Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:44 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Măsuri luate de autorități pentru desfășurarea sărbătorilor de iarnă în siguranță

ro

16 Dec, 2021 00:00 1845 Marime text
  • Dispozitivele de siguranță publică ale IPJ vor acționa în funcție de evoluția situației operative, pe raza localităţilor cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă
  • În vederea asigurării climatului de siguranță publică pe timpul sezonului de iarnă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța va acționa astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acțiune și intervenție pentru gestionarea posibilelor situații de urgență generate de vremea nefavorabilă
  • Garda de Coastă va lua măsuri de intensificare a activităților specifice pentru menținerea climatului de normalitate în zona de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat din județul Constanţa, respectiv P.T.F. Vama Veche, P.T.F. Negru Vodă și P.T.F. Ostrov, prin suplimentarea, la nevoie, a personalului necesar efectuării controlului de frontieră
  • Reprezentantul DSVSA Constanța a  subliniat faptul că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic
  • În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor de iarnă, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico-sanitar în mai multe tipuri de unități de producție - carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie, unități de desfacere, unități de alimentație publică și hoteluri.
 
 
Măsurile pentru perioada sărbătorilor de iarnă la nivelul județului Constanța au fost prezentate în cadrul Colegiului Prefectural condus de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu-Iulian Coșa.

Șeful IPJ Constanța, chestorul Adrian Glugă a comunicat că dispozitivele de siguranță publică vor acționa în funcție de evoluția situației operative, pe raza localităţilor urbane şi rurale cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă.

„Dispozitivele de ordine publică vor fi dimensionate corespunzător, cu precădere în timpul manifestațiilor publice de amploare, un exemplu în acest sens fiind activitățile organizate de Revelion. Totodată, polițiștii constănțeni se vor asigura că sunt respectate reglementările în vigoare privind prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Pe linia de siguranță rutieră, IPJ Constanța va adapta dispozitivele de poliție rutieră, pe timp de zi şi noapte, de regulă în zonele şi pe arterele intens circulate, în raport de evoluţia situaţiei operative. De asemenea, va fi asigurată continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale" a precizat Glugă.

Și Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanţa a anuntat că va asigura o prezență sporită a structurilor de ordine publică în zonele publice, medii de interes (piețe, târguri, complexe comerciale etc.) în funcție de specificul și evoluția situației operative/epidemiologice,pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, respectiv prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Totodată, specialiștii din cadrul inspectoratului vor face analize asupra situației operative din zona de competență și din localitățile unde vor avea loc manifestări publice de amploare sau cu risc, cum ar fi comemorarea Revoluției din Decembrie 1989, dar și pentru celelalte manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă și stabilirea, respectiv, aplicarea măsurilor necesare prevenirii/gestionării unor eventuale situații de risc în planul ordinii și siguranței publice, cu participarea tuturor structurilor cu responsabilități în domeniu.




În vederea asigurării climatului de siguranță publică pe timpul sezonului de iarnă și în contextul sărbătorilor și manifestărilor publice asociate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța va acționa astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acțiune și intervenție pentru gestionarea posibilelor situații de urgență generate de vremea nefavorabilă, dar și pentru realizarea climatului de siguranță publică, necesar în contextul sărbătorilor de iarnă.

„Se vor desfășura controale de prevenire a situațiilor de urgență la unitățile de turism și agrement, cu prioritate la cele care vizează un aflux mare de turiști, respectiv la cele identificate că funcționează fără autorizația de securitate la incendiu. De asemenea, este verificat modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea jocurilor de artificii, respectiv comercializarea articolelor pe bază de produse pirotehnice.
În același timp, referitor la gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului de iarnă, sunt evaluate resursele tehnice și umane avute la dispoziția inspectoratului și cele aflate în gestiunea subunităților din județ.

Totodată, este analizată și posibilitatea de dislocare de forțe suplimentare, inclusiv  cele din dotarea serviciilor private/voluntare pentru situații de urgență, pentru acoperirea zonelor de interes operativ. În funcție de situațiile care pot apărea, imediat se pot activa Grupa Operativă și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției în situații de urgență, cu grupul de suport tehnic specific riscului manifestat, pentru evaluarea situației, stabilirea și aplicarea măsurilor în corelare cu prognozele meteorologice și asigurarea fluxului informațional-decizional la nivelul zonei de competență.

În scopul realizării obiectivelor propuse, premergător, pe timpul și la încheierea sezonului de iarnă și în contextul sărbătorilor și manifestărilor publice asociate, la nivelul județului Constanța se vor executa și dispune următoarele acțiuni și măsuri: măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică, prin executarea de controale de prevenire a incendiilor la construcțiile și amenajările destinate pentru spațiile comerciale de tip mall-uri, hipermarketuri, supermarketuri și piețe, târguri și complexe comerciale. Aceleași măsuri și acțiuni vor fi luate la obiective de distracție și agrement, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, la lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești la care se înregistrează, potrivit cazuisticii anterioare, afluență mare de persoane, în zone unde se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece, după caz.


De asemenea, la planificarea acțiunilor de control se vor avea în vedere măsurile/restricțiile instituite prin hotărâri ale CJSU, iar acestea se vor corobora cu prevederile Planurilor de măsuri  și a ordinelor IGSU", a precizat și comandatul ISU, colonel Cristian Amarandei.

La nivelul Gărzii de Coastă vor fi luate măsuri de intensificare a activităților specifice pentru menținerea climatului de normalitate în zona de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat din județul Constanţa, respectiv P.T.F. Vama Veche, P.T.F. Negru Vodă și P.T.F. Ostrov, prin suplimentarea, la nevoie, a personalului necesar efectuării controlului de frontieră.

În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor de iarnă, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico-sanitar în mai multe tipuri de unități de producție - carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie, unități de desfacere, unități de alimentație publică și hoteluri.



„În cadrul acțiunilor de control, vor fi verificate mai multe aspecte, printre care: existența  apei curente și a apei calde în unități, verificarea condițiilor igienico-sanitare, organizarea și respectarea circuitelor funcționale, microclimat, ventilație, existența spațiilor frigorifice, existența termometrelor și a afișajului termogramelor, existența fișelor de aptitudini eliberate de medicul de medicina muncii pentru personalul angajat, verificarea purtării echipamentului de protecție al angajaților, verificarea existenței dovezii instruirii personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, verificarea existenței materialelor de curățenie și substanțelor dezinfectante", a precizat Ramona Iliuță, director adjunct al DSP Constanța.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA, prin DSVSA Constanța, consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman, pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanțul alimentar și, implicit, pentru protecția consumatorului.

Reprezentantul DSVSA Constanța, dr. Ionuț Iusco a  subliniat faptul că „sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic, în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța".

În același timp, în perioada sărbătorilor de iarnă, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condițiilor sanitar-veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport și comercializare pe întreg lanțul alimentar, în unități de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale și piețe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unități de alimentație publică. Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitar-veterinară sesizate, pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, dar și la numărul de telefon „Call Center” ANSVSA – 0800/826.787.
 
Pentru pregătirea acțiunilor din perioada sărbătorilor de iarnă, ANPC – comisariatul Constanța a desfășurat, în perioada 15.11.2021 – 26.11.2021 acțiunea tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comercializarea online, în care s-a verificat respectarea actelor normative aflate în vigoare. În perioada 22.11.2021 – 24.12.2021 se desfășoară o acțiune tematică de control privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă.

Controlul urmărește respectarea legislației privind următoarele produse: carne preambalată, ciocolată și produse din ciocolată, produse zaharoase și produse de patiserie.
O altă acțiune aflată în desfășurare este cea de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor, la comercializarea ghirlandelor și ornamentelor luminoase. Reprezentanții instituției menționează că orice abatere constatată poate fi semnalată telefonic la numărul 0241/550.550.

Reprezentanții Direcției Silvice Constanța au informat Colegiul Prefectural, cu privire la asigurarea și menținerea integrității fondului forestier. Instituția, prin cele patru ocoale din subordine, administrează o suprafață totală de 39.098 ha, din care 38.503 ha, proprietate publică a statului și o suprafață de 595 ha, proprietate privată, administrată pe bază de contracte.

În cadrul Planului Național de Acțiune „Scutul Pădurii”, Direcția Silvică Constanța a efectuat, în acest an, 1.320 de acțiuni, în urma cărora s-au constatat 39 de infracțiuni. Amenzile totale aplicate s-au ridicat la suma de 20.100 de lei, iar un volum de 105 mc de material lemnos a fost confiscat. În anul 2021, volumul total tăiat ilegal, până la această dată, este de 241 mc, de șapte ori mai puțin față de anul 2020.
De asemenea, în 2021, Direcția Silvică Constanța a efectuat lucrări de regenerare pe o suprafață de 280 ha, 7 ha reprezentând suprafața perdelelor forestiere de protecție a autostrăzii A2.

PRECIZĂRI:
            
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și: 

UPDATE. LIVE TEXT Prefectura Constanța, despre măsurile pentru perioada sărbătorilor de iarnă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii