urmare a respingerii tranzacției prin abținerea sau votul împotriva proiectului de hotărâre a unor consilieri locali, în calitate de administrator unic al Polaris M Holding, doresc să fac următoarele precizări:
1. În aprilie 2017, după sentinţa care stabilea că Polaris are dreptul să încaseze 91 de milioane de euro sub formă de penalităţi, am făcut prin intermediul postării Facebook din data de 24 aprilie 2017 o oferta prin care eram dispuşi să renunţăm la penalităţi, dacă se punea în executare sentinţa din 2012, prin care Polaris era îndreptăţit să primească ajustarea.
2. Timp de șase luni, s-a discutat o formă de tranzacţie judiciară care avea ca principiu de baza renunţarea la penalităţile de 91 de milioane de euro.
3. Am constatat cu surprindere că în nota de fundamentare a departamentului juridic al Primăriei sunt prezentate critici la adresa hotărârilor instanţelor definitive şi irevocabile care ne dau câştigători ai proceselor legate de ajustare.
4. Fiecare zi de întârziere a punerii în executare a sentinţei din 2012 prin care Primăria este obligată să acorde ajustarea înseamnă aproximativ 150.000 de euro penalităţi pe zi.
5. Orice demersuri va face Primăria Constanţa, decizia instanţei din 2012 care stabileşte definitiv şi irevocabil obligaţia de ajustare a tarifelor începând cu anul 2011 şi hotărârea instanţei din 2015, definitivă şi irevocabilă, care stabileşte 1% penalităţi pe zi, rămân valabile şi autoritate de lucru judecat.
6. Am luat decizia renunţării la penalităţi în aprilie 2017, pentru că am considerat că populaţia oraşului nu trebuie să plătească pentru deciziile greşite ale administraţiei locale de a nu pune în executare hotărârile instanţelor definitive şi irevocabile, preferând însă în schimb să critice decizia judecătorilor.
Având în vedere aspectele de mai sus, am luat următoarele decizii în cadrul firmei Polaris:
1. Vom merge până la capăt pentru încasarea penalităţilor de 91 de milioane de euro, ele fiind calculate până la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred în şansa de reuşită a demersului nostru, le reamintesc că hotărârile instanţelor din 2012 şi 2015 care privesc obligaţia ajustării şi stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalităţi rămân definitive şi irevocabile. Este doar o chestiune de timp să fie puse în executare aceste hotărâri definitive şi irevocabile.
2. În termen de maximum o săptămână, vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea în aplicare a sentinţei din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiză extrajudiciară finalizată în urmă cu două săptămâni, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, Primăria fiind deja înştiinţată oficial cu privire la această speţă (este o altă suma la care eram dispuşi să renunţăm în cadrul tranzacţiei respinse azi de Consiliul Local).
Ce va face Polaris M Holding cu penalităţile pe care le va obţine în urma executării silite?
Având în vedere principiul pe care l-am mai enunţat, şi anume că populaţia Constanţei nu trebuie să plătească pentru ambiţiile personale, greşelile şi jocurile politicienilor votaţi să conducă oraşul, am luat următoarea decizie împreună cu managementul firmei şi asociatul meu:
Orice suma încasată peste suma care reprezintă suma ajustării va fi întoarsă în comunitate printr-o modalitate extrem de transparentă astfel:
1. Vom înfiinţa o fundaţie care va avea ca scop returnarea către comunitate a sumelor încasate sub formă de penalităţi.
2. Membrii acestei fundaţii şi care vor avea drept de vot vor fi ONG-uri locale, formatori de opinie, medici, profesori şi alţi componenţi ai societăţii civile. Nu va putea face parte din această fundaţie niciun membru al vreunui partid politic.
3. Prin intermediul acestei fundaţii, se vor finanţa edificarea şi funcţionarea unor proiecte necesare în domeniul sănătăţii, învăţământului, protecţiei sociale şi orice alte proiecte care au utilitate directă şi adresabilitate către cetăţenii municipiului Constanţa.
Regret că s-a ajuns în această situaţie, personal am făcut tot ce se putea face ca să nu se ajungă la plata penalităţilor, dar am speranţa şi voi milita ca tot răul să fie spre binele cetăţenilor oraşului Constanţa“.
PMP și PNL au blocat tranzacția judiciară!
În cadrul ședinței Consiliului Local Constanța, aleșii PNL, dar și consilierul independent Andrei Popescu s-au abținut cu privire la acest proiect, iar cei din PMP s-au opus. Pentru ajustarea și efectuarea tranzacției au votat doar cei 11 consilieri PSD. Asta înseamnă că Primăria Constanța va fi obligată, în cazul în care pierde și în apel, să plătească și cele peste 416 milioane de lei, respectiv 91 de milioane de euro, ce reprezintă penalități pentru neaplicarea unei sentințe definitive încă din 2012, prin care autoritățile locale erau obligate să ajusteze tarifele.Consilierii PNL au acuzat lipsa fundamentării pentru ca această hotărâre de Consiliu Local să fie considerată una de patrimoniu, pentru care sunt necesare două treimi din numărul de consilieri municipali. Totodată, liberalii au cerut primarului să se îndrepte pentru recuperarea prejudiciului către cei care, timp de cinci ani, nu au pus în aplicare o sentință definitivă. Încă de joi, aceștia au afirmat că nu s-au decis dacă vor vota sau nu proiectul. Cu toate că au purtat discuții lungi cu primarul Constanței chiar înaintea ședinței, aleșii PMP au votat împotriva tranzacției.
Primăria va merge la Iași să se apere
Decebal Făgădău a anunțat că pe 5 octombrie ar fi un termen în acest proces, deși pe portalul instanțelor termenul acordat pentru încheierea tranzacției între cele două părți era 4 octombrie.Pentru a evita un dezastru major în bugetul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a declarat într-o conferință de presă, dopo ședința de CLM, că până la termenul acordat de magistrați va organiza întâlniri politice cu aleșii locali de la PNL și PMP, dar și cu specialiști din Primărie și va încerca să convoace o ședință extraordinară de Consiliu Local, dacă vor găsi în timp util soluții. În caz contrar, a mai afirmat Decebal Făgădău, dacă instanța va da din nou câștig de cauză firmei Polaris, banii Primăriei Constanța vor fi reduși la jumătate. Constanța are buget de 990 de milioane de lei, iar penalitățile de peste 400 de milioane de lei către firma de salubrizare ar arunca în aer municipalitatea. Nu este exclus ca, pe 5 octombrie, ca urmare a votului dat ieri de aleșii locali, municipalitatea să solicite un termen pentru angajarea noilor avocați.
Ce propunea Făgădău?
În proiectul respins ieri de Consiliul Local Municipal Constanța și inițiat de primarul municipiului Constanța, se dorea achitarea celor 63 de milioane de lei către Polaris M Holding în tranșe, pe o perioadă de 24 de luni, după ce instanța (Curtea de Apel Iași) va lua act de încheierea tranzacției judiciare dintre cele două părți. La rândul lor, cei de la Polaris au anunțat încă din luna aprilie că renunță la penalitățile aferente cauzei, în valoare de 418.000.000 de lei plus TVA. Tranzacția mai cuprindea și două măsuri asigurătoare pentru fiecare entitate în parte, după cum a explicat edilul-șef al Constanței.Firul procesului
Vă reamintim că, în luna aprilie a acestui an, magistrații de la Tribunalul Iași au decis ca Primăria Constanța să achite către firma de salubrizare Polaris M Holding suma de 413.187.664,48 de lei, echivalentul a aproximativ 91.000.000 de euro. La această sumă se adaugă și cele 63 de milioane de lei, respectiv 14 milioane de euro, valoarea inițială a inflației.Precizăm, de asemenea, că între municipalitate și managementul Polaris M Holding au avut loc mai multe runde de discuții.
Administratorul unic al Polaris M Holding reacționează
Imediat după votul din Consiliul Local, Eduard Martin, administrator unic al Polaris M Holding, a reacționat pe pagina sa de socializare:„Astăzi, Consiliul Local Constanța a respins proiectul de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău, care aproba tranzacția judiciară dintre Polaris M Holding și Primăria Constanța. Această tranzacție stabilea, pe scurt, renunțarea de către Polaris la încasarea celor 91 de milioane de euro sub formă de penalități, cu condiția achitării celor 14 milioane de euro, suma rezultată din ajustările tarifare neacordate de Primăria Constanța începând cu anul 2011. Cele 14 milioane de euro, suma de bază și cele 91 de milioane de euro penalități au fost stabilite de expertiza judiciară, prin sentința judecătorească din aprilie 2017.
Urmare a respingerii tranzacției prin abținerea sau votul împotriva proiectului de hotărâre a unor consilieri locali, în calitate de administrator unic al Polaris M Holding, doresc să fac următoarele precizări:
1. În aprilie 2017, după sentinţa care stabilea că Polaris are dreptul să încaseze 91 de milioane de euro sub formă de penalităţi, am făcut prin intermediul postării Facebook din data de 24 aprilie 2017 o oferta prin care eram dispuşi să renunţăm la penalităţi, dacă se punea în executare sentinţa din 2012, prin care Polaris era îndreptăţit să primească ajustarea.
2. Timp de șase luni, s-a discutat o formă de tranzacţie judiciară care avea ca principiu de baza renunţarea la penalităţile de 91 de milioane de euro.
3. Am constatat cu surprindere că în nota de fundamentare a departamentului juridic al Primăriei sunt prezentate critici la adresa hotărârilor instanţelor definitive şi irevocabile care ne dau câştigători ai proceselor legate de ajustare.
4. Fiecare zi de întârziere a punerii în executare a sentinţei din 2012 prin care Primăria este obligată să acorde ajustarea înseamnă aproximativ 150.000 de euro penalităţi pe zi.
5. Orice demersuri va face Primăria Constanţa, decizia instanţei din 2012 care stabileşte definitiv şi irevocabil obligaţia de ajustare a tarifelor începând cu anul 2011 şi hotărârea instanţei din 2015, definitivă şi irevocabilă, care stabileşte 1% penalităţi pe zi, rămân valabile şi autoritate de lucru judecat.
6. Am luat decizia renunţării la penalităţi în aprilie 2017, pentru că am considerat că populaţia oraşului nu trebuie să plătească pentru deciziile greşite ale administraţiei locale de a nu pune în executare hotărârile instanţelor definitive şi irevocabile, preferând însă în schimb să critice decizia judecătorilor.
Având în vedere aspectele de mai sus, am luat următoarele decizii în cadrul firmei Polaris:
1. Vom merge până la capăt pentru încasarea penalităţilor de 91 de milioane de euro, ele fiind calculate până la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred în şansa de reuşită a demersului nostru, le reamintesc că hotărârile instanţelor din 2012 şi 2015 care privesc obligaţia ajustării şi stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalităţi rămân definitive şi irevocabile. Este doar o chestiune de timp să fie puse în executare aceste hotărâri definitive şi irevocabile.
2. În termen de maximum o săptămână, vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea în aplicare a sentinţei din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiză extrajudiciară finalizată în urmă cu două săptămâni, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, Primăria fiind deja înştiinţată oficial cu privire la această speţă (este o altă suma la care eram dispuşi să renunţăm în cadrul tranzacţiei respinse azi de Consiliul Local).
Ce va face Polaris M Holding cu penalităţile pe care le va obţine în urma executării silite?
Având în vedere principiul pe care l-am mai enunţat, şi anume că populaţia Constanţei nu trebuie să plătească pentru ambiţiile personale, greşelile şi jocurile politicienilor votaţi să conducă oraşul, am luat următoarea decizie împreună cu managementul firmei şi asociatul meu:
Orice suma încasată peste suma care reprezintă suma ajustării va fi întoarsă în comunitate printr-o modalitate extrem de transparentă astfel:
1. Vom înfiinţa o fundaţie care va avea ca scop returnarea către comunitate a sumelor încasate sub formă de penalităţi.
2. Membrii acestei fundaţii şi care vor avea drept de vot vor fi ONG-uri locale, formatori de opinie, medici, profesori şi alţi componenţi ai societăţii civile. Nu va putea face parte din această fundaţie niciun membru al vreunui partid politic.
3. Prin intermediul acestei fundaţii, se vor finanţa edificarea şi funcţionarea unor proiecte necesare în domeniul sănătăţii, învăţământului, protecţiei sociale şi orice alte proiecte care au utilitate directă şi adresabilitate către cetăţenii municipiului Constanţa.
Regret că s-a ajuns în această situaţie, personal am făcut tot ce se putea face ca să nu se ajungă la plata penalităţilor, dar am speranţa şi voi milita ca tot răul să fie spre binele cetăţenilor oraşului Constanţa“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii