Cum cheltuieşte Primăria 155 de milioane de euro în 2015! Aici sunt banii dumneavoastră! (document)
Cum cheltuieşte Primăria 155 de milioane de euro în 2015!: Aici sunt banii dumneavoastră! (document)
06 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4025
Marime text
Noul Cod fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, a fost deja modificat, ca urmare a OUG 41/2015, publicată la jumătatea săptămânii trecute în Monitorul Oficial.
Concret, actul normativ dispune că, până la 7 noiembrie, consiliile locale trebuie să stabilească nivelurile impozitelor şi taxelor locale datorate către bugetul local (impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe autoturisme) aplicabile pentru 2016. Noul Cod fiscal permite aplicarea unor procente diferenţiate de la localitate la localitate, în condiţiile şi în intervalul stabilit de lege. În baza cuantumului taxelor şi impozitelor locale, se va stabili şi managementul administraţiei pentru anul viitor. Până vom afla punctual care este viziunea executivului municipalităţii în legătură cu nivelul taxelor şi impozitelor pentru anul viitor, vă propunem o retrospectivă a bugetului pentru anul în curs, distribuit şi în baza fondurilor colectate din taxele şi impozitele constănţenilor, alături de alte sume provenite din redistribuirea TVA, de la bugetul de stat sau din fondurile provenite pe proiecte de la Uniunea Europeană.
155 de milioane de euro - venituri, 11 milioane de euro - excedent bugetar în 2015!
Bugetul municipiului Constanţa în 2015, potrivit schemei bugetare afişate pe site-ul Primăriei Constanţa, indică o valoare de 150 de milioane de euro în dreptul veniturilor, 166 de milioane de euro la capitolul cheltuieli, un excedent provenit din 2014 de 11 milioane de euro şi alte 9 milioane de euro proveniţi prin finanţarea nerambursabilă de proiecte de la Uniunea Europeană.La un venit de 155.429.772 de euro, cheltuielile totale se ridică la 167.250.909 euro. Dintre acestea, cheltuielile de funcţionare se ridică la 127.582.954 de euro, echivalentul a 76,28% din totalul cheltuielilor, iar cheltuielile de dezvoltare se ridică la 39.667.954 de euro, echivalentul a 23,71% din totalul cheltuielilor. Nu mai puţin de 90% din totalul cheltuielilor de dezvoltare - 36.571.590 de euro - este alocat secţiunii „Alte servicii în domeniile locuinţelor, serviciilor şi dezvoltării comunale“, fără să se facă precizări nici până la această dată cu privire la ce înseamnă „alte servicii“.
Un buget aprobat fără consultare publică!
Pe 13 februarie 2015, era aprobat proiectul de hotărâre privind bugetul local fără niciun fel de dezbatere, fără nicio perioadă de consultare publică! La vremea respectivă, bugetul municipal pentru 2015 a fost considerat de opoziţie drept un buget al risipei ce ridică semne de întrebare. La capitolul anomalii, au fost contabilizate: cheltuieli în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale - 3,1 milioane de euro, întreţinere parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement - 6,1 milioane de euro.Zeci de milioane de euro alocate pachetelor, subvenţiilor şi cartierelor sociale
Potrivit bugetului, datoriei publice şi împrumuturilor i-au fost repartizate, anul acesta, suma de 133.000 de euro, ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului, suma de 4,7 milioane de euro, educaţiei, un buget de 33,4 milioane de euro, iar sănătăţii, doar 1,6 milioane de euro. În schimb, cheltuielile pentru cultură, recreere şi religie însumează 9,8 milioane de euro, fără nicio detaliere, în condiţiile în care Constanţa este un oraş lipsit de o viaţă culturală susţinută.Cheltuielile în domeniul asistenţei sociale ajung la 15,3 milioane de euro, din care alte cheltuieli în domeniul asigurării asistenţei sociale înghit suma de 5,5 milioane de euro fără niciun fel de specificaţii. Iluminatului public şi electrificării i-au fost alocate 3,8 milioane de euro, iar la capitolul alte servicii în domeniile locuinţelor, serviciilor şi dezvoltării comunale - 49, 5 milioane de euro.
Protecţia mediului, salubritatea, toaletele publice şi platforma de gunoi au primit echivalentul a 19,6 milioane de euro, din care salubritatea şi gestiuneaa deşeurilor - 17,4 milioane de euro, iar canalizarea şi tratarea apelor reziduale, 2,2 milioane de euro. Pentru energie termică şi combustibil s-a alocat un buget de 6,1 milioane de euro, iar transporturile, asfaltarea şi repararea străzilor au primit 13 milioane de euro, din care 5 milioane de euro - subvenţie transport pensionari şi alte categorii sociale iar 8 milioane de euro reprezintă bani destinaţi reabilitării drumurilor.
De asemenea, categoria sport beneficiază de echivalentul a 500.000 de euro, bani pentru finanţarea echipei de handbal HCM, unde municipiul Constanţa este membru asociat în cadrul Adunării Generale a CS Handbal Municipal Constanţa. La capitolul alte cheltuieli au fost alocate 5,9 milioane de euro - pentru poliţia locală, protecţia civilă, evidenţa populaţiei şi salarii medici cabinete medicale.
25 de milioane de euro, contractele cu apropiaţi ai administraţiei locale
În timp ce pentru măsuri active privind combaterea şomajului pe anul 2015, Primăria Constanţa a alocat 0 lei, pentru întreţinere spaţii verzi, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement au fost alocate 6,1 milioane de euro - contractul cu Pomacost SA -, iar pentru salubritatea - contractul cu Polaris SA - au fost direcţionaţi 17,4 milioane de euro.În 2015, bugetul municipiului Constanţa a fost cu 4,8 milioane de euro mai mare decât cel din 2014 şi a fost aprobat de 17 dintre cei 27 de consilieri municipali. De menţionat că expunerea de motive a proiectului de buget pentru 2015 a fost iniţiată şi susţinută de actualul primar interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, la acel moment, viceprimar.
Vom reveni şi cu o retrospectivă a taxelor şi impozitelor plătite de constănţeni, în perspectiva elaborării grilei de impozitare aferente anului 2016.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii