Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:36 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa ar putea aduce omagiul său regalităţii În anul Centenarului, primarul Făgădău îşi doreşte o Alee a Regilor la Constanţa! Unde va fi

ro

07 May, 2018 00:00 3718 Marime text
În anul 1879, regele Carol I sosea la Constanţa. Un deceniu mai târziu, familia regală se simţea la mare ca acasă, pentru ca, la 13 decembrie 1909, regele Carol I să facă următorul anunţ: „Constanţa va deveni reşedinţă regală pentru familia suverană, care îşi petrecea deja verile în Palatul Peleş din Sinaia“.
 
Nu doar regii au iubit teritoriul dintre Dunăre şi mare. Înainte să descopere Balcicul, regina Maria a descoperit plaja din actuala staţiune Mamaia, acolo unde şi-a construit o reşedinţă de vară. La fel cum tot la Constanţa se mai păstrează şi astăzi „Cuibul“ Reginei Elisabeta, cea care a utilizat în viaţa literară pseudonimul „Carmen Sylva“. Palatele Regale din Constanţa şi Mamaia, Cuibul Reginei, Moscheea „Carol“, procesul de modernizare a teritoriului dintre Dunăre şi mare şi dezvoltarea economică, Portul Constanţa şi Podul de la Cernavodă - toate acestea arată că regalitatea a fost esenţială pentru Constanţa de astăzi.
 
Prin urmare, nu întâmplător, în anul Centenarului, Constanţa ar putea aduce omagiul său regalităţii printr-un proiect la care lucrează în prezent primarul Constanţei, Decebal Făgădău, împreună cu o echipă de arhitecţi.
 
„Aleea Regilor“ trebuia să fie iniţial amplasată în parcul „Carol I“, situat pe bulevardul Marinarilor, în apropiere de intrarea în port şi faleza Cazinoului. În prezent, deoarece parcul nu a fost încă finalizat, nu se ştie cu exactitate dacă proiectului i se va păstra amplasamentul sau dacă va fi „relocat“ în apropierea altor obiective culturale şi de patrimoniu care se regăsesc toate în centrul vechi al Constanţei.
 
Ideea este încă în fază de proiect, iar în următoarea perioadă, edilul-şef al Constanţei, Decebal Făgădău, va anunţa dacă va deveni realitate.
 
În prezent, doar în municipiul Călăraşi, în Parcul Central, mai există o Alee a Regilor României. Iniţiatorul realizării acestor statui, fostul primar Nicolae Dragu, a primit medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“.
 
În acelaşi context se înscrie, anul acesta, şi urcarea pe soclu a bustului reginei Maria, în faţa Muzeului de Artă din Constanţa. Bustul a fost realizat de sculptorul Oscar Han şi face parte din patrimoniul Muzeului „Ion Jalea“. Terenul pe care urmează să fie amplasat bustul a fost deja transmis muzeului, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean.

Reamintim că în subsolul Muzeului „Ion Jalea“ a stat, ani la rând, o altă operă de toată frumuseţea, o statuie care o înfăţişa pe regina Elisabeta. Anii trecuţi, după reabilitarea falezei Cazinoului, statuia reginei a fost repusă pe amplasamentul său. Un an mai târziu, complexul statuar a fost reîntregit. „Fata cu harpă“ a fost aşezată şi ea, într-o replică, la picioarele reginei Elisabeta, iremediabil îndrăgostită de necuprinsul mării.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Raspopitu 07 May, 2018 09:22 Nu il mai votez. A incurcat prioritatile. E drept Carol I a facut romania mare dar Ceausescu a scos-o din evul mefiu.